close search results icon

Ρεπορτάζ

Οι καλοκαιρινοί προορισμοί που προτιμούν οι 20-25

Για ποιους λόγους οι νέοι είναι αποκλεισμένοι από πολλά σημεία της Ελλάδας;

Οι καλοκαιρινοί προορισμοί που προτιμούν οι 20-25
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi

Μία ανάσα πριν το καλοκαίρι και ήδη στα τραπέζια των καφέ ακούς παρέες να οργανώνουν πλάνα για τις διακοπές τους. 

Τα σχέδια αλλάζουν και εξελίσσονται ανά τον χρόνο μέχρι τα 17 πορεύεσαι με το πλάνο της οικογένειας, camping, εξοχικά, κατασκηνώσεις, μικροταξίδια.

 Φτάνεις τα 18 και οι πρώτες διακοπές που κάνεις μόνος σου και με παρέα είναι γεγονός, εκεί αρχίζει και αλλάζει η έννοια της λέξης.

Από εκεί που εμπεριείχε την ηρεμία και το παιχνίδι, από εκεί που συναντούσες γνωστούς από το χωριό και δίνατε ραντεβού για το επόμενο καλοκαίρι, ξαφνικά αναζητάς τα club και τον δημοφιλέστερο προορισμό που προτιμούν οι άλλοι της ηλικίας σου. Μεγαλώνεις περνάν τα χρόνια και η φασαρία αρχίζει να μην σου ταιριάζει, επιστρέφεις στην ηρεμία, προτιμάς τα νησιά και τα μικρά χωριά, κοινώς, από το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής περνάς στο δεύτερο.

Με μία πρόχειρη ματιά στα social media εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως με το που σκάσει ο Μάης η γενιά μου αποδρά στην Χαλκιδική, έστω και αυθημερόν. Προτίμηση τους το πρώτο πόδι, εκεί που τα club έχουν κυριεύσει της ηρεμίας, και τα beach bar έχουν καλύψει τις ακρογιαλιές.

 Πάρτι μέχρι πρωίας, σχετικά φθηνό φαγητό και άπειρες επιλογές για να περάσεις το Σαββατοκύριακο, η Χαλκιδική ήταν και θα είναι η ιδανική απόδραση για λίγες ημέρες. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο με τις low budget αεροπορικές οι νέοι προτιμούν και το εξωτερικό, must προορισμοί η Ρώμη και το Βερολίνο εκεί που οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται μεταξύ των 25-50 ευρώ. Από νησιά πρωταγωνιστούν η Σαμοθράκη και η Πάρος. 

Τρέξαμε μία δημοσκόπηση στα social media σχετικά με τους προορισμούς που προτιμούν οι νέοι για τις διακοπές τους αλλά και το budget που μπορούν να διαθέσουν. Για τα Σαββατοκύριακα εντός του καλοκαιριού το 52% των συμμετεχόντων δήλωσε πως προτιμά τις εξορμήσεις στην Χαλκιδική, το 16% δήλωσε πως προτιμά να πηγαίνει κάπου κοντά στην πόλη ενώ το 12% επέλεξε το "πουθενά". Το 48% των συμμετεχόντων ηλικίας 20-25 δήλωσε πως προτιμά να πηγαίνει διακοπές στο εξωτερικό ενώ το 52% απολαμβάνει τους προορισμούς του εσωτερικού. Όσον αφορά τους λόγους που επιλέγουν την τοποθεσία το 33% των συμμετεχόντων αναφέρεται στο οικονομικό κομμάτι, το 33% στον τρόπο ζωής το 17% στην γεωγραφική τοποθεσία ενώ το 17% επέλεξε το κουτί που έγραφε "άλλο". 

Επόμενη ερώτηση, για το αν πάνε κάθε χρόνο διακοπές σε διαφορετικό μέρος το 68% απήντησε θετικά ενώ το 32% αρνητικά. Σχετικά με το budget οι συμμετέχοντες έκαναν λόγο για 400-300 ευρώ όσον αφορά την διαμονή και τα μεταφορικά, για τον χρόνο υπολόγισαν γύρω στις 3-4 ενώ τα χρήματα που θα ξοδέψουν εκεί κυμαίνονται γύρω στα 150-200 ευρώ. 

Ο ταξιδιωτικός πράκτορας Στέφανος Χατζημανώλης μίλησε στην Parallaxi σχετικά με τους προορισμούς που επιλέγουν οι 20-25 για το καλοκαίρι και πιο συγκεκριμένα παρομοίασε την Σκιάθο και την Ίο με το Μπάνσκο του καλοκαιριού:
"Κατά κανόνα και σχεδόν οι 9 στις 10 περιπτώσεις οι Έλληνες επισκέπτες νεότερης ηλικίας, είτε πανεπιστημιακής είτε μεταηλικιακής επιλέγουν τις Σποράδες διότι εκεί μπορούν να βρουν πολύ οικονομικά καταλύματα σε πολύ καλές συνθήκες, επιπροσθέτως ως δημοφιλής προορισμός για τους νέους είναι η Ίος η οποία είναι νούμερο ένα στην Αθήνα αλλά ακολουθεί και η Βόρεια Ελλάδα, με φοιτητικά πακέτα, αυτοί οι δυο προορισμοί παίρνουν περίπου το 50% της κίνησης. Στην δεύτερη γραμμή έρχονται τα camping και τα οικονομικά καταλύματα σε Θάσο, Σαμοθράκη, Αλόννησο, Ικαρία. Στην τρίτη γραμμή υπάρχουν τα οικονομικά καταλύματα, όχι όμως στην high season, σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, λόγου χάριν Σίβωτα, Πρέβεζα, Πάργα. Οι νέοι επικεντρώνονται σε αυτούς τους προορισμούς διότι άλλες περιοχές της Ελλάδα είναι πανάκριβες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά, γι αυτό τον λόγο θα πρέπει να υπάρχει ένα νεανικό pass, έτσι ώστε ο νεαρός και η νεαρή Έλληνες και Ελληνίδες να μπορούν να ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα, με ένα μεταφορικό ισοδύναμο." λέει. 

Αναφορικά με το budget που διαθέτουν οι 20-25 στις διακοπές τους ο κ. Χατζημανώλης σχολιάζει πως κυμαίνεται οριακά στα 150-200 ευρώ όσον αφορά την διαμονή και τα μεταφορικά:
"Αυτό το ποσό πρέπει να προσαρμοστεί σε τρεις διανυκτερεύσεις για τέσσερις ημέρες μαζί με τα μεταφορικά και τον ύπνο. Η αγορά στους προορισμούς που ανέφερα ανταποκρίνεται σε αυτά τα χαρακτηριστικά και καλύπτει τους νέους. Ό,τι ξεπερνά τα 150 με 200 ευρώ δεν μπορεί να καλυφθεί από εκείνους και δεν έχει τη ζήτηση που πρέπει. Συνήθως ο μέσος όρος του χρόνου των διακοπών κυμαίνεται στις τέσσερις νύχτες με πέντε μέρες, υπάρχει ωστόσο και ένα κομμάτι που πηγαίνει με την πεπατημένη του τριημέρου. Είναι σπανιότατο να δεις κάποιον νέο να πάει μία εβδομάδα διακοπές. Στο εξωτερικό επιλέγουν προορισμούς που πετούν low budget αεροπορικές, κατά κανόνα λοιπόν ταξιδεύουν στην κεντρική Ευρώπη και στην Ιταλία και πάλι εκεί για 3-4 ημέρες βέβαια το budget ανεβαίνει εως και 70 ευρώ παραπάνω. Αυτό που περιέγραψα είναι περίπου το 90 %. Δύο πράγματα πρέπει να λάβουμε υπόψιν, πρώτον πρέπει να δημιουργηθεί μεταφορικό ισοδύναμο για τα νέα παιδιά έστω για συγκεκριμένους μήνες τον χρόνο, διότι έτσι θα τους δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εσωτερικό παντού. Και δεύτερον η Ηπειρωτική Ελλάδα, οι περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και οι περιοχές της Στερεάς Ελλάδας πρέπει να βγάλουν προτάσεις για τα νέα παιδιά για να υπάρχουν γενικά πλάνα, νεανικά φεστιβάλ και ούτο καθεξής. Το υπουργείο τουρισμού ΕΟΤ πρέπει να σκύψει πάνω στο θέμα της μετακίνησης για διακοπές των νέων ελλήνων." καταλήγει.