Θεσσαλονίκη

Όπου ανοίγουν οι ορίζοντες της σκέψης

Το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης συνεχίζει σε πείσμα των καιρών τις προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού της πόλης και όχι μόνο

Parallaxi
όπου-ανοίγουν-οι-ορίζοντες-της-σκέψης-911645
Parallaxi

Λέξεις: Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου

Το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΑΜΦΙΘ) γιόρτασε στις 18 Μαίου τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του στο Λιμάνι της πόλης (Προβλήτα Α, Ναυάρχου Βότση 3). 

Στην εκδήλωση το κοινό παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δύο εξαίρετες διαλέξεις από δύο εκλεκτούς επιστήμονες.

Η πρώτη με τίτλο «Παλαιοανθρωπολογικά ευρήματα του ελλαδικού χώρου: πρόσφατα στοιχεία» παρουσιάστηκε από τον ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας κ. Γεώργιος Κουφό και η δεύτερη «Μετεωρίτες-Ο μετεωρίτης “Σέρρες”» από τον Επικ. Καθηγητή κ. Ιωάννης Μπαζιώτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τις ομιλίες παρακολούθησαν και εξ αποστάσεων πολλοί προσκεκλημένοι αφού υπήρχε διαδικτυακή μετάδοση Zoon Meeting. 

Το Δ.Σ. του ΑΜΦΙΘ, με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά όλους τους παρευρισκόμενους αλλά και τους ομιλητές για την εξαιρετική τους παρουσίαση. Οι γνώσεις όλων μας πολλαπλασιάστηκαν κατά πολύ. Οι σκέψεις μας ταξίδεψαν στον παρελθόν αναζητώντας, με ανασκαφές, τις ρίζες του ανθρώπινου είδους, αλλά και στο διάστημα βλέποντας μετεωρίτες να αποκαλύπτουν τα μυστικά του σύμπαντος.

Το ΑΜΦΙΘ συνεχίζει τις δραστηριότητές του με την διοργάνωση εκδήλωσης την Κυριακή 22 Μαίου και ώρας 10-12 π.μ. με ξενάγηση της έκθεσης «Ζωομορφές» και στη συνέχεια με δύο άλλες διαλέξεις. 

Η πρώτη με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή, σύγχρονες τάσεις» με ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή κ. Θεόδωρος Καρακώστας του Τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ και η δεύτερη με τίτλο «Ανοσία και τα Εμβόλια ενάντια στον SARS-CoV-2» του καθηγητή ανοσοβιολόγιας και Προέδρου του Τμήματος Βιολογίας κ. Μινάς Γιάγκου.

Σε πείσμα των καιρών το Δ.Σ. του ΑΜΦΙΘ θα συνεχίσει τις προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού της πόλης και όχι μόνο. Ελπίζουμε η πολιτεία κάποια στιγμή θα κατανοήσει τη δύναμη της γνώσης των πολιτών της.

* Ο Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου είναι Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα