Life

Θεσσαλονίκη: Πού πηγαίνουν οι παρέες αυθημερόν για μπάνιο

Είναι οι αυθημερόν εκδρομές λύση ανάγκης ή επιλογή; - Πέντε νέοι άνθρωποι που... "δραπετεύουν" συχνά, εξηγούν.

Γιώργος Σταυρακίδης
θεσσαλονίκη-πού-πηγαίνουν-οι-παρέες-α-343632
Γιώργος Σταυρακίδης

Οι περισσότεροι ανυπομονούμε να έρθουν οι μέρες της άδειας για να φύγουμε διακοπές κάπου μακριά από όλους και όλα. Όμως, υπάρχουν κι εκείνες οι μέρες που θέλεις να πας για ένα μπάνιο στα γρήγορα. Όπως υπάρχουν – φίλοι μας κι αυτοί – εκείνοι που δεν έχουν τα χρήματα ή τον χρόνο να φύγουν πολυήμερες διακοπές και θα πρέπει να οργανώσουν μικρές εξορμήσεις. Πολύ μικρές. Μόλις των λίγων ωρών όμως…

Τα αυθημερόν μπάνια του… λαού ήταν από πάντα ευεργετικά για όλους. Αυτά τα γρήγορα, που οργανώνεις με την παρέα και ξεκινάτε από το πρωί ή, σε πολλές περιπτώσεις και το μεσημέρι μετά τη δουλειά. «Χτύπα μου να κατέβω», «να φέρω κάτι;», «θα βρούμε να κάτσουμε;» μερικές από τις συνηθισμένες ατάκες μίας τέτοιας κατάστασης, αλλά και… το «πόση ουρά έχει, δε θα φτάσουμε ποτέ» των ατελείωτων ωρών μέσα σε ένα αμάξι επιστροφής που θα ευχόσουν να κλείσεις τα μάτια και ξαφνικά να βρεθείς στο κρεβάτι σου.

Πέντε νέοι άνθρωποι που οργανώνουν συχνά ημερήσιες εκδρομές τα καλοκαίρια, εξηγούν τους λόγους, αναλύουν το κόστος μίας τέτοιας επιλογής και δίνουν έμμεσα ή άμεσα συμβουλές για να γίνει όσο πιο απολαυστική μπορεί μία τέτοια επιλογή.

Νίκος: “Καταλήγουμε σε κάποιο beach bar…”

«Όσο παράξενο και αν μπορεί να ακουστεί, αγαπώ τις αυθημερόν εκδρομές στη θάλασσα.» αναφέρει ο Νίκος που συχνά τις Κυριακές οργανώνει αυθημερόν εκδρομές. «Κάθε καλοκαίρι διοργανώνω με την παρέα μου τέτοιες αποδράσεις. Τα μέρη που πηγαίνουμε διαφέρουν ανάλογα την διάθεση και την περίοδο που βρισκόμαστε. Τον Αύγουστο για παράδειγμα κατά πάσα πιθανότητα θα επιλέξουμε να πάμε στην Επανομή για να μην φάμε όλη την μέρα στους δρόμους είτε αρκετά συχνά πηγαίνουμε από την άλλη πλευρά προς Ολυμπιάδα για να γλυτώσουμε την κίνηση. Από εκεί και πέρα, μία συχνή ημερήσια είναι αυτή στο Πευκοχώρι, όπου δουλεύουν αρκετοί φίλοι μας και διοργανώνονται αρκετά party» λέει, ενώ στο (αιώνιο) δίλημμα οργανωμένη ή ελεύθερη, ο Νίκος απαντά πως «αυτές οι εκδρομές συνήθως οργανώνονται τελευταία στιγμή, οπότε συνήθως καταλήγουμε σε κάποιο beach bar για να αποφύγουμε την ταλαιπωρία του να κουβαλάμε ψυγεία, ποτά και τρόφιμα. Μ’ αυτό τον τρόπο σίγουρα δεν εξοικονομούμε χρήματα – καθώς οι ελάχιστες καταναλώσεις πολλές φορές ξεφεύγουν κατά πολύ. Έπειτα έχεις δύο επιλογές είτε να φας κάτι πρόχειρο στη θάλασσα είτε να πας σε κάποια ταβέρνα. Εκεί το budget ξεφεύγει αρκετά» πηγαίνοντας μόνος του ο Νίκος τη συζήτηση στα έξοδα που μπορεί να έχει ένα αυθημερόν μπάνιο, «Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και την βενζίνη που θα χρειαστεί να μοιραστείς τα έξοδα. Έτσι από την εμπειρία μου αυτό το καλοκαίρι, θα πω ότι αν πιείς έναν καφέ, πιείς ένα ποτό ή μία-δυο μπίρες, φας κάτι σε μία ταβέρνα, συν τα έξοδα βενζίνης, χρειάζεσαι στην καλύτερη 50 ευρώ». Όσο για την κίνηση στον δρόμο, μάλλον δεν τον πολυαπασχολεί καθώς λέει χαρακτηριστικά πως «Εμείς προτιμάμε να ξεκινάμε πολύ νωρίς για να αποφύγουμε την πρωινή κίνηση, όμως καλώς ή κακώς στον γυρισμό σίγουρα θα πετύχουμε κάπου μποτιλιάρισμα. Όμως, αν η παρέα αν είναι καλή, αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα».

Βασίλης: “Να ξεκινήσεις νωρίς για να αποφύγεις κίνηση”

Το πρωινό ξεκίνημα, είναι η συμβουλή που δίνει και ο Βασίλης που, όπως λέει, τα δικά του αυθημερόν μπορεί να είναι κάποιες φορές και δύο ώρες δρόμο για να πάει και σε αυτό βοηθάει ότι έχει δικό του αυτοκίνητο.

Όμως, για κοντά «Μία ιδανική και γρήγορη λύση για μπάνιο είναι η παραλία Άγιος Μάμας που έχει τέλεια νερά, είναι μεγάλη και μπορείς να πας και με τη δική σου ομπρέλα άνετα. Μια ωρίτσα είναι από Θεσσαλονίκη, αρκεί να ξεκινήσεις νωρίς, 9μιση το πρωί το αργότερο. Αυτό είναι γενικό όμως για τη Χαλκιδική, να ξεκινήσεις νωρίς για να αποφύγεις κίνηση. Βέβαια εάν θες να το αποφύγεις αυτό, εγώ πάω και προς Κατερίνη. Και λιγότερη κίνηση έχει και πάλι μπορείς να την βγάλεις οικονομικά και χωρίς ταλαιπωρία» αναφέρει ο Βασίλης, ενώ για τα έξοδα μίας τέτοιας εκδρομής, λέει πως «Αν τα οργανώσεις όλα από το σπίτι, μπορεί να σου βγει οικονομικά, με ψυγειάκι κλπ. Μετά δηλαδή είναι μόνο η βενζίνη. Κι αυτό όταν κάνεις πολλά αυθημερόν είναι μία καλή λύση».

Λία: “Όταν δεν έχουμε αυτοκίνητο, παίρνουμε λεωφορείο”

Το θέμα του αυτοκινήτου πάντως, είναι βασικό στις παρέες που αποφασίζουν να πάνε για ένα μπάνιο στα γρήγορα, όμως αν δεν το έχεις – όπως η Λία – αναζητάς άλλους τρόπους για να καταφέρεις να «αποδράσεις» από την πόλη. «Όταν δεν έχουμε αυτοκίνητο, παίρνουμε λεωφορείο και πηγαίνουμε Αγία Τριάδα που μία φίλη έχει σπίτι. Εμένα που μου αρέσει η ηρεμία, εκεί είναι τέλεια. Αν κάποιος θέλει πιο πολύ κόσμο, θα επιλέξει Περαία.

Υπάρχει ως επιλογή και το καραβάκι, αλλά για εμάς από εδώ δυστυχώς δεν είναι μια οικονομική επιλογή. Σε άλλες συνθήκες μου αρέσει πολύ, αλλά για να πάμε από Χαριλάου μέχρι το κέντρο για να το πάρουμε, είναι και χρήματα και χρόνος. Όταν έχουμε αμάξι πηγαίνουμε κάπου στη Χαλκιδική για μπάνιο, αλλά κοντά. Όπως Ηράκλεια, που είναι σε ένα μισάωρο από εδώ Ανατολικά που μένω. Ακόμα πηγαίνουμε Καλλικράτεια, Νέα Πλάγια, Φλογητά που μας παίρνει λίγο παραπάνω να φτάσουμε αλλά είναι πάλι κοντά. Βέβαια επειδή έχουμε παρέα εκεί, έχουμε πάει κάποιες φορές και στις Καλύβες που σε μία ώρα συνήθως φτάνουμε. Συνήθως επιλέγουμε καθημερινές να πάμε για μπάνιο. Κανείς δε θέλει να οδηγήσει Σαββατοκύριακο γιατί κάνουμε τη διπλάσια ώρα λόγω της κίνησης» λέει η Λία ενώ αποκαλύπτει την προτίμηση της στις οργανωμένες παραλίες καθώς όπως λέει, δεν είναι εύκολο με το λεωφορείο να κουβαλήσεις και ομπρέλα, «Δε μπορούμε να κουβαλήσουμε πολλά πράγματα μαζί μας. Αλλά όπως και να έχει, σε αυτές τις λίγες ώρες πάντα θέλουμε να τα έχουμε όλα έτοιμα, οπότε δε πάμε σε ελεύθερες παραλίες. Οπότε αυτόματα ένα αυθημερόν είναι κοστοβόρο για εμάς γιατί θα πρέπει να καθίσουμε και να φάμε κάτι και να πιούμε».

Έλσα: “Πρέπει εκεί που θα πάμε να είναι pet friendly”

Το θέμα του κατοικιδίου βάζει στη συζήτηση η Έλσα που αναφέρει πως θα πρέπει να κάνει μεγάλη έρευνα πριν πάει κάπου επειδή θα πρέπει να είναι σίγουρη πως δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα με την Βαλεντίνα, τον σκύλο της, «Μάλιστα, δεν είναι μικρόσωμη αλλά 25 κιλά, και η μεταφορά της δεν είναι καθόλου εύκολη και θέλει μόνο αυτοκίνητο. Αν ήταν 5 κιλά σίγουρα όλα θα ήταν πιο εύκολα αφού μπορείς να το βάλεις σε μία τσάντα και να το μεταφέρεις σε όλα τα μέσα» λέει καθώς θίγει και ένα βασικό πρόβλημα των κηδεμόνων ζώων που είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς που δεν δέχονται μεγαλύτερα σε μέγεθος ζώα.

μπάνιο

«Πρέπει από πριν να έχω κάνει μία τεράστια έρευνα για το σημείο που θα πάμε επειδή πρέπει να είναι pet friendly αλλά πέρα από αυτό, στην παραλία ποτέ δε ξέρεις αν δεν υπάρχει κάποια παρέα που θα αντιδράσει στην παρουσία του σκυλιού. Αυτό βέβαια είναι ένα θέμα που το αντιμετωπίζεις εκείνη τη στιγμή. Αν μία παρέα δεν το θέλει, είσαι αναγκασμένος να φύγεις. Και ειδικά σε περίοδο που από πριν είναι όλα κλεισμένα, απλά χαλάς τη διάθεση σου και γυρίζεις σπίτι σου. Δεν πας σε άλλο beach bar» αναφέρει ενώ μιλώντας για τις δικές της επιλογές στα αυθημερόν, η Έλσα λέει πως πρώτη θέση στις προτιμήσεις της έχει ό, τι είναι πιο κοντά «Δηλαδή, Νέους Επιβάτες ή στα Γεωπονικά μέχρι Καλλικράτεια γιατί έχει και εξαιρετική θάλασσα. Σε αυτά τα μέρη είναι και σχετικά οικονομικά αλλά θα πρέπει να έχεις κλείσει πριν  πας, αλλιώς δε βρίσκεις τίποτα. Επειδή έχω κάνει την σχετική έρευνα, πέφτει κοντά στα 30 ευρώ στο άτομο αν πούμε παρέα να πάμε και να καθίσουμε σε οργανωμένη παραλία. Βάλε όμως και το κόστος της βενζίνης στα έξτρα και σίγουρα τότε φτάνεις τα 50 ευρώ για να κάνεις ένα μπάνιο σε μία κοντινή τοποθεσία και μάλιστα, χωρίς να έχεις φάει και καλά».

Αλέξανδρος: “Στις ελεύθερες παραλίες είναι όλοι πιο χαλαροί”

Το σκυλί, το αναφέρει και ο Αλέξανδρος που ενώ όπως λέει δεν έχει αντιμετωπίσει άσχημες συμπεριφορές από λουόμενους και ενώ μπορεί να το παίρνει μαζί του στα beach bar, προτιμά τις ελεύθερες παραλίες γιατί, όπως λέει, «είναι όλοι πιο χαλαροί και είναι πιο φιλικό το περιβάλλον μιλώντας όλοι με τον σκύλο μου». Η επιλογή του αυθημερόν μπάνιου για τον Αλέξανδρο είναι απόλαυση και μαζί με την παρέα του, συνήθως κάνουν προετοιμασία από πριν, ενώ έχουν ήδη οργανωθεί με απαραίτητο εξοπλισμό για ακόμα πιο πολλά μπάνια της μίας ημέρας. «Κάνουμε σαντουιτσάκια, παίρνουμε μαζί μας φρούτα και ό, τι άλλο μπορούμε να πάρουμε και μάλιστα, κάποιες φορές που είμαστε πιο οργανωμένοι, παίρνουμε ξεχωριστά πάγο με ποτά και αναψυκτικά. Επειδή πηγαίνουμε συχνά αυθημερόν με δική μας ομπρέλα, ψάθα, ραδιοφωνάκι και δικό μας ψυγειάκι, έχουμε προμηθευτεί κάποια βασικά πράγματα που υπάρχουν φθηνά στην αγορά. Στο μόνο που επενδύσαμε είναι σε μία καλή ομπρέλα, μία απόφαση που πήραμε μετά την τρίτη φθηνή που έσπασε…»

μπάνιο

Που πηγαίνει όμως ο Αλέξανδρος με την παρέα του αυθημερόν για μπάνιο; «Συνήθως είμαστε δυο, τρία άτομα» λέει ενώ τυχαίνει κάποιες φορές να γεμίσουν και παραπάνω αυτοκίνητα από ένα. «Επιλέγουμε σίγουρα κοντινά μέρη. Μία παραλία που πηγαίνουμε συχνά είναι το Ναυάγιο στην Επανομή, το οποίο μπορεί χρονικά να βγαίνει το ίδιο με το να πάω στον Άγιο Μάμα, αλλά χιλιομετρικά είναι πιο κοντά, οπότε το κόστος είναι μικρότερο. Αποφεύγουμε την Ηράκλεια και την Καλλικράτεια επειδή δε μας αρέσει η θάλασσα. Κάποιες φορές, αν έχουμε πάει από πολύ νωρίς και δεν έχουμε πάρει πολλά φαγώσιμα μαζί μας, πηγαίνουμε σε κανένα ταβερνάκι εκεί γύρω. Στο Ναυάγιο ας πούμε, έχει καντίνες που είναι κανονικά με τραπέζια σαν ταβερνάκια. Σίγουρα σε μία τέτοια περίπτωση, θα δώσουμε παραπάνω χρήματα αλλά θέλεις κάποιες φορές και κάτι διαφορετικό» αναφέρει λίγο πριν κανονίσει το επόμενο «μικρό» ταξίδι του με την παρέα.

Άλλωστε, όλοι μας συμφωνήσαμε, πως η Θεσσαλονίκη ευτυχώς έχει αρκετές παραλίες κοντά ώστε να δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς που θέλουν, να ξεφύγουν από το γκρίζο της πόλης, έστω και για λίγες ώρες. Σε οργανωμένες παραλίες ή ελεύθερες. Με λίγα χρήματα ή με περισσότερα. Πάντα όμως, με διάθεση για λίγο καλοκαίρι ακόμα. Φύγαμε;

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα