Η Ιωάννα Αγγουράκη είναι η πιο γλυκιά διατροφολόγος που θα βρεις στο Instagram
Από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη, κάνει την βρεφική και νηπιακή διατροφή να μοιάζουν παιχνιδάκι!
Γνώρισα την Ιωάννα Αγγουράκη και το προφίλ της Mommy&Me μέσω του Instagram. Ένας γνωστός μου είπε ότι δημιουργεί πολύ ωραίο περιεχόμενο σχετικά με τη διατροφή των παιδιών. Μπορεί να μην είμαι μητέρα, έχω όμως στο περιβάλλον μου μικρά παιδιά και από το ενδιαφέρον μου γι’ αυτά «κόλλησα» με το λογαριασμό της, σε πρώτη φάση.
Σε δεύτερη φάση, συνειδητοποίησα ότι πέραν των εύστοχων συμβουλών που δίνει ως διαιτολόγος – διατροφολόγος με μεταπτυχιακό στη διατροφή και Δημόσια Υγεία, μοιραζόταν εύκολες, καθημερινές και πολύ θρεπτικές συνταγές, που πρόσθεσα στη διατροφή μου. Την ίδια ώρα κατάλαβα ότι κάποιες από τις συμβουλές της για την εισαγωγή περισσότερων τροφών με έξυπνους τρόπους σε παιδικά γεύματα, βοήθησαν και εμένα να εντάξω συγκεκριμένα τρόφιμα στη διατροφή μου, ακόμα κι αν ξεφεύγω αρκετά από αυτές τις ηλικίες. Αυτό που ξεχωρίζω στο προφίλ της πέρα από τον τρόπο που συμβουλεύει τους ακολούθους της, είναι ο διακριτικός τρόπος που χειρίζεται τα πάντα και το γεγονός ότι δε «πουλάει» το παιδί της για περισσότερα likes.
Η Ιωάννα λοιπόν, με καταγωγή από το Ηράκλειο της Κρήτης, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη λόγω σπουδών και έμεινε όταν γνώρισε τον σύζυγό της. Όπως λέει η ίδια λατρεύει τη δουλειά της και τη συνεργασία με γονείς και μικρά παιδάκια. Το έναυσμα για την ενασχόλησή της με τη βρεφική και νηπιακή διατροφή και μετέπειτα τη δημιουργία του Mommy&Me στο Instagram, ήταν η γέννηση της κόρης της.
Όπως λέει στην Parallaxi, «όταν έμεινα έγκυος παρατήρησα ότι κι εγώ η ίδια είχα αρκετές απορίες σχετικά με τις διατροφικές ανάγκες στις μικρές ηλικίες. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αρκετοί διαιτολόγοι που να ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο οδήγησε στη δημιουργία του Mommy&Me. Οπότε μελέτησα, έκανα μετεκπαίδευση στη βρεφική διατροφή και από τότε ασχολούμαι αποκλειστικά με τη διατροφή του βρέφους, του νηπίου και της μητέρας, προσφέροντας αυτές τις υπηρεσίες προς τους γονείς».
Τι θα βρει κάποιος στο προφίλ της στο Instagram όμως; «Επειδή τα τελευταία χρόνια πιστεύω ότι οι γονείς προσπαθούν να είναι πιο ενημερωμένοι στο κομμάτι της διατροφής και να αναζητούν περισσότερες πληροφορίες από τις οδηγίες του παιδιάτρου, στο προφίλ μου μπορούν να βρουν χρήσιμο δωρεάν υλικό για τη διατροφή του βρέφους και το ξεκίνημα των στερεών τροφών, την επιλεκτική διατροφή, ιδέες για γεύματα και συνταγές που μπορούν να απολαύσουν με τα μικρά τους».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Ιωάννα συχνά μοιράζεται με τους ακόλουθούς της ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν τη διατροφή των παιδιών. Σε αυτές, τονίζει ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και δε θα έπρεπε να συγκρίνεται με κανένα άλλο. Πάνω σε αυτό, την ρωτώ ποιο είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι γονείς και σε ποιες ηλικίες εντοπίζεται.
«Ένα από τα πιο συχνά λάθη που παρατηρώ είναι ότι οι γονείς ξεχνάνε πως έχουν μπροστά τους ένα μικρό άνθρωπο, που ναι μεν έχουν την πλήρη ευθύνη για την υγεία του, αλλά που ταυτόχρονα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με υπομονή και σεβασμό. Στο άγχος τους να «κάνουν» το παιδί να φάει όλα αυτά που πρέπει καταλήγουν σε τακτικές πίεσης, κάτι που οδηγεί σε αρνητική σχέση με το γεύμα και το φαγητό γενικότερα».
Σύμφωνα με την ίδια είναι και εύκολο και δύσκολο ταυτόχρονα, ένα παιδί να μάθει να τρώει σωστά. «Για τα περισσότερα παιδιά θα έλεγα ότι είναι εύκολο να μάθουν να τρώνε σωστά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε παιδί δεν έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, γεγονός που παρατηρώ σε αδέρφια που μεγαλώνουν στο ίδιο σπίτι. Σαφώς και οι πρακτικές σίτισης των γονέων είναι πολύ σημαντικές, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που καθορίζουν τη διατροφική πορεία του παιδιού, όπως είναι η προωρότητα, αναπτυξιακή καθυστέρηση και άλλες ήπιες ή σοβαρότερες παθολογικές καταστάσεις».
«Το πιο σημαντικό ρόλο σε αυτές τις ηλικίες τον έχουν αδιαμφισβήτητα οι γονείς, κάτι που εντάθηκε επιπλέον το τελευταίο χρόνο και εξαιτίας της καραντίνας και μειωμένη επαφή με παππούδες ή συνομήλικους. Οπότε οι γονείς δε θα πρέπει να ξεχνάνε ότι αποτελούν το πρώτο και κυριότερο πρότυπο διατροφής για τα παιδιά τους», πρόσθεσε η ίδια.
Άλλαξαν οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών λόγω καραντίνας τη ρωτώ, κι αν ναι, πως θα επανέλθουν όταν επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή; «Αν και ασχολούμαι ιδιαίτερα με μικρότερες ηλικίες που δεν επηρεάζονται σημαντικά, παρατηρώ μια αύξηση στο τσιμπολόγημα και φυσικά σημαντική μείωση της φυσικής δραστηριότητας. Οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή μπορεί να επανέλθει με επιστροφή στις παλιές συνήθειες, εφόσον οι γονείς λειτουργούν με συνέπεια ως προς τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν στα παιδιά τους».
Το «όπλο» του ίντερνετ που έχουμε στα χέρια μας για πολλούς αποτελεί κύρια πηγή ενημέρωσης. Κατά πόσο όμως αυτές οι πληροφορίες είναι έγκυρες; «Νομίζω ότι (κάποιος) μπορεί να βρει έγκυρες πληροφορίες αρκεί να ξέρει που να ψάξει. Και δυστυχώς υπάρχουν αρκετές ομάδες γονέων και φόρουμ, που από τη μία μπορεί να παρέχουν στήριξη σε κάποιον γονέα, αλλά μπορούν όντως να οδηγήσουν σε παραπληροφόρηση. Η εξατομικευμένη συμβουλευτική από εξειδικευμένο επαγγελματία είναι ο πλέον έγκυρος τρόπος για να λυθούν οι απορίες του γονέα».
Η πιο συχνή ερώτηση που λαμβάνει όπως μου αποκαλύπτει είναι «πως θα το κάνω να φάει αυτά που πρέπει», ενώ από την άλλη η πιο συχνή συμβουλή που δίνει είναι «φάε μαζί με το παιδί σου σε κάθε ευκαιρία και δημιούργησε ένα ευχάριστο περιβάλλον γεύματος».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Λίγο πριν κλείσουμε, της ζητάω να μου δώσει το μήνυμα της για τους γονείς που δυσκολεύονται με τη διατροφή των παιδιών τους. «Αν έχετε αμφιβολία να μην περιμένετε για να αναζητήσετε βοήθεια. Πολλές φορές το ένστικτο του γονέα είναι σωστό, ενώ από την άλλη μια τρίτη καθαρή ματιά μπορεί να καταλάβει εάν όντως υπάρχει κάποιο πρόβλημα που χρήζει παρέμβασης».
Τέλος, ρωτώντας τη τι περιμένουμε από αυτή στο μέλλον μου απαντά: «Ελπίζω μεγαλύτερη συνέπεια στις δημοσιεύσεις του προφίλ μου γιατί πολλές φορές οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Και έναν χρήσιμο οδηγό που σχεδιάζω, αλλά δε θα ήθελα να πω ακόμα περισσότερα».