«Εγώ για τη selfie ήρθα»: Πώς ένας απλός καθρέφτης αντανακλά τις «προτεραιότητες» των τουριστών στη Ρώμη

Η selfie στο TikTok έγινε για κάποιους «το πιο ενδιαφέρον πράγμα» που μπορείς να κάνεις στη Ρώμη

Parallaxi
εγώ-για-τη-selfie-ήρθα-πώς-ένας-απλός-καθρ-940931
Parallaxi

Υπάρχουν δύο είσοδοι για τους επισκέπτες της εκκλησίας Chiesa di Sant’Ignazio di Loyola, της σημαντικής εκκλησίας του 17ου αιώνα στο κέντρο της Ρώμης με την εντυπωσιακή μπαρόκ πρόσοψη.

Η είσοδος στα αριστερά είναι για όσους θέλουν να απολαύσουν την ιστορία και τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς της, ή ίσως να ανάψουν ένα κερί και να περάσουν μια στιγμή περισυλλογής. Η είσοδος στα δεξιά είναι για εκείνους που θέλουν να απαθανατίσουν την αντανάκλασή τους σε αυτό που έχει γίνει γνωστό ως «ο καλύτερος καθρέφτης για selfies» στη Ρώμη.

Ο καθρέφτης τοποθετήθηκε με έξυπνο τρόπο στην εκκλησία πριν από μερικά χρόνια, ώστε να προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική οπτική της υπέροχης νωπογραφίας στην οροφή. Το έργο, δημιουργία του Ιταλού αρχιτέκτονα Αντρέα Πότσο (Andrea Pozzo), απεικονίζει τον Άγιο Ιγνάτιο Λογιόλα, έναν Ισπανό ιερέα που ίδρυσε το Τάγμα των Ιησουιτών, να υποδέχεται την είσοδό του στον Παράδεισο από τον Χριστό και τη Θεοτόκο.

Ωστόσο, η νωπογραφία δεν είναι το κίνητρο για εκείνους που περιμένουν έως και μία ώρα στην ουρά για τον καθρέφτη. Από τότε που το TikTok πλημμύρισε με βίντεο από influencers που επιδεικνύουν τις τέλειες selfies τους, χιλιάδες άνθρωποι έχουν κατακλύσει την εκκλησία, μετατρέποντας αυτό το άλλοτε κρυμμένο διαμάντι σε τουριστικό αξιοθέατο. Η είσοδος στην εκκλησία είναι δωρεάν, αλλά το να βγάλεις selfie με τον καθρέφτη κοστίζει 1 ευρώ.

Η δημοτικότητα είναι τέτοια, που το Κολοσσαίο και η Φοντάνα ντι Τρέβι δεν είναι πλέον οι πρώτες προτεραιότητες για κάποιους που επισκέπτονται για πρώτη φορά τη Ρώμη. «Ήρθα μόνο για τη selfie», είπε η 20χρονη Νοέμι Τιμέλι από την Πούλια, καθώς ετοιμαζόταν να βγάλει μια φωτογραφία με τη φίλη της. «Κάναμε μια γρήγορη αναζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το τι να δούμε στη Ρώμη, και αυτό ήταν το πιο ενδιαφέρον που βρήκαμε».

Οι δύο φίλες μοιράστηκαν τη selfie τους στα social media πριν φύγουν από την εκκλησία, χωρίς να επισκεφθούν το άλλο αριστούργημα του Πότσο, μια νωπογραφία που απεικονίζει έναν ψεύτικο τρούλο, ή το παρεκκλήσι όπου βρίσκεται ο τάφος του ιδρυτή των Ιησουιτών.

@helloangelia I found the most beautiful mirror in Europe 😍 📍Chiesa di Sant’Ignazio di Loyola – Rome, Italy The Chiesa di Sant’Ignazio di Loyola, or the Church of St. Ignatius of Loyola, is a stunning Baroque church located in Rome, Italy. The church has one of the most remarkable frescoes I’ve ever seen which depicts scenes from the life of St. Ignatius. The church had a brilliant idea to install a mirror that reflects the beautiful artwork and makes for the best mirror selfie you see in this reel🪞 I went into the church at around 5pm and waited 30-40 minutes in the queue to take a picture with the mirror. You also have to pay €1 if you want light in the mirror to make your pictures/videos look brighter, but you can opt for natural lighting instead! Make sure to check the hours of operation because the church has mass and other religious events where the church is closed to the public temporarily ⛪ #romeitaly #rometravel #mirrorselfie #italytravel #italytravel ♬ Luminary – Joel Sunny

Η Λάμα, από το Ριάντ, είπε ότι άκουσε για την εκκλησία μέσω TikTok. «Είναι κάτι καλό, γιατί η νεότερη γενιά αρέσκεται σε τέτοιου είδους πράγματα», είπε. «Αλλά υποθέτω ότι οι περισσότεροι μάλλον δεν ενδιαφέρονται για την τέχνη ή την ιστορία».

Ο Αλεσάντρο Μαρινούτσι περίμενε στην ουρά με έναν influencer φίλο του. Θεώρησε ότι η ιδέα με τον καθρέφτη είναι τρελή, αλλά δεν μπόρεσε να μην θαυμάσει τη «μαρκετίστικη ιδιοφυΐα» της Καθολικής Εκκλησίας. «Κατάφεραν να μετατρέψουν μια εκκλησία σε πηγή εσόδων», είπε. «Εννοώ, μπορείς απλά να κοιτάξεις πάνω για να δεις τη νωπογραφία, αλλά εδώ έχουμε ανθρώπους που πληρώνουν 1 ευρώ για να βγάλουν φωτογραφία στον καθρέφτη».

Η Chiesa di Sant’Ignazio di Loyola δεν είναι το μόνο σημείο στη Ρώμη που έχει αποκτήσει φήμη λόγω των social media. Οι άνθρωποι συνωστίζονται σε ένα μικρό πέρασμα κοντά στο Campo de’ Fiori, διακοσμημένο με νωπογραφίες και μια εικόνα της Παναγίας, από τότε που ο Gian Marco D’Eusebi, δημιουργός περιεχομένου που «μιλά για τη Ρώμη και την ιστορία της», δημοσίευσε ένα βίντεο για το μέρος στο Instagram.

Τον 18ο αιώνα, το σημείο ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στους προσκυνητές, αλλά τόσο δύσκολο να το βρει κανείς, που δημιούργησε τη ρωμαϊκή έκφραση «Cercà Maria pe’ Roma», που σημαίνει «να ψάχνεις για την Παναγία στη Ρώμη». Η έκφραση αναφέρεται σε πράγματα που είναι σχδόν αδύνατο να τα βρει κανείς

Ο D’Eusebi έλυσε αυτή τη δυσκολία με την ανάρτησή του. «Το βίντεο έγινε viral· με κατέκλυσαν άνθρωποι που με tag-αραν σε φωτογραφίες και βίντεο από αυτό το μυστικό πέρασμα», είπε. «Αλλά η κοινότητα μου αποτελείται από ανθρώπους περίεργους και παθιασμένους για τη Ρώμη, που θέλουν να ανακαλύψουν νέα πράγματα. Αυτό είναι το θετικό όταν ο τουρισμός προωθείται σε λιγότερο γνωστά μέρη. Αλλά δεν υποστηρίζω προφίλ που απλά ξεκινούν μια μόδα, όπως ο καθρέφτης για selfies – οι άνθρωποι πάνε εκεί απλά για μια φωτογραφία χωρίς καν να γνωρίζουν πότε χτίστηκε η εκκλησία».

Άλλο ένα αξιοθέατο της κεντρικής Ρώμης που έχει δει αύξηση επισκεπτών λόγω influencers είναι το Μουσείο Χέντρικ Κρίστιαν Άντερσεν, πρώην εργαστήριο και κατοικία του Νορβηγού-Αμερικανού γλύπτη, κοντά στην Piazza del Popolo.

«Αν ένα μουσείο που ήταν σχεδόν άδειο προσελκύει περισσότερο ενδιαφέρον λόγω των social media, τότε αυτό είναι καλό», είπε ο Φαμπρίτσιο Πολίτι, δημιουργός περιεχομένου που επίσης ανακαλύπτει κρυμμένα αξιοθέατα της Ρώμης. «Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επενδύσεις σε μέρη που είχαν εγκαταλειφθεί. Αλλά είναι ανόητο να πηγαίνει κανείς κάπου μόνο για μια selfie».

Οι λογαριασμοί του Πολίτι στα social media έχουν επίσης προσελκύσει επισκέπτες σε μέρη εκτός Ρώμης, όπως το Isola del Liri, μια πόλη γνωστή για το κάστρο της που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο καταρράκτες. «Είμαι εδώ για να προωθήσω τους θησαυρούς της Ιταλίας», είπε.

Ωστόσο, δεν ήταν όλοι στην ουρά για μια selfie με τον καθρέφτη. Η Μπενεντέτα Παλόμπο, μια δασκάλα από την Πεσκάρα, ήταν περίεργη να δει τη νωπογραφία από μια διαφορετική οπτική γωνία. «Είναι κρίμα να έρχεσαι εδώ μόνο για τη φωτογραφία», είπε. «Αλλά τουλάχιστον προσελκύει πολλούς νέους στην εκκλησία, και ίσως κάποιοι από αυτούς μάθουν να εκτιμούν την ιστορία της».

Πηγή: The Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα