Τι δείχνει έρευνα για τις κυβερνοεπιθέσεις εν μέσω τηλεργασίας
Το κυβερνοέγκλημα παρουσίαζε ήδη αυξητικές τάσεις και πριν από την πανδημία.
Σύμφωνα με διεθνή έρευνα της παγκόσμιας εταιρίας κυβερνοασφάλειας ESET, το 80% των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο θεωρούν ότι οι υπάλληλοί τους που εργάζονται από το σπίτι, και ειδικά όσοι εργάζονται με λογισμικό διαχείρισης οικονομικών στοιχείων ή ασχολούνται με χρηματοοικονομικές συναλλαγές της εταιρείας, διαθέτουν τη γνώση και την κατάλληλη τεχνολογία για να μετριάσουν τους κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων.
Αυτό θα μπορούσε, ενδεχομένως, να οφείλεται στο ότι τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί η εκπαίδευση γύρω από τα θέματα κυβερνοασφάλειας. Όμως, είναι πολύ πιθανό να αποτελεί απλά ένδειξη ψευδούς αίσθησης ασφάλειας.
Και ενώ από τη μία υπάρχει αυτό το αίσθημα σιγουριάς, από την άλλη σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) αυτών των επιχειρήσεων πιστεύουν ότι είναι πιθανό να δεχτούν ένα περιστατικό κυβερνοεπίθεσης.
Μάλιστα εκείνες που θεωρούν πιο πιθανό το ενδεχόμενο μιας κυβερνοεπίθεσης ήταν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της έρευνας και ανάλυσης πληροφοριών (93%) και στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα καθώς και στον τομέα της λογιστικής (87%).
Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν μέρος μιας παγκόσμιας έρευνας FinΤech που διεξήγαγε η ESET, στην οποία διερεύνησε τη στάση των ανώτερων διευθυντικών στελεχών απέναντι στη χρηματοπιστωτική τεχνολογία (FinΤech) και την ασφάλεια, επιλέγοντας 1.200 ανώτερους διευθυντές από διάφορους τομείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και το Μεξικό. Ένας από τους βασικούς τομείς στον οποίο επικεντρώθηκε η έρευνα ήταν η επιχειρηματική εμπιστοσύνη γύρω από την απομακρυσμένη εργασία και τα αποτελέσματά της στην ασφάλεια των οικονομικών.
Δεν αποτελεί μυστικό ότι, από τη στιγμή που ξεκίνησε η καραντίνα λόγω του COVID-19, έχει καταγραφεί αύξηση στο κυβερνοέγκλημα καθώς η απομακρυσμένη εργασία αύξησε τους κινδύνους για τις επιχειρήσεις. Το κυβερνοέγκλημα παρουσίαζε ήδη αυξητικές τάσεις και πριν από την πανδημία. Η έρευνα της ESET έδειξε ότι το 45% των επιχειρήσεων είχε βιώσει μια κυβερνοεπίθεση στο παρελθόν.
Η πανδημία έχει προβάλει την κυβερνοασφάλεια ως βασική ανησυχία για τις επιχειρήσεις και η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum) με τίτλο Global Risks Report 2021, κατατάσσει τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο μεταξύ των βασικών παγκόσμιων κινδύνων. Ομοίως, η έρευνα της ESET αποκαλύπτει ότι το 81% των ανώτερων στελεχών των επιχειρήσεων υιοθετούν μια προσέγγιση που τοποθετεί την κυβερνοασφάλεια στην πρώτη θέση όταν επενδύουν σε νέες τεχνολογικές λύσεις, και το 72% των επιχειρήσεων επενδύουν ενεργά σε νέες τεχνολογίες για καλύτερη ασφάλεια των οικονομικών.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Pavol Balaj, Διευθυντής της ESET για τον Τομέα Επιχειρήσεων, δήλωσε «καθώς το κυβερνοέγκλημα εξακολουθεί να διεισδύει στον επιχειρηματικό τομέα με σοβαρές συνέπειες στα οικονομικά και τη φήμη των εταιρειών, είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να μετριάσουν τους κινδύνους. Η μαζική στροφή προς την απομακρυσμένη εργασία έχει μεταβάλει μόνιμα το τοπίο της απειλής προσφέροντας νέες ευκαιρίες στους κυβερνοεγκληματίες. Είναι σημαντικό όλοι οι εργαζόμενοι σε οποιονδήποτε οργανισμό να είναι εφοδιασμένοι με τις γνώσεις και τα εργαλεία για την ανίχνευση και την πρόληψη μιας κυβερνοεπίθεσης ή μιας παραβίασης δεδομένων. Μετά την πανδημία, η κυβερνοασφάλεια θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί ουσιαστικό μέρος της επιχειρηματικής στρατηγικής και η έρευνα της ESET αντικατοπτρίζει την αναγκαιότητα επένδυσης σε αυτό τον τομέα».
Δείτε επίσης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ