Εκθέσεις

Οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις στη Θεσσαλονίκη τώρα!

Τέχνη στην πόλη - Όσα σπουδαία γίνονται αυτές τις μέρες

Parallaxi
οι-εκθέσεις-που-δεν-πρέπει-να-χάσεις-στ-920414
Parallaxi

Καιρός για τέχνη. Σε βιτρίνες, γκαλερί, μουσεία, ότι καλύτερο ξεκινά τώρα. 

Ιβάν Κλιούν. Υπερβατικά τοπία. Ιπτάμενα γλυπτά. Φωτεινές σφαίρες

iban-klium-pinakas.jpg

Υπερβατικά τοπία, ιπτάμενα γλυπτά, φωτεινές σφαίρες, σχήματα, φόρμες, σχέδια, μελέτες χρωμάτων με αποκορύφωμα ένα εκτυφλωτικό κόκκινο φως, αλλά και παραστατικές και ταυτόχρονα συμβολικές μορφές, συνθέτουν τη μεγάλη, πρώτη διεθνή έκθεση με αντικείμενο το έργο και τη ζωή του Ιβάν Κλιούν, που παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη, από τις 2 Ιουλίου έως τις 29 Απριλίου 2022, με δεύτερη παράταση λόγω μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού. 

Ο Ιβάν Κλιούν εκπροσωπείται στη συλλογή Κωστάκη του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης με 383 έργα τέχνης (πίνακες και σχέδια) και ένα μοναδικό αρχειακό υλικό (γράμματα, χειρόγραφα, λιθογραφικές εκτυπώσεις, διδακτικό υλικό κ.λπ.). Η έκθεση που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Heritage Art Foundation στη Μόσχα, του Συλλόγου Υποστηρικτών του Μουσείου και του The Malevich Society, καταγράφει την καλλιτεχνική ζωή αυτού του σημαντικού Ρώσου ζωγράφου, γλύπτη, συγγραφέα και δασκάλου.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος (ελληνικά-αγγλικά) με επιστημονικά κείμενα των ιστορικών τέχνης Κριστίνα Λόντερ, Αντρέι Σαραμπιάνοφ, Βικτώριας Σίντλερ, Μαρίας Κωστάκη, Μαρίας Τίμινα και Μαρίας Τσαντσάνογλου.

*Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 12:00-20:00 | MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη | Τηλ. 2310 589143

“mix ‘n’ match” στη Γκαλερί Λόλα Νικολάου

mixnmatch-ekthesh.jpg

Στην έκθεση θα υπάρχουν έργα των: Αλέξη Ακριθάκη, Δημήτρη Αληθεινού, Σπύρου Βασιλείου, Γιάννη Γαΐτη, Κωστή Δαμουλάκη, Θανάση Δάπη, Όπυ Ζούνη, Πέγκυ Κλιάφα, Νίκου Κρυωνίδη, Γιώργου Λάππα, Σταμάτη Λάσκου, Γιώργου Μπουζιάνη, Γιώργου Τσακίρη, Γιάννη Τσαρούχη, Costis, Henri Matisse, Joan Miro, Pavlos, Pablo Picasso, Takis, Andy Warhol

*Εγκαίνια Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022, 17.00 – 21.30 | ΓΚΑΛΕΡΙ ΛΟΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ | Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη | τηλ. 2310 240416 | ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12.00 – 20.00 / Τετάρτη, Σάββατο: 12.00 -15.00

Μη σε νοιάζει και αν κλαίω άσχημα- Μια έκθεση για την Ουκρανία

miranda-makaroff-do-you-believe-in-past-life-tempera-on-paper-30x42cm.jpg

Η γκαλερί The Eye Altering είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη της ομαδικής έκθεσης “Please don’t mind me while I ugly cry” που περιλαμβάνει έργα δεκαπέντε Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών: Maja Bachler (HR), Lou Benech (FR/US), Άκης Γιουσμής (GR), Λυδία Δημητριάδη (GR), Lugas Elias (DE), Philippe Laferriere (GR/FR), Miranda Makaroff (ES), Roma Manikhin (DE/RU), Μαριέλλα Μπιλίτσα (GR), Margo Sarkisova (UA), Olga Shcheblykina (AT/UA), Julia Soboleva (UK/LV), Les Soeurs Siamoises (FR/US), TADE (GR) Αδαμαντία Χατζηβασιλείου (GR)

Πολυάριθμες και αντιφατικές μεταξύ τους απαντήσεις μπορούν να δοθούν στην ερώτηση «Τι είναι ζωγραφική;». Απαντήσεις που μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ ειρωνείας κι αφοπλιστικής ειλικρίνειας ή μεταξύ αναπαράστασης κι αφαίρεσης· απαντήσεις που συμπεριλαμβάνουν κι αξιοποιούν δημιουργικά τις αναρίθμητες δυνατότητες της ζωγραφικής κι άλλες που εξερευνούν κυρίως τα όρια του μέσου.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση δίνουν μια εξ ολοκλήρου συναισθηματική απάντηση στην παραπάνω ερώτηση. Τα έργα τους στέκονται με χάρη απέναντι στον φορμαλισμό, καθώς το αφηγηματικό τους περιεχόμενο κι η σχέση τους με τον ορατό κόσμο υπερισχύουν των αμιγώς εικαστικών χαρακτηριστικών τους.

Επιπλέον, ο αυθόρμητος και απροσχεδίαστος χαρακτήρας αυτών των έργων μοιάζει να τα θέτει εκτός και πέραν των ορίων τόσο της τυπικής ταυτότητας όσο και του συνειδητού ελέγχου που απορρέει από αυτή. Έτσι, αυτά τα ζωγραφικά έργα μας παρέχουν μια βαθιά συναισθηματική και απροσδόκητη εμπειρία και μας ωθούν να αναστοχαστούμε τoν αντίκτυπο της ζωγραφικής επιφάνειας.

*The Eye Altering | Πάικου 2, Θεσσαλονίκη 546 25

“Το εργαστήριο του Ελ Γκρέκο” στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ

el-greco.jpeg

Κείμενο: Francesco Piazza

Προσπαθώντας να διαλέξουμε έναν μεγάλο ζωγράφο που επηρέασε εξαιρετικά την Ιστορία της Τέχνης, συνειδητοποιήσαμε ότι ο #El_Greco ή #ΔομήνικοςΘεοτοκόπουλος ήταν ο δημιουργός που αναζητούσαμε για τις #Βιτρινες_Τεχνης_ΟΤΕ

Το να αποθέσουμε φόρο τιμής στην καλλιτεχνική ιδιοφυΐα είναι ένα επίπονο και ριψοκίνδυνο εγχείρημα.

Υπάρχουν δύο τρόποι: να είμαστε καλοί αντιγραφείς και άρα να μιμηθούμε ή διαφορετικά μπορούμε να βυθιστούμε στην ουσία του έργου τέχνης, αφήνοντας στην άκρη φόρμα και τεχνική και κατά συνέπεια να το ξανά-διαβάσουμε.

Αν ο πρώτος τρόπος κάνει το έργο όμορφο και ακαταμάχητο, αναπόφευκτα του αφαιρεί ψυχή και πάθος που θα παραμείνει για πάντα ως κληρονομιά του καλλιτέχνη. Από την άλλη, αφήνοντας τον εαυτό μας να διασταυρωθεί με το πνεύμα του καλλιτέχνη, ανακτώντας τη ζωτική δύναμη και την αίσθηση που οδηγεί το χέρι του, μας επιτρέπει να χτίσουμε μια εμπνευσμένη και απόλυτα αυτόνομη γλώσσα.

Μπαίνοντας στο ατελιέ του Λάζαρου Πάντου, καταλαβαίνεις ότι πέτυχε αυτή τη «μεταμόρφωση» συνθέτοντας μέσα από τα πορτρέτα που εκτίθενται, μια ωδή αφιερωμένη στον Ελ Γκρέκο, μέσω ενός πίνακα, που με την πρώτη ματιά γίνεται σύγχρονος με την δυναμική προσέγγισή του θέματος που απεικονίζεται και την αμεσότητα της εκτέλεσης.

Έτσι λοιπόν, οι όψιμες αναγεννησιακές ατμόσφαιρες ξαναζούν στα έργα του Πάντου, μέσα από πρόσωπα της εποχής μας, εκείνα που συναντά στο δρόμο και που τραβούν την προσοχή του, γίνονται μοντέλα, τα οποία μοιράζεται ιδανικά με το Κρητικό του alter-ego και του οποίου γίνεται ερμηνευτής και σύντροφος των ταξιδιών του ανά τον κόσμο, μαρτυρώντας την ακραία επικαιρότητα της ζωγραφικής του.

Βιτρίνες ΟΤΕ, Ερμού, Francesco Piazza Art Curator, Επιμέλεια:Giannis Argyriadis, Φωτογραφίες:VasiLis VarsakeLis, Αντίκες:Maragos Kostas Επιμέλεια παραγωγής:Eftichia Poulouktsi

Μικρές Οδύσσειες: Ομαδική έκθεση 17 Ελλήνων και 17 Ολλανδών φωτοχαρακτών

mikres-odysseies-photogravure-yenitzmi-12.jpg

Οι Μικρές Οδύσσειες είναι ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ που γεννήθηκε το 2020 στην Ολλανδία. Στόχος μας είναι να χτίσουμε γέφυρες πολιτισμού μεταξύ Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών, που να βασίζονται σε κοινές αλλά και σε διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές και εμπειρίες και να αναδείξουμε καλλιτέχνες. Οι μικρές Οδύσσειες αποτελούν έναν πυρήνα τέχνης αλλά είναι και ένας διεθνής τόπος συνάντησης δημιουργών, ποιητών και των θεατών. Δημιουργός της ιδέας του πρότζεκτ είναι η καλλιτέχνης Μαρίνα Προβατίδου.

Οι καλλιτέχνες εκφράζουν τις προσωπικές τους εμπειρίες και παράλληλα ταυτίζονται με τους θεατές. Εμπνέονται, προσεγγίζουν και ερμηνεύουν ελεύθερα το θέμα. Δεκαεπτά καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη και δεκαεπτά από το Αϊντχόφεν συνομιλούν στην Ολλανδία και στην Ελλάδα. Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερο από 150 έργα. Έτσι και η παρούσα έκθεση αναδεικνύει αυτές τις πολύτροπες εμπειρίες Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες πειραματίζονται με διαφορετικές μεθόδους και τεχνικές της φωτο-χαρακτικής και αφηγούνται μέσα από συμβολικές εικόνες τις “Μικρές Οδύσσειες” τους. UnmuteRemaining Time -0:00 Fullscreen Το ταξίδι περιλαμβάνει το σημείο εκκίνησης, διάρκεια και προορισμό. Ο Καβάφης αναφέρει ότι “καλύτερα το ταξίδι χρόνια να διαρκέσει”. Ο στίχος χρησιμοποιείται για να καθορίσει το ταξίδι της ζωής.

Η ίδια η πορεία της ζωής μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τον ορισμό του ταξιδιού. Το ταξίδι ταυτίζεται με την Οδύσσεια η οποία αποδεικνύεται τελικά σύντομη. Γρήγορα συνειδητοποιούμε ότι η ζωή είναι σύντομη και ότι από μόνη της είναι τραγική. Συνεχίζουμε να ζούμε και να ταξιδεύουμε. Και να δημιουργούμε και να χτίζουμε γέφυρες πολιτισμού που να βασίζονται σε κοινές αλλά και σε διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές και εμπειρίες. Οι «Μικρές Οδύσσειες» δημιουργούν σχήματα έκφρασης που ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα και στις προκλήσεις της σύγχρονης τέχνης προσκαλώντας μας να ανακαλύψουμε τη μαγεία του ταξιδιού, την αφετηρία του, αλλά και το τέλος του. Οι τεχνικές όπου καλούμαστε οι καλλιτέχνες να ερευνήσουμε είναι η φωτοχάραξη. Ο επισκέπτης θα δει όλα τα trends σύγχρονης φωτογραφίας αλλά και χαρακτικής τέχνης.

Οι «Μικρές Οδύσσειες», που παρουσιάζονται εδώ, επικεντρώνονται στην προσωπική Οδύσσεια του κάθε ατόμου που παλεύει μέσα σε μια θάλασσα γεμάτη με παγκόσμια, ηπειρωτικά, εθνικά, περιφερειακά και τοπικά ρεύματα. Έτσι και η παρούσα έκθεση αναδεικνύει αυτές τις πολύτροπες εμπειρίες Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες πειραματίζονται με διαφορετικές μεθόδους και τεχνικές της φωτο-χαρακτικής και αφηγούνται μέσα από συμβολικές εικόνες τις “Μικρές Οδύσσειες” τους. Η εξέλιξη της σύγχρονης τεχνολογίας μας έδωσε την ευκαιρία και τα σύγχρονα μέσα να επανεμφανίσουμε την εικόνα αλλά και να την επαναερμηνεύσουμε. Οι εικόνες αλλάζουν και παρουσιάζονται ως επίκαιρες δίνοντας έμφαση στις απεριόριστες δυνατότητες εμφάνισης της φωτογραφίας και της σύγχρονης τεχνολογικά εξελιγμένης αντίληψης. Η φωτοχαρακτική διατηρεί τη διαμεσολάβηση της φωτογραφίας, παραπέμπει στην χάραξη μέσω του φωτός και στην εμβάπτιση στους πλούσιους τόνους. Η χάραξη του φωτός δημιουργεί πολλαπλά επίπεδα και προσφέρει διαφορετικές επιλογές της εικόνας.

Επιμέλεια: Μαρίνα Προβατίδου Intercultural communications – Designer Anne Yanni Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ιωάννης Αναστασίου, Λάρα Βρεττού, Ελένη Γιανναδάκη, Βασίλης Καρκατσέλης, Κώστας Κουμλής, Αργύρης Λιαπόπουλος, Ιωάννης Μονογιός, Ευθύμης Μουρατίδης, Ιωάννης Μπελημπασάκης, Στέλιος Ντεξής, Μυρτώ Βουνάτσου,Γιώργος Πάλλης, Στεφανία Πατρικίου, Μαρίνα Προβατίδου, Θανάσης Ράπτης, Γιάννης Σταμενίτης, Αναστασία Τσετουλίδου, Γιάννης Χολογγούνης, Roman Zouev, Anouk Bax, Gery Bouw, Bart Elfrink, Caroline Koenders, Kees de kort, Esther Kokmeijer, Lizzeteh, Paul Legeland, Jordie Rovers, Ingrid Simons, Mariëlle van den Bergh, Piet den Blanken, Bea van der Heijden, Helma Veugen, Rogier Walrecht, Marinos Tsagkarakis Με την υποστήριξη των Cultuur Eindhoven και του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

*Πληροφορίες: Στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικού Μουσείου 30, Θεσσαλονίκη 546 41. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σαββατο 10.00 – 4.00 μμ Κυριακή και Δευτέρα κλειστά. Διάρκεια της Έκθεσης: έως 05 Μαΐου 2022

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα