Τι κάνεις όταν εμφανίζεται η κρίση μέσης ηλικίας;
Πώς θα αναγνωρίσεις την κρίση μέσης ηλικίας
Αισθάνεσαι μια ξαφνική παρόρμηση να παραιτηθείς από τη δουλειά σου, να αλλάξεις χτένισμα και να ξοδέψεις όλες σου τις οικονομίες σε ένα κάμπριο αυτοκίνητο; Ναι, η κρίση μέσης ηλικίας σου «χτύπησε» την πόρτα.
Για αυτό, πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση πάνω στη δεύτερη εφηβεία σου που μπορεί να μετανιώσεις, δες πώς να αγκαλιάσεις τις αλλαγές που συνοδεύουν τη νέα φάση της ζωής σου:
Πώς θα αναγνωρίσεις την κρίση μέσης ηλικίας
Τα κυριότερα σημάδια ότι το πέρασμα του χρόνου σου έχει προκαλέσει συναισθηματική αναταραχή είναι τα εξής:
– Αισθάνεσαι δυσαρέσκεια ή απογοήτευση σε κάποιους τομείς της ζωής σου π.χ. στα επαγγελματικά ή τα προσωπικά. – Περνάς μια κρίση ταυτότητας. Νιώθεις χαμένος/η ή αβέβαιος/η για το ποιος/α είσαι πραγματικά, τις πεποιθήσεις και τα θέλω σου. – Αμφισβητείς τις επιλογές σου. Αναρωτιέσαι αν ήταν σωστές για εσένα και αναλογίζεσαι τις ευκαιρίες που έχασες. Σκέφτεσαι πώς θα είχε εξελιχθεί η ζωή σου αν έκανες τα πράγματα διαφορετικά. – Φοβάσαι να μεγαλώσεις. Σε απασχολεί η κατάσταση της υγείας σου και σε αγχώνει η σκέψη ότι γερνάς. – Θέλεις να ξεφύγεις. Θες να αλλάξεις τρόπο ζωής, εμφάνιση ή το περιβάλλον σου και κάνεις απερίσκεπτες ενέργειες. – Αναπολείς τα νιάτα σου. Θυμάσαι τα παλιά με νοσταλγία και έχεις εξιδανικεύσει το παρελθόν. Οι αναμνήσεις μπορεί να σου δημιουργούν θλίψη για το παρόν. – Έχεις συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα και εναλλαγές τις διάθεσης. Είσαι ευερέθιστος/η και στρεσαρισμένος/η. Όλα σου φαίνονται μάταια και βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο. – Έχεις την τάση να απομονώνεσαι και να απομακρύνεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Έρχεσαι συχνά σε σύγκρουση μαζί τους. – Βιώνεις σωματικές αλλαγές στην όρεξη, τον ύπνο ή τα επίπεδα ενέργειας. Παραμελείς τον εαυτό σου και πέφτεις σε ανθυγιεινές συνήθειες.
Πώς θα βρεις ξανά τη σπίθα σου
Η τήρηση μιας θετικής στάσης είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των συναισθημάτων ανασφάλειας και αβεβαιότητας της κρίσης μέσης ηλικίας.
«Εμπιστεύσου το timing της ζωής σου. Δεν χρειάζεται να τα έχεις ξεκαθαρίσει όλα μέχρι κάποια συγκεκριμένη ηλικία. Δεν χρειάζεται να κυνηγάς μια εκδοχή του εαυτού σου που δεν σε εμπνέει. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να τον μάθεις καλύτερα. Γι’ αυτόν τον σκοπό πρέπει να καταβάλλεις δουλειά – σωματική και συναισθηματική. Πρέπει να ανακαλύψεις ποιος/α είσαι σε ένα βαθύτερο επίπεδο, να καταλάβεις τι πραγματικά έχει αξία για εσένα, τι γαληνεύει την ψυχή σου, τι σε κάνει να σηκώνεσαι από το κρεβάτι το πρωί. Όταν το βρεις πρέπει να το διεκδικήσεις. Να το υπερασπιστείς. Να το επιλέγεις κάθε μέρα. Πρέπει να κάνεις ένα άλμα στην ελπίδα, ακόμη κι όταν η απόσταση σε τρομάζει, ακόμη και όταν δεν πηγαίνει κανείς άλλος προς αυτήν την κατεύθυνση. Γιατί δεν υπάρχει λόγος να βιάζεσαι να πας κάπου που δεν θέλεις να είσαι. Δεν έχει νόημα να τα κάνεις όλα με τον σωστό τρόπο αν αυτό σε κάνει δυστυχισμένο/η. Το ότι προοδεύεις με διαφορετικό ρυθμό από τους γύρω σου δεν σημαίνει ότι έχεις αποτύχει. Δεν είσαι ούτε παράξενος/η ούτε τρελός/η αν τα όνειρά σου δεν μοιάζουν με αυτά που σου είπε η κοινωνία να κυνηγήσεις όταν ήσουν μικρός/η. Φτιάχνεις μια ζωή για τον εαυτό σου. Ωριμάζεις και μαζί σου εξελίσσεται το μέλλον σου. Μην ντρέπεσαι γι’ αυτό».
Η αισιόδοξη νοοτροπία μπορεί να σε βοηθήσει να:
– Αποδεχτείς την αλλαγή: Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η αλλαγή είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής. – Εξασκηθείς στην ευγνωμοσύνη. Γιόρτασε όλα τα επιτεύγματα, τα δώρα, τις εμπειρίες και τις σχέσεις σου. Μην τα θεωρείς δεδομένα. – Μείνεις ευέλικτος. Κράτα το μυαλό και τους ορίζοντές σου ανοιχτούς όταν δοκιμάζεις νέα πράγματα και εξερευνάς διαφορετικά μονοπάτια. – Βρεις το σκοπό σου. Εξερεύνησε δραστηριότητες ή χόμπι που δίνουν νόημα στη ζωή σου. – Μην πέφτεις στην παγίδα της σύγκρισης. Μην ξεχνάς: Γεννήθηκες για να ξεχωρίζεις, όχι να μοιάζεις!
* Πηγή: Vita