Καλή ζωή

Να γιατί θα χάνεις έως και 58 ώρες ύπνου το χρόνο μέχρι το 2099

Αιτία αποτελεί η κλιματική κρίση όσο και αν φαίνεται απίστευτο

Parallaxi
να-γιατί-θα-χάνεις-έως-και-58-ώρες-ύπνου-τ-919054
Parallaxi

Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να χάσουν 50 με 58 ώρες ύπνου το χρόνο μέχρι το 2099.

Αιτία αποτελεί η κλιματική κρίση όσο και αν φαίνεται απίστευτο. 

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη. 

Ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικά βραχιολάκια προκειμένου να μετρήσουν τη διάρκεια και την ώρα του ύπνου σε περισσότερους από 47.000 ενήλικες σε 68 χώρες για ένα μέσο όρο έξι μηνών για μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “One Earth”.

(Οι ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται επτά έως εννέα ώρες, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα).  Από τη μελέτη φάνηκε ότι η πιθανότητα να κοιμηθεί κανείς λιγότερο από επτά ώρες αυξήθηκε κατά 3,5% όταν οι ελάχιστες εξωτερικές θερμοκρασίες τη νύχτα υπερέβαιναν τους 25 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τη βασική θερμοκρασία των 5 έως 10 βαθμών Κελσίου.

«Η απώλεια ύπνου κατά 3,5% μπορεί αρχικά να μοιάζει αμελητέα, ωστόσο δεν είναι», δήλωσε ο Alex Agostini, λέκτορας σε τμήμα του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας. Ο ίδιος βέβαια δεν συμμετείχε στη διενέργεια της μελέτης. 

Όταν οι ενήλικες δεν κοιμούνται αρκετά με βάση τα προαναφερθέντα επίσημα στοιχεία, μπορεί να έχουν προβλήματα συγκέντρωσης, είπε επίσης ο Agostini. 

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο για ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές και γαστρεντερικές παθήσεις, συμπλήρωσε. 

“Πολλοί από εμάς έχουμε ξενυχτήσει κάποτε στη ζωή μας – φανταστείτε να το κάνουμε αυτό π.χ. οκτώ φορές. Πώς θα νιώθατε;”, είπε. 

Μια νύχτα με πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου μειώνει τη διάρκεια ύπνου κατά περίπου ένα τέταρτο της ώρας ανά άτομο, δήλωσε από μέρους του ο επικεφαλής της μελέτης, Kelton Minor, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι φάνηκε να χάνουν διπλάσια ποσότητα ύπνου ανά βαθμό θέρμανσης σε σύγκριση με τους νεαρούς ή μεσήλικες. 

Επιπλέον, η απώλεια ύπνου ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη για τους ηλικιωμένους σε περιοχές με χαμηλότερο εισόδημα σε σύγκριση με τις περιοχές με υψηλότερο εισόδημα, ανέφερε. 

Οι γυναίκες επηρεάστηκαν επίσης κατά περίπου 25% περισσότερο από την άνοδο της θερμοκρασίας σε σχέση με τους άνδρες, πρόσθεσε ο Minor.

sleep.jpg

Καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο Minor προέβλεψε ότι η απώλεια ύπνου θα αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό σε περιοχές που βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με θερμά κλίματα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι δεν φαινόταν να ανακτούν τον ύπνο που έχαναν κατά τη διάρκεια μιας ζεστής νύχτας δύο εβδομάδες μετά την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας.

Το κόστος των υψηλότερων θερμοκρασιών

Οι άνθρωποι περνούν περίπου το ένα τρίτο της ζωής τους κοιμώμενοι, ωστόσο ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων δεν κοιμάται όσο θα έπρεπε, είπε ο Minor. 

Το ένα τρίτο των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρει ότι συνήθως κοιμάται λιγότερο από τις συνιστώμενες ώρες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

«Πολλοί από εμάς δεν κοιμόμαστε ήδη αρκετά και η συμβολή των προβλημάτων ύπνου που σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να έχει στ’ αλήθεια συνέπειες για την υγεία και την ευημερία μας», είπε ο Agostini.

Όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να κοιμούνται, η θερμοκρασία του σώματός τους πέφτει, είπε. Όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πιο ζεστή, κάτι τέτοιο καθίσταται δυσκολότερο. Το γεγονός  μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα να αποκοιμηθεί κανείς, εξήγησε.

Ο κλιματισμός μπορεί να επιτρέπει στους ανθρώπους να προσαρμοστούν στις υψηλότερες θερμοκρασίες, παρόλα αυτά δεν είναι μια αξιόπιστη, μακροπρόθεσμη λύση, είπε ο Agostini.

Ας μην ξεχνάμε κιόλας ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα έχουν δυσκολότερη πρόσβαση στον κλιματισμό, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα χάσμα. 

Επιπρόσθετα, τα κλιματιστικά συμβάλλουν μέσω των εκπομπών τους στην υπερθέρμανση του πλανήτη, είπε ο Agostini.

«Η καλύτερη λύση στο πρόβλημα είναι η χρήση φιλικού προς το περιβάλλον σχεδιασμού κτιρίων και η εφαρμογή άλλων αλλαγών προς βελτίωση του ζητήματος της υπερθέρμανσης του πλανήτη», κατέληξε.

Πηγή: cnn.com 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα