ThessAnimals: Δασοφυλλοσκόπος
Διακριτικός, αλλά όχι ντροπαλός. Αναπαράγεται κυρίως σε σκιερά δάση. Προτιμά οξιές με ορισμένα νεαρά δέντρα και δρυοδάση με περιορισμένο υπόροφο.
Το ThessAnimals είναι ένα οδοιπορικό, το οποίο έχει σκοπό να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, από την πανίδα (θηλαστικά, πτηνά και ερπετά) που ζει στα δάση της Θεσσαλονίκης, περιαστικά από την πόλη και στα προάστια της. Ρέματα, πλαγιές, πλατό, δάση, Χορτιάτης, Σέιχ Σου κ.τ.λ. είναι το πεδίο δράσης του ThessAnimals. Μια πρώτη συγκεντρωτική προσπάθεια η οποία έχει ως στόχο, την ενημέρωση και τη διδαχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.
Το ThessAnimals ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 με σκοπό να προλάβει να καταγράψει/φωτογραφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους καλοκαιρινούς επισκέπτες (πέρα από τους μόνιμους κατοίκους),οι οποίοι το Σεπτέμβριο θα φύγουν για διαχείμαση σε πιο ζεστά κλίματα (Αφρική, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.). Από το οδοιπορικό αυτό αποκλείονται ξενικά είδη και ζώα σε ζωολογικούς κήπους, τα οποία δεν αποτελούν φυσική ροή του κύκλου της ζωής στη φύση.
Στην ουσία, το ThessAnimals είναι μια εγκυκλοπαίδεια των ζώων από τα δάση της Θεσσαλονίκης, της οποίας ο ρόλος είναι να παρουσιαστεί σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκθέσεις φωτογραφίας κ.τ.λ. Η προσπάθεια αυτή θα “τρέχει” διαρκώς και οποιοσδήποτε/οποιαδήποτε επιθυμεί να συνδράμει/συνεργαστεί με οποιονδήποτε τρόπο (παρουσίαση σε σχολεία, ιχνηλάτηση συγκεκριμένου ζώου κ.α.), μπορεί να επικοινωνεί στο [email protected].
Δασοφυλλοσκόπος Phylloscopus sibilatrix
Μήκος 11-12,5 εκ. Αναπαράγεται κυρίως σε σκιερά δάση. Προτιμά οξιές με ορισμένα νεαρά δέντρα και δρυοδάση με περιορισμένο υπόροφο. Διακριτικός αλλά όχι ντροπαλός. Κοινός κατά το πέρασμα (αρχές Απριλίου – μέσα Μαΐου και μέσα Αυγούστου – αρχές Οκτωβρίου). Διαχειμάζει στη τροπική Αφρική.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ
Μέγεθος θαμνοφυλλοσκόπου, με παρόμοια επίμηκες σχήμα, αλλά ακόμη μακρύτερες και πιό μυτερές φτερούγες , με αποτέλεσμα να δείχνει κοντύτερη ουρά. Ξεχωρίζει από τη βαθιά σκούρα πράσινη πλάτη (ενίοτε με γκρι απόχρωση), με εμφανείς ανοιχτές ακμές τριτευόντων, κιτρινοπράσινες ακμές σε ερετικά και μεγάλα καλυπτήρια, πολύ μακρύ και εμφανές κίτρινο φρύδι και ευδιάκριτη γκριζοπράσινη οφθαλμική γραμμή από το προσοφθάλμιο και πίσω. Λαιμός, καλυπτήρια αυτιών και επάνω μέρος στήθους ανοιχτά λεμονοκίτρινα, που συνήθως διαχωρίζονται απότομα από το μεταξόλευκο υπόλοιπο κάτω μέρος.
ΦΩΝΗ
Κάλεσμα, οξύ ” ζιπ”. Ανήσυχος, μια απαλή πνιχτή, ελαφρά μελαγχολική νότα “τιιιχ”. Κελάηδημα πολύ χαρακτηριστικό, επιταχυνόμενη σειρά από έντονες, μεταλλικές νότες που τελειώνουν σε μια σχεδόν παλλόμενη τρίλια “ζιπ… ζιπ…. ζιπ, ζιπ, ζιπ, ζιπ-ζιπ-ζιπ-ζιπζιπζιπβουρρρρουρρρ” (σα νόμισμα που στροβιλίζεται σε μάρμαρο).
Εναλλακτικά, παρεμβάλλει μια σειρά από μελαγχολικές – αρχικά έντονες – απαλές νότες “του του του του”.
Πηγή πληροφοριών: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης/2η έκδοση 2009/Κείμενο: Lars Svensson/Υπεύθυνοι ελληνικής έκδοσης: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου/Επιμέλεια: Κώστας Παπακωνσταντίνου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ