Ελλάδα

Μετά τις μωβ τσούχτρες ήρθαν και οι μέδουσες «Πυξίδα»

Οι κύριες περιοχές και οι πρώτες βοήθειες.

Parallaxi
μετά-τις-μωβ-τσούχτρες-ήρθαν-και-οι-μέδ-904958
Parallaxi

Αν και η αύξηση στους πληθυσμούς της μωβ τσούχτρας ανησυχεί επιστήμονες και λουόμενους, δεν πρόκειται για το μοναδικό είδος μέδουσας που παραμονεύει στις ελληνικές ακτές.

Τους τελευταίους μήνες, παρατηρείται και μια έντονη παρουσία ενός ακόμα επικίνδυνου είδους, γνωστού ως «Μέδουσα Πυξίδα», το οποίο φαίνεται πως έχει κατακλύσει τον Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο, καθώς και τον Θερμαϊκό, σύμφωνα με τον διαδραστικό χάρτη του οργανισμού «iNaturalist».

Παρακάτω θα βρείτε τις «κόκκινες» περιοχές όπου εντοπίστηκαν οι μωβ τσούχτρες και οι μέδουσες «Πυξίδα», καθώς και οδηγίες για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε εάν υποφέρετε από κάποιο τσίμπημα.

Φυσικά, πρέπει να τονίσουμε πως το γεγονός ότι δεν έχει θεαθεί κάποια τσούχτρα σε μια συγκεκριμένη παραλία, δε σημαίνει απαραίτητα ότι δεν υπάρχει. Αντίστοιχα, και η «συνάντηση» με μια τσούχτρα σε κάποια άλλη ακτή δεν προϋποθέτει ότι θα βρεθείτε κι εσείς αντιμέτωποι με κάποια μέδουσα.

Μέδουσα πυξίδα – Τι είναι

Η μέδουσα Πυξίδα (επίσημο όνομα «Chrysaora hysoscella») είναι ένας είδος τσούχτρας το οποίο χρειάζεται προσοχή, καθώς το τσίμπημά του είναι ιδιαίτερα επώδυνο και συχνά προκαλεί το αίσθημα του καύσου.

Σύμφωνα με το «Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας», πρόκειται ένα για τα πιο συνηθισμένα είδη μέδουσας στις ελληνικές ακτές και η επικινδυνότητά της είναι αντίστοιχη με εκείνη της μωβ τσούχτρας.

Συνήθως εντοπίζεται σε ρηχά νερά και μπορείτε να την αναγνωρίσετε από τις χαρακτηριστικές, καφετί ραβδώσεις σε σχήμα «V», που εντοπίζονται στο «κεφάλι» της.

Μέδουσα Πυξίδα – Οι περιοχές

Παρακάτω θα βρείτε τις πιο δημοφιλείς παραλίες όπου οι χρήστες του «iNaturalist» έχουν εντοπίσει τη μέδουσα Πυξίδα τους τελευταίους μήνες.

Αττική

Όρμος Λούτσας

Παραλία Τσονίμα (Λαύριο)

Παραλία Μεγάλο Σέσι (Γραμματικό)

Παραλία Άγιοι Απόστολοι (Κάλαμος)

Παραλία Σκάλα Ωρωπού

Παραλία Δήλεσι

Εύβοια

Παραλία Αγίου Γεωργίου (Χαλκίδα)

Παραλία Λευκαντί (Νότια Εύβοια)

Παραλία Καιϊμετί (Κεντρική Εύβοια)

Παραλία Ερέτρια

Παραλία Παναγία (Αλμυροπόταμος Ευβοίας)

Παραλία Στείρα (Κάρυστος)

jonathan-diemel-pfimzg8osx4-unsplash.jpg

Μεγάλος είναι και ο αριθμός των «συναντήσεων» με τη μέδουσα Πυξίδα και στο Βόρειο Αιγαίο, με μερικές από τις πιο «κόκκινες» τοποθεσίες να είναι οι παρακάτω:

Παραλία Σιβήρης (Χαλκιδική)

Παραλία Θεσσαλονίκης

Ευρειακή Λέσβου

Παραλία Διαπόρι (Λήμνος)

Παραλία Καμαριώτισσα (Σαμοθράκη)

Παραλία Ποτός (Θάσος)

Αμμόλοφοι (Νέα Πέραμος)

Παραλία Παλαιό Τσιφλίκι (Καβάλα)

Παραλία Σκάλα Αβδήρων (Ξάνθη)

Παραλία Μαρώνιας (Θράκη)

Μέδουσα Πυξίδα και μωβ τσούχτρα – Οι πρώτες βοήθειες

Είτε βρεθείτε αντιμέτωποι με τη μέδουσα Πυξίδα, είτε με τη μωβ τσούχτρα, αυτό που θα πρέπει να κάνετε θα είναι να ξεπλύνετε την περιοχή αμέσως με θαλασσινό νερό.

Εάν υπάρχει διαθέσιμη μαγειρική σόδα, τότε το καλύτερο θα ήταν να απλώσετε στην περιοχή ένα μείγμα με ½ θαλασσινό νερό και ½ μαγειρικής σόδας.

Στη συνέχεια, πλαστική κάρτα για να αφαιρέσετε το μείγμα και υπολείμματα από πλοκάμια που πιθανόν υπάρχουν.

Με γάντια ή με μια πλαστική σακούλα τοποθετήστε μια παγοκύστη ή ένα παγωμένο αναψυκτικό τυλιγμένο με μια πετσέτα στην πάσχουσα περιοχή.

Τι πρέπει να αποφύγετε μετά το τσίμπημα μωβ τσούχτρας ή μέδουσας Πυξίδας

Σε κάθε περίπτωση, εάν σας τσιμπήσει μωβ τσούχτρα ή μέδουσα Πυξίδα, θα πρέπει να αποφύγετε την επαφή με τα παρακάτω:

Γλυκό νερό

Οινόπνευμα

Ξύδι

ΜΗΝ αγγίζετε την πάσχουσα περιοχή με γυμνά χέρια. Επίσης, αποφύγετε να τυλίξετε σφιχτά με επίδεσμο το σημείο του τσιμπήματος.

Μωβ τσούχτρα– Οι περιοχές

Η μωβ τσούχτρα (Pelagia noctiluca) συνεχίζει να κατακλύζει τις ελληνικές ακτές, με το τσίμπημά της να προκαλεί πολύ ενοχλητικά συμπτώματα, όπως: αίσθημα καύσου, πτώση πίεσης, ναυτία, κεφαλαλγία κ.ά (δείτε αναλυτικά τα συμπτώματα τσιμπήματος από μωβ τσούχτρα εδώ).

Σύμφωνα με τον χάρτη του «iNaturalist», μερικές από τις δημοφιλείς παραλίες της Αττικής όπου εθεάθησαν μωβ τσούχτρες μέσα στο 2022, είναι οι παρακάτω:

Παραλία Καβούρι

Ακτή Βουλιαγμένης

Παραλία Γλύστρα (Λαγονήσι)

Παραλία Νησάκι Λαυρίου

Παραλία Κορώνης (Πόρτο Ράφτη)

Παραλία Αυλάκι (Πόρτο Ράφτη)

Παραλία Βραυρώνα

Αργυρά Ακτή (Νέα Μάκρη)

Σημειώνουμε ότι και στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο έχουν σημειωθεί αρκετές συναντήσεις με μωβ τσούχτρες, με τις περισσότερες να εντοπίζονται κυρίως στα Ίσθμια, τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης και την παραλία Αλμυρής.

Ταυτόχρονα, με βάση τις νεότερες πληροφορίες, μωβ τσούχτρες βρέθηκαν και στα Φαλάσαρνα της Κρήτης, στην περιοχή της Ακράτας, καθώς και σε τουλάχιστον 30 σημεία στον Αργοσαρωνικό αλλά και σε πολλές ακτές του Ιονίου Πελάγους.

Πηγή: ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα