Πάνω από 4 εκατομμύρια χρήστες iPhone πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν για τα προσωπικά τους δεδομένα
Η ατμόσφαιρα «μυρίζει» σκάνδαλο - Στα δικαστήρια η Google ύστερα από καταγγελία.
Μία νέα είδηση έρχεται να αναστατώσει το διαδικτυακό κόσμο και ιδίως τους χρήστες των συσκευών iPhones: σύμφωνα με καταγγελία που έγινε στο Ανώτατο Δικαστήριο η Google συγκέντρωνε πολύ προσωπικά στοιχεία για εκατομμύρια χρήστες iPhone χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν.
Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία συνέλεγε πληροφορίες, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια για να ταξινομήσουν τους ανθρώπους σε κατηγορίες, ώστε να μπορούν τελικά να στοχεύουν σε διαφημίσεις, ισχυρίζονται κάποιοι.
Λένε ότι οι 4.4 εκατομμύρια χρήστες iPhone που επηρεάστηκαν θα πρέπει να λάβουν χρήματα από την Google καθώς με αυτόν τον τρόπο παρακάμπτονται ρυθμίσεις προστασίας των προσωπικών δεδομένων στις συσκευές iPhone της Apple από τον Αύγουστο του 2011 έως και τον Φεβρουάριο του 2012.
Την αγωγή έκανε ομάδα που συμμετέχει στην εκστρατεία “You Owe Us”, που ηγείτο από τον σκηνοθέτη Richard Lloyd.
Κατά την πρώτη ακρόαση της υπόθεσης στο Λονδίνο τη Δευτέρα, οι δικηγόροι του κ. Lloyd δήλωσαν στο δικαστήριο ότι οι πληροφορίες που συγκέντρωνε η Google περιελάμβαναν τη φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, τη σωματική και πνευματική υγεία, τις πολιτικές πεποιθήσεις ή τις απόψεις, τη σεξουαλικότητα και τα σεξουαλικά ενδιαφέροντα μέχρι και την κοινωνική τάξη.
Είπαν ότι έχουν ληφθεί, επίσης, πληροφορίες σχετικά με την οικονομική κατάσταση ενός ατόμου, τις αγοραστικές συνήθειες και τη γεωγραφική τους θέση.
Ο Hugh Tomlinson QC, που εκπροσωπεί τον κ. Lloyd, δήλωσε ότι οι πληροφορίες ήταν τότε “συγκεντρωμένες” και οι χρήστες τέθηκαν σε ομάδες όπως “λάτρεις του ποδοσφαίρου” ή “λάτρεις της επικαιρότητας”.
Αυτά προσφέρθηκαν, στη συνέχεια, στους διαφημιστές που θα επέλεγαν από το πότε και σε ποιον θα απευθυνόταν το μάρκετίνγκ τους.
Ο κ. Tomlinson είπε ότι τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν μέσω “παράνομης παρακολούθησης και ταξινόμησης” πληροφοριών σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου στον browser “Safari” των χρηστών iPhone – γνωστή ως “Safari Workaround”.
Δήλωσε στον δικαστή κ. Warby ότι η δραστηριότητα αποκαλύφθηκε από ερευνητή διδακτορικού το 2012 και ότι η Google έχει ήδη καταβάλει 39,5 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τους ισχυρισμούς στις ΗΠΑ.
O κ. Lloyd πρόσθεσε: “Πιστεύω ότι αυτό που έκανε η Google ήταν απλά κατά του νόμου”.
Η ομάδα ελπίζει να κερδίσει τουλάχιστον 1 δισ. αποζημίωση για περίπου 4,4 εκατομμύρια χρήστες της συσκευής.
Διαβάστε επίσης: Tα 12 πράγματα που είναι καλό να διαγράψεις από το Facebook σου
Η Google υποστηρίζει ότι το είδος της “αντιπροσωπευτικής δράσης” που ασκείται εναντίον της από τον κ. Lloyd δεν ευσταθεί και επομένως δεν πρέπει να προχωρήσει.
Οι δικηγόροι της εταιρεία που εδρεύει στην Καλιφόρνια δήλωσαν ότι δεν υπάρχει καμία πρόταση ότι το Safari Workaround είχε ως αποτέλεσμα οποιαδήποτε πληροφορία να αποκαλυφθεί σε τρίτους.
Είπαν επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν πόσοι μπορεί να έχουν επηρεαστεί καθώς και ότι ο ισχυρισμός δεν έχει καμία προοπτική επιτυχίας.
Ο Anthony White QC προς υποστήριξη της Google είπε “Το δικαστήριο δεν πρέπει να επιτρέπει σε ένα μόνο άτομο να μιλά για τα δικαιώματα προστασίας δεδομένων εκατομμυρίων ατόμων έχοντας ως απώτερο στόχο την προώθηση μιας προσωπικής καμπάνιας και δεν πρέπει να του επιτρέψει να ρίξει το βάρος σε άτομα που δεν επιθυμούν να συνδεθούν με την συγκεκριμένη εκστρατεία”.
Δεν μένει τώρα παρά να δούμε πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία.
Πηγή: Independent