Life

Vegan διατροφή το Πάσχα: Μάθε πώς μπορείς να την διατηρήσεις

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Παναγιώτα Μερλίδου μας δίνει χρήσιμες συμβουλές

Κασσάνδρα Μητκάκη
vegan-διατροφή-το-πάσχα-μάθε-πώς-μπορείς-να-905989
Κασσάνδρα Μητκάκη

Με την vegan διατροφή να ενσωματώνεται ολοένα και πιο  βαθιά στον τρόπο ζωής πολλών ανθρώπων η τάση για εξερεύνηση εναλλακτικών  διατροφικών προσεγγίσεων και  υιοθέτηση μίας νέας προοπτικής για την διατροφή, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος αυξάνεται ραγδαία.

Καθώς διανύουμε την Μεγάλη εβδομάδα του Πάσχα, πολλοί vegan αναζητούν νέους τρόπους να προσαρμόσουν  τις διατροφικές τους επιλογές  στα παραδοσιακά πιάτα τους Πάσχα.

Vegan άτομα μιλάνε στην parallaxi και μοιράζονται τις εμπειρίες τους κατά την Πασχαλινή περίοδο.

Η Σοφία,22 χρονών, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το Πάσχα με προκαλεί κάθε χρόνο χιλιάδες συναισθήματα. Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να σκοτώνουν τόσα ζωάκια και να τα τρώνε με τόση άνεση βλέποντάς κάποια μάλιστα να σουβλίζονται. Ευτυχώς οι γονείς μου αρχίζουν να υιοθετούν σιγά σιγά τις διατροφικές μου επιλογές. Η μαμά μου αποφάσισε να να φτιάξει φέτος μαγειρίτσα από μανιτάρια πλευρώτους αντί για κρέας .Την Κυριακή βέβαια θα πάμε σε οικογενειακό τραπέζι που δεν είναι το καλύτερο μου αντικρίζοντας όλα αυτά τα κρέατα  που τρώνε παραδοσιακά κάθε χρόνο αλλά εγώ την βγάζω με διάφορες σαλάτες και είμαι καλυμμένη. Σκέφτομαι να φέρω και την δική μου σαλάτα για να με χορτάσει».

«Δεν μου είναι καθόλου εύκολο να βλέπω ένα ζωάκι σκοτωμένο μπροστά μου με τα εντόσθια και τα έντερα έξω. Το χειρότερο για μένα είναι ότι κάποιοι δεν  αποδέχονται την επιλογή μου, τον τρόπο σκέψης μου και με θεωρούν περίεργο. Προσπαθώ γενικά να αποφεύγω τα οικογενειακά τραπέζια εκείνες τις μέρες καθώς όλοι μου οι συγγενείς τιμούν και με το παραπάνω τις παραδόσεις στα πασχαλινά φαγητά. Προτιμώ να καθίσω σπίτι μου να μαγειρέψω το δικό μου φαγητό και να περάσω από αυτούς αργότερα που θα έχουν τελειώσει» δηλώνει ο Νίκος, 28 χρονών.

Η vegan διατροφή αποτελεί  κομμάτι της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων. Τα εναλλακτικά vegan προϊόντα και οι επιλογές διατροφής γίνονται ολοένα και πιο διαδεδομένες και προσιτές, διευκολύνοντας την ομαλή μετάβαση σε αυτόν τον τρόπο ζωής.

Συνειδητοποιώντας τα οφέλη της vegan διατροφής τόσο για την υγεία τους όσο και για τον πλανήτη, οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο αποφασίζουν να αναθεωρήσουν τις διατροφικές τους προτιμήσεις και να εξερευνήσουν τον κόσμο της vegan ζωής.

Η διαιτολόγος- διατροφολόγος Παναγιώτα Μερλίδου μοιράζεται στην parallaxi τα οφέλη της vegan διατροφής και προτείνει εναλλακτικές επιλογές για το Πάσχα.

Ποια είναι τα βασικά οφέλη μιας vegan διατροφής ;

Η vegan διατροφή μπορεί κάλλιστα να πάρει τη θέση μιας διατροφής, που περιλαμβάνει τα πάντα, καθώς τα οφέλη της για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολλαπλά.

  • Λειτουργία εντέρου
  • Οι φυτικές ίνες, που είναι πλούσιες σε μία vegan διατροφή, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και παρέχουν στον οργανισμό πολλά θρεπτικά συστατικά. Καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Η μηδενική πρόσληψη κρέατος βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης, καθώς επίσης και της πίεσης, με αποτέλεσμα την καλύτερη προστασία της καρδιάς.
  • Παχυσαρκία
  • Η vegan διατροφή είναι πολύ φτωχότερη σε λίπος, και κατ’ επέκταση θερμίδες, άρα ένα άτομο που ακολουθεί μια vegan διατροφή κατά κανόνα έχει και πιο χαμηλό δείκτη μάζας σώματος.
  • Καρκίνος
  • Η vegan διατροφή απέχει από την κατανάλωση βλαβερών ζωικών προϊόντων, αποφεύγοντας τα λίπη και τα διάφορα φάρμακα και χημικά. Η πρόσληψη, επίσης, του πλήθους των θρεπτικών συστατικών από τα φρούτα και τα λαχανικά, συμβάλλει ενεργά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να ενισχύεται συνολικά ο οργανισμός, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Πως μπορώ να διατηρήσω ισορροπημένη την κατανάλωση θρεπτικών ουσιών χωρίς ζωικά προϊόντα.

Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στην κάλυψη των αναγκών μας σε πρωτεΐνη. Οι ανάγκες σε πρωτεΐνη καλύπτονται το ίδιο, ανεξάρτητα αν οι πρωτεΐνες προέρχονται από ζωικές ή φυτικές πηγές.

Με ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής, οι ανάγκες για πρωτεΐνη μπορούν να καλυφθούν πλήρως. Πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά ποικιλία από τροφές πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες, όπως: όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, προϊόντα σόγιας, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Πολύ συχνά παρατηρούμε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό, όπως έλλειψη σιδήρου, βιταμίνης Β12 και ασβεστίου όποτε είναι πολύ σημαντικό για ένα άτομο που ακολουθεί vegan διατροφή να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως: τα όσπρια, το σπανάκι, το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι. Οι τροφές αυτές είναι καλό να συνδυάζονται με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως πορτοκάλι, λεμόνι και πιπεριές, γιατί έτσι αυξάνεται η απορρόφηση του σιδήρου.

Επίσης, μπορείτε να καταναλώνετε εμπλουτισμένο γάλα σόγιας και εμπλουτισμένα δημητριακά για βιταμίνη Β12.Πολύ σημαντικό είναι να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο και σκούρα πράσινα λαχανικά.

Μην παραλείπετε τις τροφές που είναι πλούσιες σε απαραίτητα λιπαρά οξέα. Η διατροφή των χορτοφάγων περιέχει πολλά ω-6 λιπαρά οξέα σε βάρος των ω3 λιπαρών οξέων για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε ω3 π.χ. λιναρόσπορο, καρύδια, αβοκάντο, σουσάμι, ταχίνι ολικής κλπ.

Υπάρχουν δυσκολίες κατά τη διάρκεια μιας vegan διατροφής και αν ναι ποιες είναι αυτές ;

Υπάρχουν πολλές δυσκολίες κατά τη διάρκεια μιας vegan διατροφής όσον αναφορά το διατροφικό κομμάτι.

Η πιο σημαντική είναι ότι η αποχή από το κρέας δημιουργεί αυτόματα συγκεκριμένες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και βιταμινών. Η βιταμίνη D και B12 είναι στην κορυφή των ελλείψεων, ενώ διάφορα ιχνοστοιχεία, λιπαρά οξέα και φυσικά η πρωτεΐνη και ο σίδηρος πολλές φορές αντικαθίστανται με ιδιαίτερο κόπο και με την βοήθεια ειδικό διαιτολογίου από κάποιον Διαιτολόγο-Διατροφολόγο.

Ο αποκλεισμός κάποιων τροφών και η έμφαση σε άλλες θέλει προσοχή γιατί πολλές τροφές που φαίνονται υγιεινές αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.

Για παράδειγμα, διάφορα συσκευασμένα τρόφιμα που φέρουν την ένδειξη vegan περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης αλατιού ή είναι φαγητά μαγειρεμένα στο τηγάνι.

Θέλει λοιπόν προσοχή όχι μόνο η πρώτη ύλη και η προέλευσή της, αλλά παράλληλα και ο τρόπος που καλλιεργείται και μαγειρεύεται ή συντηρείται.

Πως μπορώ να αντικαταστήσω τα παραδοσιακά πασχαλινά φαγητά όπως το αρνί και τα αυγά με vegan εναλλακτικές ;

Θεωρώ πως λόγω ιδεολογίας τα άτομα που ακολουθούν μια vegan διατροφή δεν θα ήθελαν να λάβουν μέρος σε κάποιο πασχαλινό τραπέζι όποτε δεν ξέρω πως θα έπρεπε να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση.

Μπορείς να μας προτείνεις κάποιες έξτρα vegan επιλογές για πασχαλινά γεύματα και σνακ που μπορούμε να ενσωματώσουμε στην παραδοσιακή πασχαλινή τραπεζαρία ;

Υπάρχουν αρκετές vegan επιλογές που μπορούμε να εντάξουμε στο πασχαλινό τραπέζι : – Πατατοσαλάτα με κρεμμυδάκι φρέσκο,μουστάρδα, λεμόνι, ελαιόλαδο και μαϊντανό ή άνηθο -Σαλάτα με ντοματίνια, παξιμάδια χαρουπιού και vegan pesto -Φαλάφελ ψητά στο φούρνο με πίτα για σουβλάκι, αβοκάντο και λαχανικά -Γουακαμόλε με αβοκάντο, ντομάτα και κρεμμύδι -Μανιτάρια ψητά στη σχάρα με λάδι τρούφας

Θεωρείς ότι στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολλά μαγαζιά με vegan επιλογές για μια έξοδο;

Δυστυχώς δεν υπάρχουν αρκετές επιλογές στα μαγαζιά της πόλης μας. Τα περισσότερα έχουν 1-2 επιλογές άλλα σίγουρα ένα άτομο που ακολουθεί μια vegan διατροφή θα ήθελε να δοκιμάσει και κάτι διαφορετικό και μην περιοριστεί σε πολύ συγκεκριμένα γεύματα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα