Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια του 2021
Τα εστιατόρια Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής που θριάμβευσαν στη χθεσινή απονομή.
Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021 από το Αθηνόραμα: Οι μεγάλοι νικητές
O Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας απένειμε το βραβείο στο καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας στον Λευτέρη Λαζάρου για το Varoulko Seaside. Μαζί τους ο παρουσιαστής της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2021 Γιώργος Καραμίχος
O Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας απένειμε το βραβείο στο καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας στον Λευτέρη Λαζάρου για το Varoulko Seaside. Μαζί τους ο παρουσιαστής της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2021 Γιώργος Καραμίχος
Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στα κορυφαία εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την ελληνική γαστρονομία, έγινε την Τετάρτη 14 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης. Ήταν μια βραδιά κατά την διάρκεια της οποίας οι ελληνικές γαστρονομικές δημιουργίες αναδείχτηκαν όχι μόνο μέσα από τις βραβεύσεις στα καλύτερα εστιατόρια της χρονιάς αλλά και μέσα από τα θεατρικά κείμενα της τελετής που είχαν ως concept τα ιστορικότερα και επιδραστικότερα πιάτα ελληνικής κουζίνας των τελευταίων 30 χρόνων
Η γαστρονομική κούρσα των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, του θεσμού που έχει ως σκοπό την ανάδειξη της εθνικής μας κουζίνας κορυφώθηκε την περασμένη Τετάρτη με το Varoulko Seaside του Λευτέρη Λαζάρου να διατηρεί την πρωτιά. Κατά τη διάρκεια της τελετής στο Makedonia Palace απονεμήθηκαν συνολικά 49 βραβεία σε εστιατόρια όλης της Ελλάδας, από την Κρήτη και την Κω έως το Αμύνταιο και τη Σαμοθράκη, τα οποία συγκέντρωσαν – από την γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος και του Alpha Guide – βαθμολογία από 14/20 και πάνω.
Την παρουσίαση της τελετής, στην οποία τηρήθηκε και φέτος το υγειονομικό πρωτόκολλο, έκανε με κέφι και αμεσότητα, ο Γιώργος Καραμίχος, ο οποίος, βγαίνοντας στη σκηνή, αποκάλυψε πως η γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος έχει δοκιμάσει συνολικά περίπου 100.800 πιάτα, από τότε που ξεκίνησε το εστιατορικό της σαφάρι, το μακρινό 1993 τα μισά από τα οποία αφορούσαν δημιουργίες ελληνικής κουζίνας. Για να θέσει αμέσως μετά το ερώτημα «Ποια από αυτά είναι τα πιο καινοτόμα, πιο ευρηματικά, πιο ρηξικέλευθα, επιδραστικά, πρωτοποριακά πιάτα;». Η χρυσή ενδεκάδα με τα πιάτα που έγραψαν ιστορία, τα οποία άνοιξαν νέους δρόμους στην ελληνική κουζίνα, συζητήθηκαν, προκάλεσαν έκπληξη, ενθουσιασμό αλλά και σφοδρές αντιδράσεις ακόμα και σκάνδαλα, παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια της τελετής των βραβείων μαζί με τους σεφ που τα δημιούργησαν και τα εστιατόρια που τα παρουσίασαν.
Μετά τις απονομές και το χειροκρότημα για τους νικητές, οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν ένα εξαιρετικό δείπνο με τίτλο «Φυσιοκρατία», το οποίο έφερε την υπογραφή δύο νέων και διακεκριμένων Ελλήνων σεφ, του Θάνου Φέσκου και του Γιώργου Παπαζαχαρία. Οι δύο σεφ παρουσίασαν μία φυσιολατρική πρόταση γαστρονομίας με πρωτόγνωρους συνδυασμούς και κοσμοπολίτικο πνεύμα, μπολιασμένη με το αφαιρετικό πνεύμα της σκανδιναβικής νοοτροπίας αλλά εμπνευσμένη από πρώτες ύλες και γεύσεις της Ελλάδας, βάζοντας στο προσκήνιο σπάνια ελληνικά προϊόντα και χρησιμοποιώντας την τεχνική των ζυμώσεων για να δημιουργήσουν νέες γεύσεις από φρούτα, λαχανικά, λουλούδια και φύλλα.
Τα βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας έδωσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Μπάτος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, η Προϊσταμένη του τμήματος εταιρικής ευθύνης και διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων της Helexpo Μαρία Συλλοπούλου, ο οινοπαραγωγός και ιδρυτής του Κτήματος Γεροβασιλείου Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο Γενικός Διευθυντής της Upfield Hellas Νίκος Λαβίδας, ο Bar & Restaurant Sales Manager Nestle Waters Γρηγόρης Μανωλέλης, η Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της ΜΕΤΡΟ ΑΒΕΕ Δήμητρα Δασκαλάκη, η Managing Director της Συνέργια ΑΕ, αποκλειστικού αντιπροσώπου της Nespresso Professional Ελένη Μιχοπούλου και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.
Τα βραβεία
Βραβεία Ελληνικής κουζίνας 2021
Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας της χώρας
Αθήνα
-
Varoulko Seaside
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Αττική – Πειραιάς & Περίχωρα – Μικρολίμανο
-
Aleria
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Μεταξουργείο
-
GB Roof Garden
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Κέντρο
-
Sense
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Μακρυγιάννη
-
Artisanal Lounge & Gardens
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Αττική – Βόρεια Προάστια – Κηφισιά
-
Βασίλαινας
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Ιλίσια
Θεσσαλονίκη
-
Salonica Restaurant & Bar
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Θεσσαλονίκη – Ανατολική Θεσσαλονίκη – Φάληρο-Makedonia Palace
-
Dome Real Cuisine
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Θεσσαλονίκη – Περίχωρα Θεσσαλονίκης – Θέρμη-Nikopolis
-
Χαρούπι
Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα
Θεσσαλονίκη – Κέντρο Θεσσαλονίκης – Λαδάδικα – Λιμάνι
-
Ambrosia
Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα
Θεσσαλονίκη – Περίχωρα Θεσσαλονίκης – Αεροδρόμιο-Hyatt
-
Το Μανιτάρι
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Θεσσαλονίκη – Ανατολική Θεσσαλονίκη – Καλαμαριά
Χαλκιδική
-
Tomata
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Σάνη
-
Bubo Fine Dining Restaurant
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Βουρβουρού-Ekies
-
Μπουκαδούρα
Ελληνική κλασική κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Νικήτη
Νησιά
-
Σελήνη
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Φηρά
-
Petra Restaurant
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία
-
Μαραθιά
Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα
Κυκλάδες – Τήνος – Χώρα
-
Mikrasia Restaurant
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Μύκονος – Άγιος Ιωάννης
-
Alios Ilios
Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία
-
Broadway
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Δωδεκάνησα – Κως
-
FlyAway
Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Ημεροβίγλι
-
Το Θαλασσάκι
Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα
Κυκλάδες – Τήνος – Όρμος Υστερνίων
-
Ιθaka
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Κυκλάδες – Ίος – Όρμος
-
Καρυδιές
Ελληνική κλασική κουζίνα
Θράκη – Σαμοθράκη – Άνω Μεριά
-
Το Λημέρι του Ληστή
Ελληνική κλασική κουζίνα
Δωδεκάνησα – Ρόδος – Προφύλια
-
Μαυρίκος
Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα
Δωδεκάνησα – Ρόδος – Λίνδος
-
Mylos
Ελληνική κλασική κουζίνα
Δωδεκάνησα – Ρόδος – Κολύμπια
-
Παράγκα
Ελληνική κλασική κουζίνα
Δωδεκάνησα – Ρόδος – Απόλλωνα
-
Pomo d’ Oro
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Επτάνησα – Κέρκυρα
-
Ρόζας
Ελληνική κλασική κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Βουρβούλος
-
The White House of Laurence Durrell
Ελληνική κλασική κουζίνα
Επτάνησα – Κέρκυρα – Καλάμι
-
Toula’s Gastronomy
Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα
Επτάνησα – Κέρκυρα – Νησάκι
Κρήτη
-
Yacht Club
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα
-
Αλέκος
Ελληνική κλασική κουζίνα
Κρήτη – Ν. Ρεθύμνου – Αρμένοι
-
Avli
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Κρήτη – Ν. Ρεθύμνου – Ρέθυμνο
-
Daios Cove Taverna
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Άγιος Νικόλαος
-
Hasika
Ελληνική κλασική κουζίνα
Κρήτη – Ν. Ρεθύμνου – Ρέθυμνο
-
Ferryman
Ελληνική κλασική κουζίνα
Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα
-
La Bouillabaisse
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Άγιος Νικόλαος
-
Λεβέντης
Ελληνική κλασική κουζίνα
Κρήτη – Ν. Χανίων – Άνω Σταλός
-
Ονήσιμος
Ελληνική κλασική κουζίνα
Κρήτη – Ν. Ηρακλείου – Ηράκλειο
-
Pelagos Seaside Restaurant
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Κουτσουνάρι
-
Χρυσόστομος
Ελληνική κλασική κουζίνα
Κρήτη – Ν. Χανίων – Χανιά
Υπόλοιπη Ελλάδα
-
Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω
Ελληνική κλασική κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Πιερίας – Λιτόχωρο
-
6 Κλειδιά
Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα
Θεσσαλία – Ν. Μαγνησίας – Άφυσσος
-
Θωμάς
Ελληνική κλασική κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Φλώρινας – Σκλήθρο
-
Κοντοσώρος
Ελληνική κλασική κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Φλώρινας – Ξινό Νερό
-
Sesa
Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα
Ήπειρος – Ν. Πρεβέζης – Πρέβεζα
-
Χάραμα
Ελληνική κλασική κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Ημαθίας – Αρκοχώρι