Featured

«Να δει κανείς ή να μη δει;» – Ένας ξεχωριστός λογαριασμός που αξίζει να προσέξεις στο TikTok

Η 25χρονη μέσω της οποίας μαθαίνουμε καθημερινά πως είναι η ζωή των ανθρώπων με προβλήματα όρασης και κίνησης.

Βιβή Κοτσαπουϊκίδου
να-δει-κανείς-ή-να-μη-δει-ένας-ξεχωρ-820115
Βιβή Κοτσαπουϊκίδου
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Anna Balan (@annabalan__)

Πάντα πίστευα ότι στα social media, υπάρχουν δημιουργοί που παράγουν αξιόλογο περιεχόμενο και σε κάνουν να «κολλήσεις» στην οθόνη σου ή στα ακουστικά σου, για καλό σκοπό.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Άννας Μπαλάν. Την πέτυχα μια μέρα στο Tik Tok μεταξύ πολλών βίντεο με το λεγόμενο «εύπεπτο» περιεχόμενο. Την ξεχώρισα κατευθείαν, γιατί ήταν η πρώτη δημιουργός η οποία μιλούσε για την καθημερινότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης, απλά, κατανοητά και με ένα μοναδικό χαμόγελο. Μιλώντας μαζί της, τη συμπάθησα από το πρώτο λεπτό και χάρηκα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη ζωή, σε μια κοινωνία που δεν είναι και πολύ φιλική με τους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί, δηλαδή όλους εμάς. Γιατί όπως μου είπε και η ίδια, όλοι είμαστε διαφορετικοί εκεί έξω.

Η Άννα είναι 25 χρονών και είναι ένα άτομο με ολική απώλεια όρασης εκ γενετής. Μεγάλωσε στη Μολδαβία μέχρι τα 10 της και έπειτα ήρθε στην Ελλάδα, όπου και τελείωσε το σχολείο. Πέρασε σε σχολή Νηπιαγωγών, κάτι που δεν της άρεσε καθόλου όπως λέει στην Parallaxi και αυτό το διάστημα περιμένει τα αποτελέσματα του μηχανογραφικού της για να δει αν κατάφερε να περάσει στην πρώτη της επιλογή που είναι αυτή της κοινωνικού λειτουργού. Επίσης ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο, στην ‘Καταπακτή’ με δάσκαλο τον Σωτήρη Δούβρη.

Η ίδια έχει δημιουργήσει το podcast «Να δει κανείς ή να μη δει» με θέμα τις διάφορες συνθήκες που επικρατούν στη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία, όπου τον Οκτώβριο αναμένουμε τα νέα του επεισόδια. Στο Tik Tok, είναι ενεργή δυο μήνες και η ανταπόκριση του κόσμου είναι εντυπωσιακή. Μέχρι στιγμής ο λογαριασμός της είναι ενημερωτικού χαρακτήρα, απαντώντας σε δεκάδες ερωτήσεις που λαμβάνει καθημερινά, αλλά υπάρχουν σκέψεις για διεύρυνση της θεματολογίας.

«Το Tik Tok ξεκίνησε τελείως στην πλάκα. Ο ξάδερφος τους αγοριού μου και πολύ καλό μου φίλος, μου πρότεινε να κάνουμε ένα βίντεο, το κάναμε επιτόπου και μέχρι το βράδυ είχαμε φτάσει περίπου τις 100.000 προβολές». Ο Χρήστος, το αγόρι της, είναι αυτός που τη βοηθά με τα πλάνα και την επεξεργασία των βίντεο, αλλά και η φωνή που ακούμε, η οποία της θέτει τις ερωτήσεις.

Η ιδέα για τα podcasts ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια, πάλι με παρότρυνση φίλου της, αν και η ίδια φοβόταν να το επιχειρήσει. Ένα χρόνο μετά, με την υπέροχη παρέα – ομάδα της, το τόλμησε. «Στην αρχή δεν είχα μεγάλη απήχηση. Ούτε πριν από λίγους μήνες που το είχα σταματήσει είχα. Για μια κοπέλα που το κάνει μια φορά την εβδομάδα, για μερικούς μήνες, θεωρώ ότι ήταν καλά. Από τότε που άνοιξα το Tik Tok, έχουν ανέβει οι προβολές και οι συνδρομητές βέβαια. Είναι αλληλένδετα, αν δυο διαφορετικά πράγματα. Η εικόνα θα βοηθήσει».

https://www.instagram.com/p/CTuYogJomD1/

Στην Άννα αρέσει να ενημερώνει τον κόσμο και όπως σημειώνει «είμαι ένας άνθρωπος που δε μου αρέσει να με ξεχωρίζουν και να με δαχτυλοδείχνουν». Έτσι της ήταν εύκολο να εμφανιστεί μπροστά στην κάμερα και να απαντά σε ερωτήσεις που γι΄αυτή ήταν δεδομένες οι απαντήσεις, όμως «όταν δεν έχεις ζήσει έστω και έναν άνθρωπο με αναπηρία, είναι λογικό να σου δημιουργούνται. Οπότε εγώ προτιμώ να λύνω τις απορίες του κόσμου, παρά να βγάζει μόνος του συμπεράσματα». Αυτό που προσπαθεί να περάσει μέσω των social media, είναι το μήνυμα ότι επειδή δεν βλέπει, δε σημαίνει ότι είναι διαφορετική από κάποιον άλλο. Μπορεί να πάει μια βόλτα, να πιεί ένα ποτό, να κάνει ψώνια, να ερωτευτεί και ότι άλλο «φυσιολογικό» κάνουμε όλοι μας.

Στις συχνές ερωτήσεις που λαμβάνει, συγκαταλέγονται το πως χρησιμοποιεί το κινητό της και πως μετακινείται στον δρόμο και τις έχει απαντήσει στο προφίλ της. Επίσης την έχουν ρωτήσει πως κάνει μπάνιο, με την ίδια να δίνει μια άκρως χιουμοριστική απάντηση με τη βοήθεια του σκύλου οδηγού της και της αδερφής της.

https://www.instagram.com/p/CT4qMGaIKVU/

Την ρωτώ αν έχει αισθανθεί άβολα με κάποιο μήνυμα που έχει δεχτεί και μου απαντά αρνητικά. «Ξέρω ποια είμαι, ξέρω τι κάνω. Αυτό που με προβλημάτισε όμως, είναι ότι μου γίνεται συχνά η ερώτηση τώρα τελευταία αν ‘έχουν οι τυφλοί σεξουαλικές επαφές’», κάτι που εξηγεί ότι της φάνηκε περίεργο αλλά και αστείο.

Η Άννα ζει στην Αθήνα, την οποία χαρακτηρίζει μη φιλική για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη, όπου δεν έχει συναντήσει τα εμπόδια της πρωτεύουσας. Το κακό όπως λέει είναι ότι έχει συνηθίσει αυτή την κατάσταση. «Το καλό είναι ότι έχω τον σκύλο οδηγό μου, ο οποίο με βοηθά στα εμπόδια και έτσι όλα γίνονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα».

https://www.instagram.com/p/CTsRApvIceO/

Σε ότι αφορά δημόσιες δομές και πολιτιστικούς χώρους, τονίζει πως τα περισσότερα θέματα τα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα και όχι κάποιος με προβλήματα όρασης. «Εγώ τη σκάλα και θα την ανέβω και θα την κατέβω. Δεν έχω πρόβλημα σε αυτό. Εκεί που έχω πρόβλημα, είναι ότι δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε ακουστική περιγραφή στους κινηματογράφους, τα μουσεία και τα θέατρα και δεν έχουμε μετάφραση των ταινιών για κάποιον που δε γνωρίζει καλά αγγλικά για παράδειγμα».

Δε θέλει να τη λυπούνται, ούτε όμως και να τη θαυμάζουν, σιχαίνεται τα κλισέ του τύπου «βλέπει με τα μάτια της ψυχής» και είναι ευκαιρία για πολλούς από εμάς να κατανοήσουμε ότι δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση την κατάσταση της υγεία τους. Όπως άλλωστε και η ίδια εξηγεί, είναι φυσικό να χρειάζεται μια βοήθεια κάποιος, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να του φερόμαστε σα να είναι μωρό ή ανίκανος να διαχειριστεί τις ανάγκες του. 

Βρείτε την Άννα σε Tik Tok, Instagram και YouTube (όπου αναρτά και τα podcasts της)

Δείτε επίσης

Ο Πέτρος και η Σοφία είναι τα travel buddies που πάντα ψάχναμε

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα