Βρώμη: O σιωπηλός σύμμαχος στη μακροζωία
Ένα δημητριακό που φροντίζει για την καλή υγεία.
Η βρώμη έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα μας δημητριακά. Μπορείς να την καταναλώσεις είτε στην αυτούσια μορφή της (όπως κυκλοφορεί στο εμπόριο), είτε σε μπάρες δημητριακών, μπισκότα κ.α.
Ανήκει στα δημητριακά και είναι γνωστή επιστημονικά ως Avena sativa. Η βρώμη καλλιεργείται κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Είναι μια πολύ καλή πηγή ινών, ειδικά β-γλυκάνης και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Οι νιφάδες βρώμης, περιέχουν ένα πλήθος φυτοχημικών ουσιών. Πολλά φυτοχημικά βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Είναι το δημητριακό με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα. Οι ωφέλιμες ιδιότητες της βρώμης για το δέρμα είναι πολύ γνωστές, όπως και η ικανότητά της να ρυθμίζει την εντερική διάβαση.
Η βρώμη, πέρα από ένα μοντέρνο δημητριακό με τεράστια διατροφική αξία, αξίζει να μπει στη ζωή σου για την προσφορά στον ανθρώπινο οργανισμό:
Είναι αποτοξινωτική: χάρη στη μεγάλη της περιεκτικότητα σε αμινοξέα, ενισχύει την παραγωγή λεκτίνης στο συκώτι με αποτέλεσμα να προωθεί την αποβολή τοξινών από το σώμα. Η κατανάλωση βρώμης είναι επίσης καλή για τον καθαρισμό των αρτηριακών τοιχωμάτων, καθώς οι ίνες δημιουργούν ένα φράγμα ενάντια στα κατάλοιπα λίπους που συγκεντρώνονται στα αρτηριακά τοιχώματα.
Βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα: αυτό είναι ένα καταπληκτικό νέο ιδίως για άτομα που πάσχουν από διαβήτη.
Βελτιώνει την πέψη: η βρώμη βοηθά στην μείωση των οξέων της χοληδόχου κύστης, ενώ παράλληλα διευκολύνει την διάβαση του εντέρου και προλαμβάνει την δυσκοιλιότητα κι έτσι είναι ιδανική για εσάς που αντιμετωπίζετε πρόβλημα μετά το μεσημεριανό ή το βραδινό σας γεύμα.
Περιέχει πολλές πολύτιμες πρωτεΐνες: η βρώμη περιέχει συνολικά οκτώ βασικά αμινοξέα, κι έτσι αυτομάτως μετατρέπεται σε μια πηγή πρωτεϊνών σπουδαίας βιολογικής αξίας. Αυτή η ιδιότητα, της επιτρέπει να σχηματίζει νέους ιστούς στο σώμα σας.
Είναι αντικαρκινική: στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διεξαχθεί διάφορες μελέτες σχετικά με τις ιδιότητες και τα οφέλη της βρώμης ως προστατευτική δύναμη κατά του καρκίνου, μια ασθένεια που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά σε αυτή τη χώρα όπως και σε πολλές άλλες. Αυτό οφείλεται στις φυτοχημικές ουσίες που περιέχει. Επομένως, για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή του παχέος εντέρου στο 10%, σας προτείνουμε να καταναλώνετε καθημερινά βρώμη.
Κάνει καλό στην καρδιά σας: αυτό οφείλεται στην μεγάλη της περιεκτικότητα σε λινελαϊκά και λιπαρά οξέα Ωμέγα-3, επίσης γνωστά ως «καλά λιπαρά» τα οποία βοηθούν στην μείωση της κακής χοληστερίνης (Λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας), που ενισχύει τις λειτουργίες της καρδιάς και του εγκεφάλου.
Βοηθά το κεντρικό νευρικό σας σύστημα: χάρη στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχει η βρώμη, αναπτύσσει, διατηρεί, και εξισορροπεί την λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Προλαμβάνει τα προβλήματα θυρεοειδούς: κυρίως τα προβλήματα υπερθυρεοειδούς, καθώς περιέχει ιωδίνη, ένα μεταλλικό στοιχείο που βοηθά στην σωστή λειτουργία των σχετικών αδένων.
Προλαμβάνει την οστεοπόρωση: περιέχει τα αναγκαία επίπεδα ασβεστίου για την καλή υγεία των οστών προλαμβάνοντας την απομετάλλωση.
Βοηθά στην απώλεια βάρους: γι’ αυτό τον λόγο, πρέπει να την καταναλώνετε με άδειο στομάχι ή στο πρωινό σας, μαζί με αποβουτυρωμένο γάλα ή γάλα σόγιας, χυμό πορτοκάλι ή με ξηρούς καρπούς.
Είναι μια από τις καλύτερες πηγές ενέργειας και γι αυτό είναι προτιμότερο να καταναλώνεται πρωί ή μεσημέρι, ειδικά από άτομα που λείπουν από το σπίτι για πολλές ώρες την ημέρα επειδή δουλεύουν ή για άτομα που βρίσκονται σε εξεταστική περίοδο.