Τι ετοιμάζει για το φετινό καλοκαίρι το πιο πολύχρωμο χωριό της Χαλκιδικής

Ερασιτέχνες ζωγράφοι από κάθε γωνιά της χώρας ανοίγουν «παράθυρο» στο χτες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των «Εθελοντών Αφύτου»

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
τι-ετοιμάζει-για-το-φετινό-καλοκαίρι-τ-1025144
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Η ιδιαίτερα δραστήρια ομάδα των «Εθελοντών της Αφύτου», αλλά και όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα το οποίο έγινε τους προηγούμενους μήνες, μας υπόσχονται αυτό το καλοκαίρι ένα «ταξίδι» στην ιστορία ενός εκ των ομορφότερων χωριών της Χαλκιδικής.

Μέσα από καμβάδες «ζωντανεύουν» μνήμες από τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια της Αφύτου, πολλά εκ των οποίων δεν υπάρχουν πλέον.

Έργα που θα μπορούν οι επισκέπτες να τα απολαύσουν σε εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν σε κεντρικά καφέ του χωριού.

Εκθέσεις που θα είναι ο ορισμός του για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, καθώς εθελοντές ζωγράφοι αποτυπώνουν στους πίνακές τους ένα κομμάτι της Αφύτου που έχει χαθεί στο χρόνο.

Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του παρελθόντος από τα εκατοντάδες πετρόχτιστα σπίτια, αποκτούν χρώμα στο σήμερα σε έργα διαστάσεων 50Χ60.

Ήδη μάλιστα μέσα από τη σελίδα της ομάδας στο Facebook παίρνουμε μία πρώτη γεύση του τι θα συναντήσουμε όσοι επισκεφτούμε το επόμενο διάστημα το… πέτρινο μπαλκόνι της Χαλκιδικής.

Μέσα από τους καμβάδες ζωγράφων από κάθε γωνιά της χώρας αναβιώνουν μεταξύ άλλων η οικία Αστέριου Κατσάνη, η οικία Επαμεινώνδα Ρήγα, η οικία Νικόλαου Στάμου, κ.α που δεν υπάρχουν σήμερα.

Από τα έργα των συμμετεχόντων δεν λείπει πάντως και η αποτύπωση πολλών οικιών που διατηρούνται μέχρι και σήμερα ή κάποιων που έχουν αλλάξει χρήση.

Όταν οι τενεκέδες τυριού γίνονται αντικείμενα τέχνης

Η Άφυτος έδειξε τις… καλλιτεχνικές της ανησυχίες από το 2019 όταν η ομάδα «Εθελοντές Αφύτου» με υπεύθυνο τον Βασίλη Παυλή, δημιούργησε μία συλλογή έργων από τενεκέδες τυριού, ζωγραφισμένους με διάφορα σχέδια, αλλά και τεχνικές από Έλληνες που διαμένουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας.

Τέσσερα χρόνια μετά και η συγκεκριμένη δράση έχει γίνει πλέον θεσμός, καθώς από όλα τα μέρη της Ελλάδας ερασιτέχνες ζωγράφοι σπεύδουν να στείλουν τα δημιουργήματά τους.

Άλλωστε, ο τενεκές τυριού είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ελληνική επαρχία και όταν μετατρέπεται σε αντικείμενο τέχνης το αποτέλεσμα είναι μαγικό!

Πρόσφατα οι «Εθελοντές Αφύτου» σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα ολοκλήρωσαν την τοποθέτηση των έργων της δράσης «Ζωγραφική σε τενεκέδες τυριού» με θέμα προσωπογραφίες ποιητών, μουσικών, ηθοποιών, λογοτεχνών.

Μία δράση η οποία έχει αγαπηθεί και χιλιοφωτογραφηθεί από όσους επισκέπτονται την Άφυτο και είναι σίγουρο ότι το ίδιο θα συμβεί και το φετινό καλοκαίρι.

Οι παλιές πόρτες απέκτησαν χρώμα

Πριν από τρία χρόνια στο επίκεντρο της ομάδας μπήκαν οι πόρτες του χωριού. Η καθεμιά κρύβει τη δική της ιστορία και κάποιες από αυτές μπορεί να βρίσκονται στη… ζωή εδώ και έναν αιώνα! Το σκούρο τους χρώμα όμως δε θα μπορούσε να ταιριάζει σε ένα… πολύχρωμο χωριό όπως η Άφυτος.

Έτσι, και πάλι… δαιμόνιοι ζωγράφοι από κάθε πλευρά της Ελλάδας πήραν τα πινέλα τους και τις έδωσαν χρώμα για να ταιριάζουν με τα χρώματα του χωριού και την πέτρα, ώστε να μη χαθεί η ταυτότητα του τόπου.

Δράσεις σε κάθε γωνιά

Η ομάδα τα τελευταία χρόνια έχει δείξει ιδιαίτερο ζήλο για να βελτιώσουν κάθε γωνιά του χωριού. Πρόσφατα τοποθετήθηκαν άλλα τέσσερα παγκάκια στο παλιό υδραγωγείο το οποίο έχει ανακαινιστεί με τους εθελοντές να φροντίζουν όλο αυτά τα χρόνια τον χώρο με φύτεμα δέντρων, πότισμα και την καθαριότητα του, καθώς είναι από τα πλέον επισκέψιμα.

22 σταντ σε διάφορα σημεία της Αφύτου παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία του χωριού από αρχαιοτάτων χρόνων, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι είναι μεταφρασμένα και στα αγγλικά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα