Agenda

«Memories of a questionable landscape»: Μία έκθεση με τοπία που καθορίζουν τους φωτογράφους

Φωτογράφοι κλήθηκαν να αποτυπώσουν τις μνήμες τους από εκείνα τα τοπία που θεωρούν ότι ως ένα βαθμό τους προσδιορίζουν είτε τους καθορίζουν

Parallaxi
memories-of-a-questionable-landscape-μία-έκθεση-με-τοπία-που-καθορ-814309
Parallaxi

Από το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο η ομαδική έκθεση φωτογραφίας της φωτογραφικής ομάδας TimeSilence Photography Friends με τίτλο: «MEMORIES OF A QUESTIONABLE LANDSCAPE». Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας 2021 από το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών σε συνεργασία με την φωτογραφικό portal Time Silence.

Σε αντίθεση με το περιβάλλον που μπορεί να νοηθεί ως μία ανεξάρτητη οντότητα, το τοπίο δεν υφίσταται μέχρι τη στιγμή που θα γίνει αντιληπτό ως ολότητα από την ανθρώπινη όραση. Αυτή η αποκάλυψη του είναι που καθορίζει και την αισθητική του αξία.

Το τοπίο μπορεί να νοηθεί ως μία ολότητα που εκτός των φυσικών του χωρικών παραμέτρων σε αυτήν ενυπάρχουν επιπλέον πολιτισμικές, χρονικές και κοινωνικές συνιστώσες. Το σύνολο αυτό λειτουργεί ως μέσο και αποθήκη συλλογικής μνήμης, είναι μία πολιτισμική κληρονομιά, αναδεικνύει αντιθέσεις όπως του κοινού με το ιδιωτικό, της αλόγιστης σπατάλης με την οικονομία των πόρων, της στιγμής με την αιωνιότητα εντέλει.

Ως αποτέλεσμα νοητικής αντίληψης, η έννοια του τοπίου είναι συνδεδεμένη με το πολιτισμικό, εμπειρικό, κοινωνικό υπόβαθρο του αναγνώστη του και φυσικά με τις μνήμες του.

Για την υλοποίηση αυτού του έργου φωτογράφοι της ομάδας TimeSilence Photography Friends κλήθηκαν να αποτυπώσουν φωτογραφικά, τις μνήμες τους από εκείνα τα τοπία που θεωρούν ότι ως ένα βαθμό τους προσδιορίζουν είτε τους καθορίζουν, ανακαλύπτοντας τελικά το τοπίο που κρύβεται πίσω από ένα «τοπίο».

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ: Άννα Παπαχρήστου Γιάννης Κόσσυβας Γιάννης Κρίκης Γρηγόρης Μούτσιος Κώστας Δαουλτζής Σάκης Μουχταρίδης Στέφανος Χρόνης Σωτήρης Γκόνης Ύρια Χωριανοπούλου Φανή Καρανικόλα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Ένας τόπος συνάντησης για ανταλλαγή καλοπροαίρετων και δημιουργικών απόψεων σχετικά με τη φωτογραφία καθώς και για προαιρετική συνεργασία των μελών της σε μία βάση ισοτιμίας και αλληλοσεβασμού. Ιδρύθηκε τον Δεκέμβρη του 2019. Διαχειριστής της ομάδας είναι ο Γρηγόρης Μούτσιος και συντονιστές οι Άννα Παπαχρήστου, Ύρια Χωριανοπούλου, Φανή Καρανικόλα.

Η ομάδα λειτουργεί με τη λογική της θεματικής ανάπτυξης φωτογραφικού ή εικαστικού έργου από τα μέλη της. Το θέμα κάθε έργου ορίζεται σε μηνιαία βάση. Κάθε τρεις μήνες εκδίδεται ηλεκτρονικό περιοδικό στην αγγλική γλώσσα που περιλαμβάνει επιλεγμένες δουλειές των μελών της ομάδας.

Στην ενότητα Meeting an Artist, κάθε φορά φωτίζεται το έργο ενός επιλεγμένου φωτογράφου ή εικαστικού καλλιτέχνη με συνέντευξη του ή παρουσίαση κειμένων του και παρουσίαση portfolio.

Τέλος στην ενότητα ARTicle παρουσιάζονται άρθρα μελών ή φίλων της ομάδας σχετικά με τη φωτογραφία και την τέχνη γενικότερα.  Μπορείτε να βρείτε όλες τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του περιοδικού εδώ. Η ομάδα είναι ανοικτή σε νέα μέλη και συνεργασίες.

**Πληροφορίες: Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο στον Ισθμό της Κορίνθου είσοδος Λουτρακίου/ Διάρκεια έκθεσης/Exhibition duration:18/9 – 25/9/2021/ Opening day 18/9/21 – 17:00-20:00/ Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 13:00 και το απόγευμα του Σαββάτου 19:00 – 21:00

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα