Featured

Ναι, ήταν ένα πολύ καλό Euro!

Αν κρατάμε κάτι από το φετινό Euro είναι πρώτον ότι είδαμε πάλι γεμάτα γήπεδα με ο,τι συνεπάγεται αυτό

Βαγγέλης Θεοδωράκης
ναι-ήταν-ένα-πολύ-καλό-euro-785440
Βαγγέλης Θεοδωράκης

Όπως και να το κάνουμε το καλοκαίρι συνδυάζεται υπέροχα με ποδόσφαιρο. Επιτέλους τρία χρόνια μετά επέστρεψε η αίσθηση αυτή με μια μεγάλη διοργάνωση, την μεγαλύτερη μετά το Μουντιάλ. Με ενα χρόνο καθυστέρηση το Euro ξεκίνησε διάσπαρτα σε όλη την Ευρώπη και στην πράξη διέψευσε όσους (όχι εντελώς άδικα) περίμεναν μια μέτρια διοργάνωση με το τρόπαιο να μπαλατζάρει ανάμεσα στην Γαλλία, την Ιταλία και την Αγγλία και όλους τους άλλους να είναι είτε μέτριοι ( πχ Ισπανία, Κροατία, Πορτογαλία) είτε κομπάρσοι.

Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι από θέμα ποιότητας και γεγονότων είδαμε ένα αξιόλογο Euro που δεν θα ξεχαστεί. Είδαμε μια έκπληξη (Δανία), είδαμε αποκλεισμούς – σοκ, είδαμε ωραία μπάλα και τρομερό πάθος και κυρίως είδαμε μια αδιανόητη σκηνή τις πρώτες μέρες που ευτυχώς είχε αίσιο τέλος. Στο καθαρό ποδοσφαιρικό κομμάτι είδαμε μια Ιταλία αποφασισμένη όχι μόνο πνευματικά αλλα και πρακτικά, έχοντας μετά από χρόνια μια τάση να αποφεύγει τα τραγικά λάθη και να παρασύρεται από το παιχνίδι. Η Αγγλία από την άλλη ζορίστηκε πολύ αλλά έδειξε να μην μασάει και να το θέλει πολύ κυρίως στο ματς με τη Γερμανία. Ούτε η δυσκίνητη άμυνα της, ούτε η κλασσική loser ατμόσφαιρα που την περιβάλλει στάθηκαν ικανά να της στερήσουν το εισιτήριο για τον τελικό.

Χθες βράδυ συνέβη κάτι λίγο πολύ αναμενόμενο. Καθένας παρατάχθηκε με σκοπό να στήσει άμυνα τσιμέντο και αν κάτσει το γκολ έκατσε. Το γρήγορο γκολ της Αγγλίας άλλαξε τα δεδομένα με την Ιταλία αναγκαστικά να κυνηγάει την ισοφάριση. Πάντως σε ένα τέτοιο ματς με τόσο έντονη επιθυμία αλληλοεξουδετέρωσης μόνο με αυτόν τον τρόπο θα έμπαιναν γκολ. Ενα κουλό γκολ-ψυχρολουσία και ενα άλλο από στημένη φάση. Μετά την κανονική διάρκεια και τον τραυματισμό του Κιέζα οι Ιταλοί μάλλον ήθελαν να σβήσουν το παιχνίδι στο 1-1 και να το αφήσουν για την ρουλέτα των πέναλτι. Και τελικά δικαιώθηκαν, αφού φυσικά έβαλε ο Σάουθγκεϊτ το χεράκι του βάζοντας δύο κρύους παίχτες στο 120′ για να εκτελέσουν πέναλτι.

Αν κρατάμε κάτι από το φετινό Euro είναι πρώτον ότι είδαμε πάλι γεμάτα γήπεδα με ο,τι συνεπάγεται αυτό (ζωντάνια, ένστικτο, ομορφιά) και δεύτερον ότι είδαμε ωραίο ποδόσφαιρο στα περισσότερα παιχνίδια, με ωραίες εκπλήξεις και ακόμα πιο ωραίες συγκινήσεις μέχρι και τον τελικό.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα