Κόσμος

Οι πέντε καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για οικογενειακές διακοπές

Οι μικρότερες ευρωπαϊκές πόλεις αποτελούν τους ιδανικούς προορισμούς για τις οικογενειακές διακοπές. 

Parallaxi
οι-πέντε-καλύτερες-ευρωπαϊκές-πόλεις-912136
Parallaxi

Οι μικρότερες ευρωπαϊκές πόλεις αποτελούν τους ιδανικούς προορισμούς για τις οικογενειακές διακοπές. Οι συγγραφείς του Guardian επέλεξαν πέντε πόλεις καθώς και όσα πρέπει να δείτε- κάνετε σε αυτές.

Αμβούργο, Γερμανία

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας είναι μια θαυμάσια πόλη για οικογένειες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και διασταυρώνεται από δεκάδες κανάλια.

Το Αμβούργο είναι πολύ προσβάσιμο με τα πόδια και διαθέτει εξαιρετικό σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας. Η διαμονή στο εμπορικό κέντρο (Mitte) προσφέρει γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε πολλά από τα κύρια αξιοθέατα, όπως η όμορφη λίμνη Aussen-Alster, οι όμορφα ανακαινισμένες αποθήκες από τούβλα του Speicherstadt της κληρονομιάς της Unesco και η κομψή νέα συνοικία HafenCity.

Το Miniatur Wunderland στο Speicherstadt είναι ο μεγαλύτερος σιδηρόδρομος με μινιατούρες στον κόσμο, με περισσότερα από 1.000 τρένα και 260.000 φιγούρες. Το Internationales Maritimes Museum εκθέτει μοντέλα πλοίων (συμπεριλαμβανομένης μιας έκδοσης Lego του Queen Mary).

Για ένα πικνίκ ή μια περιπέτεια στη φύση, το Planten un Blomen είναι μια κεντρική όαση όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν σε τοίχους αναρρίχησης.

Γένοβα, Ιταλία

Αυτή η εντυπωσιακή πόλη στην ακτή της Λιγουρίας συχνά παραβλέπεται από τους τουρίστες που επιλέγουν τη Ρώμη, τη Βενετία ή τη Βερόνα, αλλά η Γένοβα τα έχει όλα: ηλιόλουστες πλατείες, εξαιρετικές τοποθεσίες της Unesco, το καταπληκτικό φαγητό που κάνει τις ιταλικές πόλεις μαγικές, καθώς και χιλιάδες αξιοθέατα για παιδιά. Οι εξαιρετικές σιδηροδρομικές συνδέσεις με το Μιλάνο κάνουν επίσης εύκολη την πρόσβαση στη Γένοβα.

Ξεκινήστε επισκεπτόμενοι το Porto Antico, μια όμορφη περιοχή γεμάτη αξιοθέατα. Πρόκειται για την περιοχή που γέννησε τον Χριστόφορο Κολόμβο και φιλοξενεί το τοπικό ενυδρείο. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, με περίεργα και υπέροχα θαλάσσια ζώα, πιγκουίνους και μια συναρπαστική περιήγηση «παρασκηνιακά» για να γνωρίσετε πώς λειτουργεί ένα ενυδρείο. Το εντυπωσιακό λιφτ Bigo Panoramic, μια καμπίνα που ανεβαίνει κατακόρυφα στα 40 μέτρα και σχεδιάστηκε από τον τοπικό – και παγκοσμίως διάσημο – αρχιτέκτονα Renzo Piano, έχει εξαιρετική θέα στη Μεσόγειο.

Οι επισκέπτες του Ναυτικού Μουσείου του Γαλατά μπορούν να επιβιβαστούν σε ένα πραγματικό υποβρύχιο, το Nazario Sauro, ενώ οι μικροί «πειρατές» θα πρέπει να επισκεφτούν τον κοντινό Ποσειδώνα, ένα αντίγραφο μιας γαλέρας του 17ου αιώνα που δημιουργήθηκε για την ταινία του Ρωμαίου Πολάνσκι του 1986 Πειρατές.

Μια άλλη μέρα μπορείτε να περάσετε στο ιστορικό κέντρο. Μια βόλτα με το Pippo, το τουριστικό τρένο της πόλης, είναι διασκεδαστική για τα μικρά παιδιά ενώ θα απολαύσετε την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική που περιλαμβάνει το Palazzi dei Rolli και τον καθεδρικό ναό Duomo, που είναι καταχωρημένο στην Unesco, με το κέλυφος μιας βόμβας του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου που δεν έχει εκραγεί σε μια γωνία.

Χάγη, Ολλανδία

Η Χάγη είναι το βασιλικό και πολιτικό κέντρο της Ολλανδίας, όπου βρίσκεται το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης (ICJ) και πολλά ανάκτορα. Αλλά λίγοι τουρίστες συνειδητοποιούν ότι υπάρχει άφθονη διασκέδαση και εδώ. Μια λιγότερο ξέφρενη εναλλακτική του Άμστερνταμ που είναι γεμάτη με φιλικά προς τα παιδιά μουσεία, γκαλερί τέχνης και καταστήματα, καθώς και με αμμώδεις παραλίες σε κοντινή απόσταση και ένα πανέμορφο ιστορικό κέντρο με καταπράσινες λεωφόρους και κανάλια.

Σχεδιάστε τις μέρες σας για να συμπεριλάβετε μια επίσκεψη στο One Planet, ένα διαδραστικό μουσείο πολιτισμού και επιστήμης, καλό για όλες τις ηλικίες. Μεγαλύτερα παιδιά (οκτώ και άνω) που ενδιαφέρονται για το έγκλημα και την τιμωρία ή με γεύση για το φρικιαστικό, θα πρέπει να κατευθυνθούν στο De Gevangenpoort (η Πύλη της Φυλακής), ένα μουσείο που στεγάζεται σε μια μεσαιωνική φυλακή. Για τα καλλιεργημένα παιδιά, το Vermeer’s Girl with a Pearl Earring περιμένει στο μικρό μουσείο Mauritshuis, μαζί με άλλα εντυπωσιακά έργα τέχνης του 17ου αιώνα.

Οι έφηβοι που ενδιαφέρονται για την παγκόσμια πολιτική θα μπορούσαν να επισκεφθούν το Παλάτι της Ειρήνης, όπου βρίσκεται το ICJ.

Durbuy, Βέλγιο

Το Βέλγιο είναι γεμάτο με διασκεδαστικές πόλεις για να ανακαλύψετε με τα παιδιά σας. Οι προφανείς προορισμοί περιλαμβάνουν τις Βρυξέλλες, τη Μπριζ και τη Γάνδη, αλλά για μια πόλη με διαφορές δραστηριότητες δοκιμάστε το Durbuy στη γαλλόφωνη περιοχή της Βαλλονίας. Μόλις 90 λεπτά οδικώς από τις Βρυξέλλες, μοιάζει με μια μικροσκοπική πόλη και έχει μόλις 11.000 κατοίκους, αλλά είναι πόλη (του απονεμήθηκε ο τίτλος το 1331 από τον Jean de Bohème, κόμη του Λουξεμβούργου και βασιλιά της Βοημίας). Σήμερα το Durbuy αυτοαποκαλείται “la plus petite ville du monde” (“η μικρότερη πόλη του κόσμου” – αν και αυτό απέχει πολύ από το να ισχύει). Αλλά παρόλο που έχει αυξηθεί σημαντικά από τον 14ο αιώνα, το αρχικό κέντρο παραμένει σχεδόν αμετάβλητο.

Για τις οικογένειες υπάρχουν πολλά να κάνουμε, ιδιαίτερα για όσους αγαπούν την υπέροχη ύπαιθρο. Το Durbuy βρίσκεται στις καταπράσινες και κυλιόμενες βελγικές Αρδέννες, μια εξαιρετική περιοχή για καγιάκ, ψάρεμα, ποδηλασία, πεζοπορία και πολλά άλλα.

Τα αξιοθέατα του κεντρικού Durbuy μπορούν να σας απασχολήσουν μια ολόκληρη μέρα. Το τουριστικό γραφείο της περιοχής έχει μια καλή περιήγηση με τα πόδια, η οποία περιγράφει λεπτομερώς την ιστορία της πόλης και τα ημιξύλινα σπίτια που πλαισιώνουν τα στενά, πλακόστρωτα δρομάκια. Το Le Petit Train Touristique ανεβαίνει σε έναν πύργο θέασης για μια πανοραμική θέα στην πόλη.

Λίγο έξω από το Durbuy βρίσκεται το Adventure Valley Durbuy, το μεγαλύτερο πάρκο περιπέτειας στο Βέλγιο. Αυτή είναι μια υπέροχη επιλογή για παιδιά ηλικίας έξι ετών και άνω, με ziplines, ένα πάρκο για ποδήλατα, μια τσουλήθρα, γέφυρες και πολλά άλλα.

Το Chèvrerie de Borlon, μια φάρμα με κατσίκες στην κοντινή πόλη Borlon, προσφέρει μια γεύση ζωής στη βελγική ύπαιθρο. Υποδεχόμενοι από τον πολύ χαρισματικό Géradine, οι επισκέπτες μπορούν να περάσουν από μερικές ώρες έως μια ολόκληρη μέρα με τις κατσίκες, βοηθώντας στο άρμεγμα και την βοσκή τους.

Ανζέρ, Γαλλία

Οι φράσεις «ποιοτικός χρόνος στην εξοχή» και «διάλειμμα στην πόλη» δεν πάνε συχνά μαζί, αλλά συνδυάζονται πολύ καλά στο Ανζέρ στο δυτικό Λίγηρα. Η θέση του στον ποταμό Maine, με τους ποταμούς Λίγηρα, Mayenne και Sarthe να ρέουν επίσης κοντά, σημαίνει ότι τα κύρια αξιοθέατα, τα ποδηλατικά μονοπάτια και η κοινωνική ζωή βρίσκονται όλα ευχάριστα στις όχθες του ποταμού και απευθύνονται σε κάθε γενιά.

Μία ξενάγηση θα ξεκινούσε φυσικά στο Chateau d’Angers. Τα άλλα αξιοθέατα της πόλης συμπεριλαμβανομένου του Maison Adam, ενός μεσαιωνικού σπιτιού με ξύλινο πλαίσιο διακοσμημένο με ξύλινες φιγούρες, συνδέονται έξυπνα με μια μπλε γραμμή μήκους δύο μιλίων στο πεζοδρόμιο. Οι γονείς θα μπορούσαν να το ακολουθήσουν και στη συνέχεια, να κατεβούν τα σκαλιά από τον καθεδρικό ναό Saint-Maurice d’Angers μέχρι το Quai Ligny, όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν στα σιντριβάνια και στους τοίχους αναρρίχησης.

Για να βγείτε κατά μήκος των ποταμών, το Espace 2 Roues νοικιάζει ποδήλατα για βόλτες στο Mayenne ή στο Sarthe. Το χωριό Cantenay-Epinard, στο Mayenne, φιλοξενεί το παραποτάμιο εστιατόριο Le Cabane du Chat Qui Pêche. Το χωριό Écouflant, στις όχθες του Sarthe, έχει το υπαίθριο La Guinguette Mazette. Τον 19ο αιώνα, αυτό το χωριό ήταν ένα hotspot για μπαρ δίπλα στο ποτάμι ή γκαρσονιέρες (που εμφανίζονται σε πολλούς ιμπρεσιονιστικούς πίνακες), μια τάση που έχει αναζωπυρωθεί πρόσφατα σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Τέλος, το θεματικό πάρκο Terra Botanica απέχει 10 λεπτά με το αυτοκίνητο (30 λεπτά με το τραμ) από το κέντρο, με λαβύρινθους και βόλτες με βάρκα, όλα με θέμα τη φυτική ζωή.

Πηγή: The Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα