Τα σπάνια έγγραφα που έφτασαν στο Αβέρωφ
Σπάνια έγγραφα του 1940 για πρώτη φορά στο "Αβέρωφ".
Ένα πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο, ένα μοναδικό βιβλιάριο “Πολεμικών Πληρωμάτων” του 1940, ενός ναύτη που υπηρέτησε στο “Αβέρωφ” με την ιδιότητα του θερμαστή, και μια σειρά από άλλα έγγραφα έφτασαν προ ημερών στα χέρια του αρχιπλοίαρχου Σωτήρη Χαραλαμπόπουλου, κυβερνήτη του θρυλικού θωρηκτού.
Το βιβλιάριο “Πολεμικών Πληρωμάτων” είναι το πρώτο αυτού του είδους ιστορικό αντικείμενο που “ανεβαίνει” στο κατάστρωμα του θρύλου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, όπως και κάποια έγγραφα από το επίσης ξακουστό για τη δράση του υποβρύχιο “Παπανικολής”, κληρονομιά της Ελένης Ζούρου-Πορίδου από τον πατέρα της, με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία.
«Είναι κάποιες φωτογραφίες του πατέρα μου, τις οποίες με πολλή συγκίνηση τις έχω φέρει εδώ -χάρις τον ξάδερφό μου Νίκο Ζούρο που με πήρε τηλέφωνο να τις φέρω- και δείχνουν τον πατέρα μου στο πλήρωμα του Αβέρωφ», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με χαραγμένη τη συγκίνηση στο πρόσωπό της, η κ. Ζούρου-Πορίδου και δείχνει μία μία τις φωτογραφίες που απεικονίζουν τον πατέρα της με τη στολή του ναύτη στο κατάστρωμα ή στον ρόλο του θερμαστή.
Το βιβλιάριο “Πολεμικών Πληρωμάτων” που κρατάει στα χέρια της αφορά τη μισθοδοσία της εποχής εκείνης καθώς, όπως λέει, «πρέπει να τούς έδιναν κάποιο μηνιάτικο τότε», ενώ μια σειρά από άλλα έγγραφα, όπως το “Φύλλο Απολύσεως” από το τότε “Βασιλικό Ναυτικό”, ένα “Πιστοποιητικό Στρατιωτικής Κατάστασης”, καθώς και μια βεβαίωση θητείας στο “Αβέρωφ” συνθέτουν τον “μικρό θησαυρό” που παραδόθηκε στον κυβερνήτη του θρυλικού θωρηκτού.
«Όταν έρχονται άνθρωποι που μας δίνουν τόσο σημαντικά ιστορικά κειμήλια από συγγενείς τους που υπηρέτησαν εδώ, που ήταν πλήρωμα του θωρηκτού Αβέρωφ, μόνο συγκίνηση και υπερηφάνεια μπορεί να νιώθει κανείς» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την πλευρά του, ο αρχιπλοίαρχος Χαραλαμπόπουλος, και παίρνει στα χέρια του τα αναπάντεχα αυτά δώρα.
«Αντί να τα έχουν τα κειμήλια αυτά των ανθρώπων τους στα σπίτια -που ουσιαστικά δεν τα βλέπει κανείς- έρχονται και τα εμπιστεύονται εδώ στο πλοίο. Γι’ αυτό και το πλοίο αποκτά μία ιδιαίτερη ρότα, γιατί έχει μέσα προσωπικά αντικείμενα αυτών που αγωνίστηκαν για να κρατήσουν ζωντανό και όρθιο το πλοίο αυτό στην ιστορία του» τονίζει, συγκινημένος από την πράξη της κ. Ζούρου-Πορίδου.
Όσο για το μοναδικό αυτό βιβλιάριο “Πολεμικών Πληρωμάτων”, το πρώτο του είδους που θα κοσμεί εφεξής τις προθήκες με τα κειμήλια του “Αβέρωφ”, εξηγεί πως «είναι ένα ειδικό βιβλιαράκι το οποίο είχε ο κάθε ναύτης που υπηρετούσε εδώ, και κάθε μήνα που έπαιρνε τη μισθοδοσία του, ο διαχειριστής του πλοίου υπέγραφε ότι του παρέδωσε το ποσό αυτό που του αντιστοιχούσε».
Παρόντες στη διαδικασία παράδοσης αυτού του ιστορικού υλικού ήταν ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος του ΟΛΘ και αναπληρωτής γραμματέας Προστασίας του Πολίτη Πάνος Καρδάρας, η σύμβουλος του υπουργού Εθνικής Άμυνας Γεωργία Καλαίμη καθώς και ο Νίκος Ζούρος, η εταιρία του οποίου (Protugs Megatugs – Zouros) ρυμούλκησε το “Αβέρωφ” στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και θα το επιστρέψει ξανά πίσω στη βάση του.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ