Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια του 2021

Τα εστιατόρια Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής που θριάμβευσαν στη χθεσινή απονομή.

Parallaxi
βραβεία-ελληνικής-κουζίνας-αυτά-είνα-786916
Parallaxi

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2021 από το Αθηνόραμα: Οι μεγάλοι νικητές

O Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας απένειμε το βραβείο στο καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας στον Λευτέρη Λαζάρου για το Varoulko Seaside. Μαζί τους ο παρουσιαστής της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2021 Γιώργος Καραμίχος

O Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας απένειμε το βραβείο στο καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας στον Λευτέρη Λαζάρου για το Varoulko Seaside. Μαζί τους ο παρουσιαστής της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2021 Γιώργος Καραμίχος

Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στα κορυφαία εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την ελληνική γαστρονομία, έγινε την Τετάρτη 14 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης. Ήταν μια βραδιά κατά την διάρκεια της οποίας οι ελληνικές γαστρονομικές δημιουργίες αναδείχτηκαν όχι μόνο μέσα από τις βραβεύσεις στα καλύτερα εστιατόρια της χρονιάς αλλά και μέσα από τα θεατρικά κείμενα της τελετής που είχαν ως concept τα ιστορικότερα και επιδραστικότερα πιάτα ελληνικής κουζίνας των τελευταίων 30 χρόνων

Η γαστρονομική κούρσα των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, του θεσμού που έχει ως σκοπό την ανάδειξη της εθνικής μας κουζίνας κορυφώθηκε την περασμένη Τετάρτη με το Varoulko Seaside του Λευτέρη Λαζάρου να διατηρεί την πρωτιά. Κατά τη διάρκεια της τελετής στο Makedonia Palace απονεμήθηκαν συνολικά 49 βραβεία σε εστιατόρια όλης της Ελλάδας, από την Κρήτη και την Κω έως το Αμύνταιο και τη Σαμοθράκη, τα οποία συγκέντρωσαν – από την γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος και του Alpha Guide – βαθμολογία από 14/20 και πάνω.

Την παρουσίαση της τελετής, στην οποία τηρήθηκε και φέτος το υγειονομικό πρωτόκολλο, έκανε με κέφι και αμεσότητα, ο Γιώργος Καραμίχος, ο οποίος, βγαίνοντας στη σκηνή, αποκάλυψε πως η γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος έχει δοκιμάσει συνολικά περίπου 100.800 πιάτα, από τότε που ξεκίνησε το εστιατορικό της σαφάρι, το μακρινό 1993 τα μισά από τα οποία αφορούσαν δημιουργίες ελληνικής κουζίνας. Για να θέσει αμέσως μετά το ερώτημα «Ποια από αυτά είναι τα πιο καινοτόμα, πιο ευρηματικά, πιο ρηξικέλευθα, επιδραστικά, πρωτοποριακά πιάτα;». Η χρυσή ενδεκάδα με τα πιάτα που έγραψαν ιστορία, τα οποία άνοιξαν νέους δρόμους στην ελληνική κουζίνα, συζητήθηκαν, προκάλεσαν έκπληξη, ενθουσιασμό αλλά και σφοδρές αντιδράσεις ακόμα και σκάνδαλα, παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια της τελετής των βραβείων μαζί με τους σεφ που τα δημιούργησαν και τα εστιατόρια που τα παρουσίασαν.

Μετά τις απονομές και το χειροκρότημα για τους νικητές, οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν ένα εξαιρετικό δείπνο με τίτλο «Φυσιοκρατία», το οποίο έφερε την υπογραφή δύο νέων και διακεκριμένων Ελλήνων σεφ, του Θάνου Φέσκου και του Γιώργου Παπαζαχαρία. Οι δύο σεφ παρουσίασαν μία φυσιολατρική πρόταση γαστρονομίας με πρωτόγνωρους συνδυασμούς και κοσμοπολίτικο πνεύμα, μπολιασμένη με το αφαιρετικό πνεύμα της σκανδιναβικής νοοτροπίας αλλά εμπνευσμένη από πρώτες ύλες και γεύσεις της Ελλάδας, βάζοντας στο προσκήνιο σπάνια ελληνικά προϊόντα και χρησιμοποιώντας την τεχνική των ζυμώσεων για να δημιουργήσουν νέες γεύσεις από φρούτα, λαχανικά, λουλούδια και φύλλα.

Τα βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας έδωσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Μπάτος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, η Προϊσταμένη του τμήματος εταιρικής ευθύνης και διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων της Helexpo Μαρία Συλλοπούλου, ο οινοπαραγωγός και ιδρυτής του Κτήματος Γεροβασιλείου Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο Γενικός Διευθυντής της Upfield Hellas Νίκος Λαβίδας, ο Bar & Restaurant Sales Manager Nestle Waters Γρηγόρης Μανωλέλης, η Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της ΜΕΤΡΟ ΑΒΕΕ Δήμητρα Δασκαλάκη, η Managing Director της Συνέργια ΑΕ, αποκλειστικού αντιπροσώπου της Nespresso Professional Ελένη Μιχοπούλου και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Τα βραβεία

Βραβεία Ελληνικής κουζίνας 2021

Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας της χώρας

Αθήνα

  • Varoulko Seaside - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Varoulko Seaside

    Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

    Αττική – Πειραιάς & Περίχωρα – Μικρολίμανο

    16/20
  • Aleria - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Aleria

    Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

    Αττική – Αθήνα – Μεταξουργείο

    15/20
  • GB Roof Garden - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    GB Roof Garden

    Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

    Αττική – Αθήνα – Κέντρο

    15/20
  • Sense - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Sense

    Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

    Αττική – Αθήνα – Μακρυγιάννη

    14,5/20
  • Artisanal Lounge & Gardens - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Artisanal Lounge & Gardens

    Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

    Αττική – Βόρεια Προάστια – Κηφισιά

    14/20
  • Βασίλαινας - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Βασίλαινας

    Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

    Αττική – Αθήνα – Ιλίσια

    14/20

Θεσσαλονίκη

  • Salonica Restaurant & Bar - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Salonica Restaurant & Bar

    Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

    Θεσσαλονίκη – Ανατολική Θεσσαλονίκη – Φάληρο-Makedonia Palace

    15/20
  • Dome Real Cuisine - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Dome Real Cuisine

    Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

    Θεσσαλονίκη – Περίχωρα Θεσσαλονίκης – Θέρμη-Nikopolis

    14,5/20
  • Χαρούπι - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Χαρούπι

    Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα

    Θεσσαλονίκη – Κέντρο Θεσσαλονίκης – Λαδάδικα – Λιμάνι

    14,5/20
  • Ambrosia - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Ambrosia

    Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα

    Θεσσαλονίκη – Περίχωρα Θεσσαλονίκης – Αεροδρόμιο-Hyatt

    14/20
  • Το Μανιτάρι - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Το Μανιτάρι

    Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

    Θεσσαλονίκη – Ανατολική Θεσσαλονίκη – Καλαμαριά

    14/20

Χαλκιδική

  • Tomata - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Tomata

    Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

    Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Σάνη

    15/20
  • Bubo Fine Dining Restaurant - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Bubo Fine Dining Restaurant

    Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

    Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Βουρβουρού-Ekies

    14,5/20
  • Μπουκαδούρα - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Μπουκαδούρα

    Ελληνική κλασική κουζίνα

    Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Νικήτη

    14/20

Νησιά

  • Σελήνη - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Σελήνη

    Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

    Κυκλάδες – Σαντορίνη – Φηρά

    15,5/20
  • Petra Restaurant - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Petra Restaurant

    Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

    Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία

    15/20
  • Μαραθιά - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Μαραθιά

    Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα

    Κυκλάδες – Τήνος – Χώρα

    14,5/20
  • New Entry - Βραβεία Ελληνικής ΚουζίναςMikrasia Restaurant - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Mikrasia Restaurant

    Σύγχρονη κουζίνα

    Κυκλάδες – Μύκονος – Άγιος Ιωάννης

    14,5/20
  • Alios Ilios - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Alios Ilios

    Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα

    Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία

    14/20
  • New Entry - Βραβεία Ελληνικής ΚουζίναςBroadway - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Broadway

    Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

    Δωδεκάνησα – Κως

    14/20
  • FlyAway - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    FlyAway

    Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα

    Κυκλάδες – Σαντορίνη – Ημεροβίγλι

    14/20
  • Το Θαλασσάκι - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Το Θαλασσάκι

    Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα

    Κυκλάδες – Τήνος – Όρμος Υστερνίων

    14/20
  • Ιθaka - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Ιθaka

    Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

    Κυκλάδες – Ίος – Όρμος

    14/20
  • Καρυδιές - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Καρυδιές

    Ελληνική κλασική κουζίνα

    Θράκη – Σαμοθράκη – Άνω Μεριά

    14/20
  • Το Λημέρι του Ληστή - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Το Λημέρι του Ληστή

    Ελληνική κλασική κουζίνα

    Δωδεκάνησα – Ρόδος – Προφύλια

    14/20
  • Μαυρίκος - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Μαυρίκος

    Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα

    Δωδεκάνησα – Ρόδος – Λίνδος

    14/20
  • Mylos - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Mylos

    Ελληνική κλασική κουζίνα

    Δωδεκάνησα – Ρόδος – Κολύμπια

    14/20
  • Παράγκα - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Παράγκα

    Ελληνική κλασική κουζίνα

    Δωδεκάνησα – Ρόδος – Απόλλωνα

    14/20
  • Pomo d' Oro - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Pomo d’ Oro

    Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

    Επτάνησα – Κέρκυρα

    14/20
  • Ρόζας - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Ρόζας

    Ελληνική κλασική κουζίνα

    Κυκλάδες – Σαντορίνη – Βουρβούλος

    14/20
  • The White House of Laurence Durrell - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    The White House of Laurence Durrell

    Ελληνική κλασική κουζίνα

    Επτάνησα – Κέρκυρα – Καλάμι

    14/20
  • Toula's Gastronomy - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Toula’s Gastronomy

    Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα

    Επτάνησα – Κέρκυρα – Νησάκι

    14/20

Κρήτη

  • Yacht Club - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Yacht Club

    Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

    Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα

    14,5/20
  • Αλέκος - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Αλέκος

    Ελληνική κλασική κουζίνα

    Κρήτη – Ν. Ρεθύμνου – Αρμένοι

    14/20
  • Avli - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Avli

    Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

    Κρήτη – Ν. Ρεθύμνου – Ρέθυμνο

    14/20
  • Daios Cove Taverna - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Daios Cove Taverna

    Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

    Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Άγιος Νικόλαος

    14/20
  • Hasika - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Hasika

    Ελληνική κλασική κουζίνα

    Κρήτη – Ν. Ρεθύμνου – Ρέθυμνο

    14/20
  • Ferryman - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Ferryman

    Ελληνική κλασική κουζίνα

    Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα

    14/20
  • La Bouillabaisse - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    La Bouillabaisse

    Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

    Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Άγιος Νικόλαος

    14/20
  • Λεβέντης - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Λεβέντης

    Ελληνική κλασική κουζίνα

    Κρήτη – Ν. Χανίων – Άνω Σταλός

    14/20
  • Ονήσιμος - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Ονήσιμος

    Ελληνική κλασική κουζίνα

    Κρήτη – Ν. Ηρακλείου – Ηράκλειο

    14/20
  • Pelagos Seaside Restaurant - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Pelagos Seaside Restaurant

    Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα

    Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Κουτσουνάρι

    14/20
  • Χρυσόστομος - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Χρυσόστομος

    Ελληνική κλασική κουζίνα

    Κρήτη – Ν. Χανίων – Χανιά

    14/20

Υπόλοιπη Ελλάδα

  • Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω

    Ελληνική κλασική κουζίνα

    Μακεδονία – Ν. Πιερίας – Λιτόχωρο

    14/20
  • 6 Κλειδιά - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    6 Κλειδιά

    Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα

    Θεσσαλία – Ν. Μαγνησίας – Άφυσσος

    14/20
  • Θωμάς - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Θωμάς

    Ελληνική κλασική κουζίνα

    Μακεδονία – Ν. Φλώρινας – Σκλήθρο

    14/20
  • Κοντοσώρος - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Κοντοσώρος

    Ελληνική κλασική κουζίνα

    Μακεδονία – Ν. Φλώρινας – Ξινό Νερό

    14/20
  • Sesa - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Sesa

    Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα

    Ήπειρος – Ν. Πρεβέζης – Πρέβεζα

    14/20
  • Χάραμα - Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

    Χάραμα

    Ελληνική κλασική κουζίνα

    Μακεδονία – Ν. Ημαθίας – Αρκοχώρι

    14/20
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα