Life

Τέσσερις μαμάδες μαγειρεύουν για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Παραδοσιακές συνταγές που δεν λείπουν σχεδόν ποτέ από κανένα τραπέζι.

Νίκος Γκάγιας
τέσσερις-μαμάδες-μαγειρεύουν-για-το-χ-950302
Νίκος Γκάγιας

“Τι να μαγειρέψω για τα Χριστούγεννα;”. Αυτός είναι ο βραχνάς κάθε Ελληνίδας μάνας όταν πλησιάζουν οι μέρες των εορτών.

Σε κάθε σπίτι υπάρχει πάντα ένας άνθρωπος, τον ρόλο αυτόν συχνά αναλαμβάνουν οι μαμάδες, που από το πρωί μπαίνει στην κουζίνα και ξεκινάει τα μαγειρέματα. Συνήθως ξεκινούν μέρες πριν τις προετοιμασίες. Τα γλυκά που θα ετοιμάσουν είναι προγραμματισμένα μέρες πριν τα Χριστούγεννα και το μόνο που λείπει είναι η “συναρμολόγηση”. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το “Μουντιάλ των μαμάδων”. Οι αφανείς ήρωες πίσω από κάθε λαμπερό και γεμάτο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Οι άνθρωποι που χωρίς αντάλλαγμα περνάνε μία ολόκληρη μέρα στην κουζίνα και την ώρα του γεύματος κάθονται στο σκαμπό γιατί δεν περίσσεψε καρέκλα. Οι γυναίκες που το τραπέζι έχει 5 άτομα αλλά το φαγητό αρκεί τουλάχιστον για 10.

Είναι γεγονός πως οι μαμάδες σπάνια μοιράζονται συνταγές ή ακόμα και αν το κάνουν, όλα είναι στο “περίπου” γιατί όπως λένε όλα είναι πιο νόστιμα με το μάτι. Όμως, λόγω εορτών τέσσερις μαμάδες έβαλαν τις σκέψεις τους σε μία σειρά και μοιράστηκαν μαζί μας αγαπημένα πιάτα που συνηθίζουν να δημιουργούν τα Χριστούγεννα. Σαλάτες, κυρίως γεύματα αλλά και γλυκά που θα απογειώσουν το τραπέζι σας.

Η κ. Μαρία προτείνει μία σαλάτα με ρόδι, καρύδια και μέλι. 

Υλικά

  • Ρόκα ή μαρούλια
  • Μία κούπα σπόρια από ρόδι
  • 1-2 πορτοκάλια
  • 1/5 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 1/4 φλ. χυμό βαλσαμικό ξύδι
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε την πράσινη σαλάτα και την τοποθετούμε σ’ ένα μπολ. Προσθέστε τα πορτοκάλια σε μικρές φέτες ή κύβους. Σ’ ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκάλι, το μέλι, το ξύδι και τα ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το dressing  στη σαλατιέραάτικαι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε στο τέλος τα καρύδια και το αλάτι με το πιπέρι.

Η κ. Σοφία προτείνει κοτόπουλο ψωμωμένο. 

Υλικά

  • 1 καρβέλι ψωμί
  • 3 φιλέτα κοτόπουλο
  • 3 πιπεριές χρωματιστές
  • 3 κουταλιές μουστάρδα
  • 200 γρ. κασέρι τριμμένο
  • 1 κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο και τις πιπεριές. Σβήνουμε με τη μουστάρδα και την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε το κασέρι και το αφήνουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφαιρούμε από το καρβέλι τη “σκεπή” και αδειάζουμε την ψίχα. Βάζουμε μέσα το κοτόπουλο, κλείνουμε το “καπάκι” της κόρας και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου.

Η κ. Τούλα προτείνει την πιο νόστιμα τρουφάκια για μετά το φαγητό.

Υλικά

  • 1 φλυτζάνι γάλα
  • 1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 150γρ φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κουταλιά σούπας βιτάμ
  • 1 βανίλια
  • 1 φλιτζάνι κακάο
  • 1 πιάτο καρύδια

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το γάλα και λιώνουμε τη ζάχαρη. Ρίχνουμε μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά. Το βιτάμ δεν το λιώνουμε. Αν είναι μαλακό το μείγμα, προσθέτουμε λίγη φρυγανιά. Πλάθουμε με βρεγμένα χέρια και τυλίγουμε σε τρούφα και ινδοκάρυδο ανάλογα τις προτιμήσεις μας.

Η κ. Γιάννα προτείνει μία κλασσική παραδοσιακή συνταγή που όλοι αγαπούν σε κάθε τραπέζι. Προφιτερόλ!

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 750γρ γάλα, 2 αυγά, 300 γρ ζάχαρη, 40γρ κακάο και τα ανακατεύουμε. Μόλις αρχίσει να βράσει ρίχνουμε ξεχωριστά σ’ ένα μπολ 70γρ νεσεστέ, 250γρ γάλα κρύο και 50γρ ζάχαρη.

Μόλις βράσει ρίχνουμε 200γρ κουβερτούρα, την βανίλια και λίγο βιτάμ.

Τέλος για να κάνουμε το γαρνίρισμα με την σαντιγί χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με  150γρ ζάχαρη και βανίλια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα