close search results icon

ΝΕΧΤ ΤOP TRAVEL: Στάγειρα- Η ιστορία, η θάλασσα και άλλες ομορφιές!

Ταξίδι στην γενέτειρα του Αριστοτέλη.

ΝΕΧΤ ΤOP TRAVEL: Στάγειρα- Η ιστορία, η θάλασσα και άλλες ομορφιές!
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi

“Πίσω από κάθε πόνο σου, στέκει ένα λάθος σου’’. Αυτά είναι λόγια του Αριστοτέλη και βλέποντας την ταμπέλα της γενέτειράς του, των Σταγείρων, σε αυτή την κατάσταση αναρωτήθηκα τι λάθος έχει γίνει και κάποιος/α κατάντησε την ταμπέλα έτσι. Δεν είναι μόνο αυτή η ταμπέλα θα μου πεις. Ναι, έτσι είναι. Ωστόσο ξαφνικά μου ‘’κλώτσησε’’ πολύ το θέαμα. Θέλεις επειδή είναι ταμπέλα που αφορά σε ιστορικό μέρος; Θέλεις επειδή σκέφτομαι την εντύπωση που δίνουμε στον ξένο/η τουρίστα/τρια, ο οποίος/α αγαπάει τόσο την ελληνική φιλοσοφία που πασχίζει να μάθει λίγα αρχαία για να διαβάσει τον Αριστοτέλη στην ορίτζιναλ βερσιόν του; Πώς να προλογίσω τον σημερινό προορισμό με άλλο τρόπο όταν η ταμπέλα που μας οδηγεί σε αυτόν είναι έτσι; Με θλίβει τόσο και αυτή και οι άλλες ταμπέλες ανά την επικράτεια (και όχι μόνο οι ταμπέλες), νιώθω ευθύνη ως εκπαιδευτικός και απογοήτευση ως άνθρωπος. Προβληματίζομαι για την κοινωνία στην οποία ζούμε. Ποιο λάθος μας οδηγεί μέλη αυτής της κοινωνίας  σε τέτοιες σκέψεις και άρα και πράξεις; Και τι πάει στραβά και η ταμπέλα και μάλιστα ενός τέτοιου μέρους δεν έχει καθαριστεί; Τροφή για σκέψη. 

Στάγειρα, λοιπόν. Είναι ένα χωριό της Χαλκιδικής. Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της και σήμερα εκεί ζούνε περίπου 400 άνθρωποι. Τα Αρχαία Στάγειρα απέχουν περίπου 10 χλμ από το χωριό των Σταγείρων. Βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα και πολύ κοντά στην Ολυμπιάδα. Από τη Θεσσαλονίκη θα χρειαστεί να διανύσεις περίπου 80 χλμ για να φτάσεις στα Στάγειρα, ενώ από την Αθήνα περίπου 600 χλμ. 

Να πας όταν έχει καλό καιρό γιατί με βροχή, χιόνια και κρύο δε θα μπορέσεις να δεις τα Αρχαία Στάγειρα ούτε να χαρείς τη θάλασσα. Θα βρεις να μείνεις εκεί γύρω. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και airbnb. Στην Ασπροβάλτα, η οποία είναι μόλις 24 χλμ μακριά από τα Στάγειρα, υπάρχει και ένα κάμπινγκ η παραλία του οποίου μάλιστα βραβεύεται συνέχεια με τη Γαλάζια Σημαία! Η Ιερισσός, η οποία είναι εξίσου κοντά, διαθέτει επίσης κάμπινγκ. Αν πάλι μείνεις σε δωμάτια, ξενοδοχεία ή airbnb έχε στο νου σου ότι θα χρειαστείς περίπου 60 ευρώ τη βραδιά για ένα δίκλινο. Το καλοκαίρι οι τιμές πάντα είναι στα χάι τους, οπότε αν ψάχνεις κάτι πιο λόου μπάτζετ προτίμησε τον Μάιο ή τον Σεπτέμβριο. Η ζέστη είναι λιγότερη, οι ομορφιές οι ίδιες και οι τιμές χαμηλότερες. Δυο ή τρεις μέρες αρκούνε για να χαρείς την περιοχή, αλλά αν θελήσεις να μείνεις παραπάνω για λίγη έξτρα χαλάρωση, δε νομίζω να βαρεθείς τον ήλιο και τη θάλασσα. Βέβαια, αν ζεις στη Θεσσαλονίκη ή κάπου κοντά στη Χαλκιδική, τα Στάγειρα και η γύρω περιοχή μπορούν να αποτελέσουν και προορισμό και για ημερήσια εκδρομή.

Τα Αρχαία Στάγειρα ίσως είναι και ο πιο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της περιοχής. Η πόλη ιδρύθηκε το 665 π.Χ από Ίωνες οι οποίοι έφτασαν από την… Άνδρο! Η ιστορία τους είναι μεγάλη και αυτό που χωρίς καμία αμφιβολία αξίζει να σημειωθεί είναι ότι αποτελούν την πόλη όπου γεννήθηκε ο Αριστοτέλης. Μάλιστα, ενώ πέθανε στην Χαλκίδα, μεταφέρθηκε στα Στάγειρα όπου και θάφτηκε. Καθιερώθηκε και μια γιορτή προς τιμή του, τα Αριστοτέλεια, τα οποία διάβασα ότι γίνονται προσπάθειες να αναβιώσουν. Τα Αρχαία Στάγειρα βρίσκονται by the sea, ενώ το νέο χωριό των Σταγείρων βρίσκεται λίγο πιο ψηλά και θα έλεγα πως αξίζει μια βόλτα και σε αυτό. Τα Αρχαία Στάγειρα καταστράφηκαν και αυτός που ξαναέδωσε πνοή στην πνοή στην πόλη και την ξαναέκτισε δεν ήταν άλλος από τον Μέγα Αλέξανδρο! Η παρουσία του Αριστοτέλη είναι εμφανής παντού. Στην είσοδο του χωριού θα δεις έναν ανδριάντα του ενώ υπάρχει και το πάρκο του Αριστοτέλη ή αλλιώς πιο σωστά το άλσος του Αριστοτέλη. Στο πάρκο αυτό, με την όμορφη θέα στη θάλασσα, θα δεις εκτός από το άγαλμα του φιλοσόφου και όργανα τα οποία λειτουργούν με βάση τους φυσικούς νόμους που διατύπωσε ο ίδιος στο έργο του ‘’Τα φυσικά’’. Είναι εντυπωσιακό και ενδιαφέρον για κάθε ηλικία και σίγουρα αν ταξιδεύεις με παιδιά, αξίζει να το επισκεφθείς. Η είσοδος είναι πολύ οικονομική, κάπου στα 2 ευρώ και νομίζω είναι τόσο ενδιαφέρον όσο και ο αρχαιολογικός χώρος των Σταγείρων. Μετά από τόση γνώση, βέβαια, μια στάση στο σημερινό χωριό των Σταγείρων που σου ανέφερα πιο πάνω είναι ό, τι πρέπει. Υπάρχουν διάφορα τα οποία μπορείς να δεις στο χωριό. Πύργοι, δημόσια λουτρά, το κονάκι του Μαδέμ Αγά, ο ναός της Γέννησης της Θεοτόκου ο οποίος χτίστηκε το 1814 αλλά και η Παναγούδα, μια εκκλησία χτισμένη μέσα σε βράχο και που στέκει εκεί από το 1903!

Ξέρω ότι για Θεσσαλονικιά, μπορεί να φαντάζει απίστευτο, αλλά στην ενήλικη ζωή μου έχω πάει μια και μοναδική φορά σε αυτή τη μεριά της Χαλκιδικής, στον Δήμο Αριστοτέλη. Έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από ό, τι είδα και έμαθα, από τις παραλίες και από τα σουβλάκια που έφαγα, αλλά δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να σου προτείνω για φαγητό. Οι τιμές πάντως ήταν καλές και αν και έφαγα κάπου τυχαία, χωρίς να μου το έχει συστήσει κάποιος το μέρος, το φαγητό ήταν ικανοποιητικό. Όλα αυτά συνέβησαν στην Ολυμπιάδα, η οποία βρίσκεται μια ανάσα από τα Στάγειρα και θα έλεγα ότι ανά διαστήματα είναι ένα πολυσύχναστο μέρος. Η Ολυμπιάδα, λέγεται, πως πήρε το όνομά της από τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δημιουργήθηκε από πρόσφυγες οι οποίοι έφτασαν εκεί με την μικρασιατική καταστροφή το 1922. Μάλιστα, θα δεις και την προτομή του γνωστού λογοτέχνη Μενέλαου Λουντέμη, η οποία βρίσκεται εκεί χάρη στους συντοπίτες του από τη Μικρά Ασία.

Ένα άλλο χωριό, πάντα μια ανάσα από τα Στάγειρα, είναι η Στρατονίκη. Η Στρατονίκη έχει ιστορία στον κόσμο των μεταλλευμάτων και η παράδοση, θέλει τους κατοίκους της να εργάζονται σε μεταλλεία μπορεί και από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Βόλταρε λίγο στο χωριουδάκι και δες τα αρχοντικά που έχουν αντισταθεί στο πέρασμα του χρόνου. Μπορείς να επισκεφθείς και το Λαογραφικό μουσείο. Νόμιζες δε θα υπήρχε μουσείο επειδή είναι ένα μικρό χωριουδάκι;

Μπορείς να κάνεις βουτιές και στην Ολυμπιάδα, αλλά αν δε θέλεις τόσο κόσμο και ψάχνεις κάτι πιο ήσυχο, ψάξε λίγο πιο εκεί… Θα βρεις κολπίσκους και την ηρεμία σου.  Μην παραλείψεις να κολυμπήσεις στην Ιερισσό! Τα νερά εκεί είναι ειλικρινά πολύ ελκυστικά. Λες και σε καλεί η θάλασσα να την κολυμπήσεις…

Μπορεί να μην έχω να σου συστήσω κάποιο ιδιαίτερο καφέ ή μια σπέσιαλ ταβέρνα αλλά με σιγουριά μπορώ να σου πω ότι πριν φύγεις θα χάσεις αν δε δοκιμάσεις το τοπικό κρασί αλλά και τα τυριά και το μέλι της περιοχής. Φεύγοντας, θυμάμαι, είχα πάρει ένα βάζο μέλι με σκοπό να το πάρω μαζί μου στην Ισπανία όπου ζούσα τότε. Ποτέ δεν έφτασε εκεί. Έφαγα όλο το βάζο τον Αύγουστο στην Ελλάδα! 

Καθόλου μέινστριμ, ίσως και λίγο κακώς μη διαφημισμένη επαρκώς γωνιά της Χαλκιδικής…Είναι γεμάτη Ιστορία και με υπέροχα νερά για να κολυμπήσεις και είναι ξεχωριστή. Έχει πολλά να εξερευνήσεις και να δεις. Όσα σου έχω πει ήδη και άλλα τόσα που θα εξερευνήσεις από κοντά όταν πας. Και έτσι από… περιέργεια, όταν πας, στείλε μου ένα μήνυμα να μου πεις αν η ταμπέλα, έστω, καθαρίστηκε…

Next Top Travel: Λήμνος- Τα μέρη, οι γεύσεις, οι άνθρωποι!