Ελλάδα

Νύχτα-κόλαση η αποψινή στο δάσος της Δαδιάς

Με συνεχείς αναζωπυρώσεις και εναλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου

Parallaxi
νύχτα-κόλαση-η-αποψινή-στο-δάσος-της-δα-924225
Parallaxi

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνει η Πυροσβεστική και ο Στρατός με τη μεγάλη πυρκαγιά που καίει στη Δαδιά Έβρου και απειλεί το παρθένο δάσος.

Η πυρκαγιά που καίει για δεύτερη ημέρα στον δήμο Σουφλίου, προϊδεάζει για μία πραγματικά δύσκολη νύχτα.

Με συνεχείς αναζωπυρώσεις και εναλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου, το πύρινο μέτωπο οδηγείται νότια προς τη Λευκίμη, βόρεια προς τη Δαδιά, και ταυτοχρόνως δυτικά, προς το κεντρικό τμήμα του πυρήνα προστασίας του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, όπου βρίσκονται και οι φωλιές των σπάνιων αρπακτικών πτηνών.

Σύμφωνα με στελέχη της δασικής υπηρεσίας και τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, η πυρκαγιά ακολουθεί μία ανεξέλεγκτη πορεία, κυρίως λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου της περιοχής, που σε συνδυασμό με την πυκνότητα και το είδος της βλάστησης δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την επιχείρηση κατάσβεσής της από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, παρά την ισχυρή συγκέντρωση των τελευταίων (320 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με τη συνδρομή και εθελοντών πυροσβεστών, εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας, μηχανημάτων έργου και πεζοπόρων τμημάτων του Ε.Σ. και υδροφόρων ΟΤΑ). 

dadia.jpeg

 

Υπενθυμίζεται ότι για τη φωτιά στην περιοχή Δαδιά Έβρου, που μαίνεται ανεξέλεγκτη, ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus.

Η συγκεκριμένη πυρκαγιά δεν εξελίσσεται καλά, καθώς έκανε μια κηλίδωση πίσω από τη νοτιοδυτική γραμμή άμυνας. Λόγω του δύσβατου της περιοχής (πυκνή τραχεία πεύκη) είναι δύσκολη η πρόσβαση για τις επίγειες δυνάμεις.

Στρατός και Πυροσβεστική μαζί στη μάχη για να σωθεί το Δάσος της Δαδιάς [εικόνες]

Αυτή τη στιγμή το μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται δυτικά, προς παρθένες δασικές εκτάσεις, και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αποκοπεί η δυναμική της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo, κοπάζουν οι άνεμοι τις επόμενες ώρες στην περιοχή, ωστόσο αναμένεται νέα επιδείνωση ως προς την έντασή τους, από τις 9 το πρωί του Σαββάτου.

Ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης (21/7) στην περιοχή του φράγματος της Λύρας Σουφλίου και επεκτάθηκε σε έκταση τουλάχιστον δέκα χιλιομέτρων.

ΠηγΗ πυρκαγιά καίει ένα μοναδικής ομορφιάς και υψηλής σημασίας για τα πτηνά τοπίο, στο Εθνικό Πάρκο Δάσους της Δαδιάς. Συνολικά σαν πρώτη εκτίμηση 7.000-8.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη με την φωτιά ωστόσο να καίει τα πάντα στο πέρασμά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr έχει τυλιχθεί στις φλόγες το 50% του μεγάλου πυρήνα του δάσους.

Το έργο των πυροσβεστών είναι πάρα πολύ δύσκολο, καθώς ο μεγάλος πυρήνας περιβάλλεται από πυκνά δέντρα, με αποτέλεσμα μόνο οι εναέριες δυνάμεις να είναι ικανές για να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα, ενώ προκύπτουν συνεχώς νέες εστίες φωτιάς που προκαλούν οι ασταμάτητες αναζωπυρώσεις. Στις προσπάθειές τοςυ συνδράμει πλέον και ο στρατό.

Υπογραμμίζεται ότι μια ακόμη από τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα σώματα που επιχειρούν είναι ότι δεν υπάρχουν δρόμοι να προσεγγίσουν καθώς πρόκειται για εθνικό πάρκο.

πηγή ΑΠΕ 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα