Τεχνολογία

Συγγραφείς κατά του ChatGPT – «Συστηματική κλοπή» – Ανησυχία για τα πνευματικά δικαιώματα

Στην αγωγή καταγγέλλεται πως το ChatGPT δημιούργησε ένα prequel «Game of Thrones» με τ΄όνομα «A Dawn of Direwolves», με χαρακτήρες από τα βιβλία του Martin

Parallaxi
συγγραφείς-κατά-του-chatgpt-συστηματική-κ-970630
Parallaxi

Συνολικά 17 συγγραφείς, μεταξύ αυτών και ο δημιουργός του «Game of Thrones» George R.R. Martin, κατέθεσαν αγωγή κατά της OpenAI, εταιρείας στην οποία ανήκει το ChatGPT, για «συστηματική κλοπή, σε μαζική κλίμακα».

Πρόκειται για την τελευταία από τις νομικές κινήσεις που γίνονται από συγγραφείς οι οποίοι ανησυχούν ότι τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, χρησιμοποιούν χωρίς άδεια τα έργα τους, παρότι προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Στα έγγραφα που κατατέθηκαν την Τρίτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, οι συγγραφείς κατήγγειλαν «κατάφωρες και επιβλαβείς παραβιάσεις των καταχωρισμένων πνευματικών δικαιωμάτων» τους και αποκάλεσαν το πρόγραμμα μια «μαζική εμπορική επιχείρηση» που βασίζεται σε «συστηματική κλοπή, σε μαζική κλίμακα».

Μεταξύ εκείνων που κινούνται κατά της OpenAI είναι και οι John Grisham, Jodi Picoult, David Baldacci, Sylvia Day, Jonathan Franzen και Elin Hilderbrand. Σημειώνεται πως η αγωγή κατατέθηκε με πρωτοβουλία και της Authors Guild, της παλαιότερης και μεγαλύτερης επαγγελματικής οργάνωσης συγγραφέων στις ΗΠΑ.

Συγγραφείς κατά ChatGPT: Να σταματήσει αυτή η κλοπή

«Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσουμε αυτή την κλοπή στην αρχή της, αλλιώς θα καταστρέψουμε την απίστευτη λογοτεχνική μας κουλτούρα, η οποία τροφοδοτεί πολλές άλλες δημιουργικές βιομηχανίες στις ΗΠΑ» ανέφερε σε δήλωσή της η διευθύνουσα σύμβουλος της Authors Guild, Mary Rasenberger. «Τα σπουδαία βιβλία γράφονται, κατά κανόνα, από εκείνους που ξοδεύουν την καριέρα τους και, μάλιστα, τη ζωή τους, μαθαίνοντας και τελειοποιώντας την τέχνη τους. Για να διατηρήσουμε τη λογοτεχνία μας, οι συγγραφείς πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν αν και πώς τα έργα τους χρησιμοποιούνται από την τεχνητή νοημοσύνη».

Μεταξύ άλλων, στην αγωγή καταγγέλλεται πως το ChatGPT δημιούργησε ένα prequel «Game of Thrones» με τ΄όνομα «A Dawn of Direwolves», το οποίο στηρίζεται στους χαρακτήρες από τα βιβλία του Martin.

Εκπρόσωπος της OpenAI επεσήμανε πως η εταιρεία σέβεται «τα δικαιώματα των συγγραφέων και πιστεύει πως πρέπει να επωφελούνται από την ΑΙ».

«Έχουμε παραγωγικές συζητήσεις με πολλούς δημιουργούς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Authors Guild, και συνεργαζόμαστε για να κατανοήσουμε και να συζητήσουμε τις ανησυχίες τους, σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε αμοιβαία επωφελείς τρόπους συνεργασίας για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αξιοποιήσουν τη νέα τεχνολογία» συμπλήρωσε, σε σχετική ανακοίνωση.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο και άλλοι συγγραφείς, μεταξύ των οποίων οι Michael Chabon και David Henry Hwang, είχαν καταθέσει μήνυση κατά της OpenAI στο Σαν Φρανσίσκο για «ξεκάθαρη παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας».

Τον Αύγουστο, η εταιρεία είχε ζητήσει από ομοσπονδιακό δικαστή στην Καλιφόρνια να απορρίψει δύο παρόμοιες αγωγές, μία που αφορούσε την κωμικό Sarah Silverman και μία άλλη από τον συγγραφέα Paul Tremblay. Τότε έλεγε πως οι αγωγές «παρερμηνεύουν το πεδίο εφαρμογής των πνευματικών δικαιωμάτων, μη λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς και τις εξαιρέσεις».

Με πληροφορίες από AP 

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα