Μήπως δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι και τόσο το email σου;
Nέες μελέτες εντοπίζουν σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Μετά το πρόσφατο σκάνδαλο στο Facebook και το επίκεντρο των χρηστών του διαδικτύου στραμμένο σε αυτό, νέες έρευνες έρχονται να μας ανησυχήσουν για την ασφάλεια ακόμα ενός μέσου διαμοιρασμού μηνυμάτων, το Email. Eάν είσαι από αυτούς που έχεις καταλήξει να εμπιστεύεσαι ή και να χρησιμοποιείς ακόμη μόνο τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μάλλον και με αυτά θα πρέπει να κρατάς… μικρό καλάθι!
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το σύστημα ασφαλείας που χρησιμοποιείται για τα Εmail είναι «σπασμένο» και δεν είναι εγγυημένο ότι μπορεί να διορθωθεί.
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι ότι θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν όχι μόνο νέα μηνύματα αλλά και μηνύματα που στάλθηκαν στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, υπονομεύεται ένα από τα κεντρικά σημεία ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο.
Εμπειρογνώμονες όπως το Ίδρυμα Electronic Frontier Foundation έχουν προειδοποιήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν να βασίζονται στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αντ ‘αυτού, προτείνουν εκείνοι να στραφούν σε άλλα ασφαλή κανάλια, όπως το App Signal, λέει το EFF.
Διαβάστε επίσης: 5 tips για να προστατεύσεις τα προσωπικά σου δεδομένα στο Facebook
Το πρόβλημα εντοπίστηκε στο PGP και S / MIME, δύο δημοφιλείς τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για να διασφαλιστεί ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορούν να διαβαστούν μόνο από τους ανθρώπους που τα στέλνουν και τα λαμβάνουν. Για την ακρίβεια αυτές οι μέθοδοι υποστηρίχθηκαν από εμπειρογνώμονες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, όπως ο Edward Snowden, ως τρόποι αποστολής μηνυμάτων που δεν μπορούν να υποκλαπούν.
Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να διασφαλίσουν ότι οι πληροφορίες δεν μπορούν να διαβαστούν καθώς περνούν μεταξύ των χρηστών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολλούς από τους πελάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου-συμπεριλαμβανομένου του Outlook και της Apple Mail- αλλά το EFF και πάλι προτείνει ότι αυτή θα πρέπει να αφαιρεθεί από τα συγκεκριμένα προγράμματα μέχρι το πρόβλημα να αποκατασταθεί.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας Πληροφοριών της Γερμανίας (BSI) δήλωσε ότι υπήρχε ο κίνδυνος οι εισβολείς να διαβάζουν το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάποιου άλλου, αφού το αποκρυπτογραφούσαν για να το διαβάσουν στον υπολογιστή τους. Ωστόσο, ανέφερε ότι τα δύο σημαντικά πρωτόκολλα ήταν ασφαλή εάν χρησιμοποιούνταν και ενημερώνονταν σωστά.
Το πρόβλημα με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ήταν κρυμμένο καλά από τους ερευνητές, οι οποίοι αποφάσισαν να το αποκαλύψουν αργότερα. Κάποιοι αρχικά φοβούνταν ότι το ίδιο το PGP είχε σπάσει – μια εξέλιξη που θα υπονόμευε ένα μεγάλο μέρος των ασφαλών επικοινωνιών του κόσμου – αλλά το πρόσφατα ανακαλυφθέν πρόβλημα έχει να κάνει με τους τρόπους με τους οποίους οι ίδιοι οι πελάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποκρυπτογραφούν τα μηνύματα.
Πηγή: Ιndependent