Τεχνολογία

AI: Η «εισβολή» της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας είναι μεγαλύτερη απ’ ότι νομίζεις

Σε ποιους τομείς δρα αθόρυβα η τεχνητή νοημοσύνη

Αλέξανδρος Βασιλείου
ai-η-εισβολή-της-τεχνητής-νοημοσύνης-1110819
Αλέξανδρος Βασιλείου

H έννοια της τεχνητής νοημοσύνης (AI) έχει μπει για τα καλά στο λεξιλόγιο όλων μας. Όλοι μιλούν για αυτή τη νέα, μοναδική δυνατότητα που έχει δοθεί και διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό πολλές διεργασίες που απαιτούσαν παραπάνω χρόνο πριν.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις που γνωρίζει ο σύγχρονος κόσμος και συντελούνται κατά κύριο λόγο στον δυτικό πολιτισμό είναι τόσο γρήγορες και εξυπηρετούν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των πολιτών, των επιχειρήσεων κι όχι μόνο. Μάλιστα, η τεχνητή νοημοσύνη στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, φαίνεται να καλύπτει ανάγκες που ενδεχομένως δεν ξέραμε καν ότι έχουμε.

Βέβαια, όπως κάθε τι καινούριο για το οποίο δεν έχουμε επαρκή γνώση, υπάρχει και μεγάλος σκεπτικισμός. Οι φόβοι και οι ανησυχίες για την τεχνητή νοημοσύνη περιστρέφονται γύρω από το κατά πόσο η νέα αυτή δυνατότητα προάγει πραγματικά τον άνθρωπο και τα επιτεύγματά του ή αν πρόκειται για μια τεχνολογία που προωθεί την επανάπαυση, την αυτοματοποίηση των πάντων ή ακόμη την υποβάθμιση του ανθρώπινου παράγοντα, που φαίνεται να είναι πια ο χειριστής των τεχνολογιών. Δηλαδή, κατά πόσο εξυπηρετεί η τεχνητή νοημοσύνη τον άνθρωπο ή αν συμβαίνει το αντίθετο και τον υποτάσσει.

Όπως και να ‘χει, η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να μην είναι πια μια έννοια ξένη από τον απλό άνθρωπο, αλλά εργαλείο της καθημερινότητάς του. Από την εκπαίδευση μέχρι την εστίαση, από την αλήθεια μέχρι την παραπλάνηση, ας δούμε πως η τεχνητή νοημοσύνη έχει ενταχθεί στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Βιομετρικά χαρακτηριστικά για το ξεκλείδωμα των κινητών τηλεφώνων

Μπορεί το μοτίβο να ήταν το απόλυτο trend για να ξεκλειδώσει κανείς το κινητό του, αλλά σήμερα βλέπουμε ότι το Face ID, το ξεκλείδωμα δηλαδή με το ίδιο το πρόσωπο του χρήστη, όχι απλά έχει κερδίσει έδαφος αλλά κυριαρχεί. Όταν σηκώνουμε το κινητό μας για να το κοιτάξουμε και να ανοίξει, εμείς αρκούμαστε σε μια απλή κίνηση αλλά δεκάδες χιλιάδες υπέρυθρες κουκκίδες λειτουργούν ώστε να λάβουν το σήμα μας και έπειτα ένας αλγόριθμος ελέγχει το αν ο πραγματικός κάτοχος του κινητού είναι αυτός που επιχειρεί να έχει πρόσβαση σε αυτό. Σύμφωνα με την Apple, η πιθανότητα να γίνει λάθος σε αυτή τη διαδικασία είναι μια στο εκατομμύριο! Όλη αυτή η λειτουργία, που εκκινεί την ανάγνωση και επεξεργασία αυτών των δεδομένων, συντελείται με τεχνητή νοημοσύνη.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Google

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εκείνη που προωθεί τις εξατομικευμένες προτάσεις που γίνονται στα social media, ανιχνεύει τις ψευδείς ειδήσεις ενώ ταυτόχρονα μπορεί να λειτουργήσει και ως μέσο παρεμπόδισης του διαδικτυακού εκφοβισμού. Στο ίδιο μοτίβο των εξατομικευμένων προτάσεων, η τεχνητή νοημοσύνη είναι υπεύθυνη και για την προβολή συγκεκριμένων διαφημίσεων που θα δεις κάνοντας μια αναζήτηση στο Google.

Τραπεζικό σύστημα

Πηγή: EUROKINISSI

Αν αναρωτιέσαι ποιος σου διασφαλίζει την ασφάλεια των συναλλαγών και τον εντοπισμό απάτης, ψάξε απαντήσεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Οι περισσότερες διεργασίες που γίνονται μέσω τηλεφώνου, οι ειδοποιήσεις χαμηλού υπολοίπου ή ακόμη και η ίδια η σύνδεση στον λογαριασμό στο διαδικτυακό τραπεζικό σύστημα συντελούνται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Ακόμα, οι αγορές που γίνονται σε καταστήματα ταυτοποιούνται για την εγκυρότητά τους μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Η Siri, η Alexa και οι άλλες…

“Hey Siri, “Hi Alexa”, “Ok Google”. Τρεις φράσεις που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι στην καθημερινότητά μας, τρεις φράσεις άμεσα συνδεδεμένες με την τεχνητή νοημοσύνη. Αν ακόμα αναρωτιέσαι ποιος νοηματοδοτεί αυτές τις μηχανές-ηχητικούς βοηθούς να ανταποκριθούν στα αιτήματά σου, τότε δεν έχεις διαβάσει καλά το άρθρο. Πάντως, ναι, πάλι η τεχνητή νοημοσύνη είναι πίσω από αυτό.

Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγεία

Πηγή: Pexels.com

Η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης καθιστά ήδη δυνατή την ανάλυση δεδομένων για την ταχύτερη διάγνωση των ασθενών, την έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών και την πιο γρήγορη έναρξη της θεραπείας. Σήμερα για παράδειγμα, η Α.Ι. χρησιμοποιείται στην παρακολούθηση ασθενών, στη γενετική έρευνα, καθώς και στη ρομποτική χειρουργική. Επίσης, η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ και στην πρόληψη ασθενειών, καθώς μπορεί να προβλέψει πιθανά προβλήματα υγείας με βάση την ηλικία, το γενετικό ιστορικό, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση κ.λπ.

Εκπαίδευση

Αν και δεν έχει διευκρινιστεί αν υπερτερούν τα θετικά ή τα αρνητικά, η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισβάλλει και στην εκπαίδευση. Το ChatGPT φάνηκε μια όαση στα χέρια των φοιτητών αν και δεν κράτησε για πολύ, αφού ήδη έχει υπάρξει πρόβλεψη για την χρήση τεχνητής νοημοσύνης που ανιχνεύει το ποσοστό λογοκλοπής από τέτοιου είδους πηγές. Ακόμη, η τεχνητή νοημοσύνη δίνει δυνατότητες εύκολης, γρήγορης και ακριβούς διόρθωσης από πλευράς καθηγητών, μπορεί να “διδάξει” μια ξένη γλώσσα ενώ, αν και δεν ενθαρρύνεται, μπορεί να αποτελέσει βοήθημα και σε πανεπιστημιακές εργασίες, με απόδοση πηγών και χωρίς να υποκαθιστά τη δουλειά του φοιτητή.

Εστίαση

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει βοηθήσει την εστίαση σε επίπεδο σχεδιασμού, με τη διαχείριση των αποθεμάτων των καταστημάτων, το χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ πελάτη-καταστήματος, τον σχεδιασμό μαγαζιών και ακόμη και την αυτόνομη λειτουργία μαγαζιών χωρίς υπαλλήλους. Το τελευταίο αυτό εγείρει φόβους για το κατά πόσο θα υποκαθιστά από εδώ και στο εξής τους εργαζομένους. Παρόλα αυτά, αλυσίδες εστίασης δηλώνουν πως στόχος είναι η καλύτερη δυνατή εμπειρία για το προσωπικό και όχι η αντικατάστασή τους. Ακόμη, προσφέρει ακόμα καλύτερη εμπειρία στους πελάτες, μέσω ηχητικών βοηθών και εξατομικευμένων μενού.

Με πληροφορίες από: forbes.com

newsit.gr

Φωτογραφίες: Pexels.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα