Κινηματογράφος

Όσα θα δούμε στα θερινά σινεμά αυτό το καλοκαίρι

Ο Γ. Γκροσδάνης παρουσιάζει τη λίστα με όσα δεν πρέπει να χάσετε και φιλοδοξούν να κάνουν πιο όμορφο το φετινό καλοκαίρι.

Γιάννης Γκροσδάνης
όσα-θα-δούμε-στα-θερινά-σινεμά-αυτό-το-κ-917931
Γιάννης Γκροσδάνης

Στα θερινά ή τα κλιματιζόμενα χειμερινά, αυτό το καλοκαίρι με ένα κινηματογραφικό πρόγραμμα ελκυστικό, που περιλαμβάνει πρεμιέρες πρώτης προβολής, επανακυκλοφορίες από τις ταινίες που ξεχώρισαν τον χειμώνα που μας πέρασε αλλά και κλασικές, διαχρονικές ταινίες αγαπημένων δημιουργών.

 Η λίστα με όσα δεν πρέπει να χάσετε και φιλοδοξούν να κάνουν πιο όμορφο το φετινό καλοκαίρι. Με την ελπίδα να πάνε όλα καλά και χωρίς άλλα απρόοπτα στον ορίζοντα της επικαιρότητας ευχόμαστε καλές προβολές!

Maixabel της Ισιάρ Μπολεϊν

Έντεκα χρόνια μετά την δολοφονία του συζύγου της από την βάσκικη αυτονομιστική ΕΤΑ η Μαϊσαμπέλ αποδέχεται την πρόσκληση ενός εκ των εκτελεστών – δολοφόνων του να τον επισκεφτεί στην φυλακή, σε μια παράτολμη προσπάθεια να ανακαλύψει μια δική της προσωπική δικαίωση για όσα βίωσε με αφορμή αυτόν τον θάνατο. Βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία, που συγκλόνισε την ισπανική κοινωνία, η νέα ταινία της Ισιάρ Μπολεϊν, αγαπημένη σκηνοθέτις με σπουδαίες ταινίες στο ενεργητικό της (Ακόμα και η Βροχή, Η Ελιά), αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία στο box office της Ισπανίας ενώ έλαβε πλήθος διακρίσεων (14 υποψηφιότητες στα βραβεία Γκόγια, τα ισπανικά Όσκαρ) και θερμών κριτικών τόσο για την ματιά της Ισπανίδας δημιουργού όσο και για τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών της (Μπλάνκα Πορτίγιο στο ρόλο της Μαισαμπέλ και ο Λουίς Τόσαρ στο ρόλο του μέλους της βάσκικης ΕΤΑ).

Μαύρα Γυαλιά (Dark Glasses) του Ντάριο Αρτζέντο 

Καλοκαίρι χωρίς giallo δεν γίνεται και έτσι αυτό το καλοκαίρι επιφυλάσσει πολύ καλά νέα για τους φαν του τρό μου. Ο Ντάριο Αρτζέντο, ο μετρ του είδους, επιστρέφει μετά από πολύχρονη απουσία με μια ταινία που θα ταράξει τα θερινά σινεμά και πιστοποιεί την επιστροφή του δημιουργού στις ρίζες του. Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της τον περασμένο Φεβρουάριο στη Μπερλινάλε, κερδίζοντας ανάμεικτες κριτικές, ωστόσο διαθέτει δύο λαμπερές πρωταγωνίστριες: την ανερχόμενη και γοητευτική Ιλένια Παστορέλι – στον ρόλο μιας συνοδού αντρών που πέφτει στην ενέδρα ενός σίριαλ κίλερ και αγωνίζεται να σωθεί – και την Άσια Αρτζέντο, η οποία πέρα από την συνεργασία της για πολλοστή φορά με τον πατέρα της Ντάριο και την παρουσία της μπροστά στο φακό έχει και την ευθύνη της παραγωγής στο όλο πρότζεκτ.

Lightyear του Άνγκους ΜακΛέϊν

Μετά από τέσσερις επιτυχημένες ταινίες του Toy Story η παλιοπαρέα των αγαπημένων παιχνιδιών γνωρίζει το πρώτο spin-off της με μια ιστορία βασισμένη εξ ολοκλήρου στον χαρακτήρα του αστροναύτη που ενέπνευσε το κουκλάκι του Μπαζ Λαϊτγίαρ. Η ταινία αποτελεί μια περιπέτεια στο διάστημα με χιούμορ και αρκετές ανατροπές. Στην πρωτότυπη βερσιόν της ταινίας δημοφιλείς πρωταγωνιστές δανείζουν τις φωνές τους στους animation ήρωες (Κρις Έβανς, Τζος Μπρόλιν, Ταϊκα Γουατίτι, κ.α.) σε αυτή την πολυαναμενόμενη παραγωγή της Pixar που αναμένεται να συζητηθεί αρκετά στο δρόμο προς τα Όσκαρ του 2023. Στα συν της ταινίας και η πρωτότυπη μουσική του Μαϊκλ Τζιατσίνο, με δημιουργική στροφή στο ύφος σε σχέση με τις παιχνιδιάρικες τζαζ μουσικές του συνθέτη της σειράς των Toy Story, Ράντι Νιούμαν.

Elvis του Μπαζ Λιούρμαν

Με μια λαμπερή πρεμιέρα στις Κάννες, τον Μάϊο που μας πέρασε, και προγραμματισμένη έξοδο σε αρκετές χώρες μέσα στον Ιούνιο του 2022 η νέα ταινία του Μπαζ Λιούρμαν σίγουρα αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά αυ τού του καλοκαιριού. Η βιογραφία του μύθου της ροκ εν ρολ, από το ξεκίνημα του στο λαμπερό χώρο της σώου μπιζ και η σχέση του με τον ατζέντη του, τον ιδιόρρυθμο λοχαγό Τομ Πάρκερ, συνδυασμένη με αρκετή μουσική και χορό αλλά και ένα δυνατό καστ (Όστιν Μπάτλερ και Τομ Χανκς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους). Ο Έλβις αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τον Μπαζ Λιούρμαν μετά την αποτυχία του μπλοκμπάστερ της Αυστραλίας αλλά και την υποτονική διαδρομή του ριμεϊκ του Μεγάλου Γκάτσμπι. Σημειώστε πως μετά από δύο απανωτές αναβολές κυκλοφορίας της το φθινόπωρο του 2021 λόγω της πανδημίας αυτή η βιογραφία φιλοδοξεί να κερδίσει όχι μόνο τις εντυπώσεις στο box office αλλά – γιατί όχι; – να βρεθεί και στην κούρσα των Όσκαρ του 2023.

Για την Κιάρα (A Chiara) του Τζόνας Καρπινιάνο

Από τους νέους εκπροσώπους του ιταλικού σινεμά, που αγαπάει το νεορεαλισμό, κοιτάει με στοργή τους ήρωες του αλλά και βάζει τα τοπία της επαρχιακής Ιταλίας στο κάδρο, ο Τζόνας Καρπινιάνο αφηγείται στην Κιάρα την ιστορία μιας δεκαπεντάχρονης από την Καλαβρία η οποία προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα δύσκολη οικογενειακή πραγματικότητα όταν ο πατέρας της αποφασίζει να εγκαταλείψει το σπίτι. Σημαντικές διακρίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ (βραβείο καλύτερης ταινίας στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών στις Κάννες) και θερμές κριτικές περιλαμβάνονται στη διαδρομή της ταινίας προς τις αίθουσες ενώ η ακτινοβολούσα πρωταγωνίστρια του, η νεαρή ταλαντούχα Σουάμι Ρότολο, κέρδισε πρόσφατα το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στα ιταλικά Όσκαρ (τα βραβεία Νταβιντ Ντι Ντονατέλο). 

Βαγόνι Αρ.6 (Compartment No 6) του Γιούχο Κουοσμάνεν

Μια από τις σπουδαίες και βραβευμένες ταινίες του περσινού 74ου Φεστιβάλ Καννών (πήρε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής) και εκπρόσωπο της Φινλανδίας στα Όσκαρ 2022 (έφτασε μια ανάσα από την τελική πεντάδα της φετινής απονομής). Το Βαγόνι Αριθμός 6 του Γιούχο Κουοσμάνεν , αποτελεί μια θαυμάσια ρομαντική ιστορία δύο ξένων που συναντιούνται σε ένα τρένο που ταξιδεύει στον Αρκτικό Κύκλο, εκτελώντας την διαδρομή Μόσχα – Μουρμάνσκ, και συνδέονται αναπάντεχα. Μια ταινία με ανθρωπιά και χιούμορ που αγαπήθηκε τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς όπου κι αν προβλήθηκε.

Εκεί που Τραγουδάνε οι Καραβίδες (Where The Crawdads Sing) της Ολίβια Νιούμαν

Για όσους έχουν διαβάσει το best seller της Ντέλια Όουενς η μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη αποτελεί μια από τις πολυαναμενομένες ταινίες αυτής της σεζόν. Η ιστορία διαδραματίζεται στους βάλτους της Βόρειας Καρολίνας σε ένα ταξίδι από τη δεκαετία του 1950 και μετά. Σε σκηνοθεσία της Ολίβια Νιούμαν (η οποία είχε εντυπωσιάσει στο ντεμπούτο της, που είχε προβληθεί μέσω Netflix, το First Match) και πρωταγωνίστρια την Νταίζι Έντγκαρ Τζόουνς, που είχε λάβει ενθουσιώδεις κριτικές για την ερμηνεία της στην υπέροχη ρομαντική νεανική σειρά Normal People.

Μην Ανησυχείς Αγάπη μου (Don’t Worry Darling) της Ολίβια Γουαϊλντ

Παρά το ότι δεν έχουμε συνηθίσει την Ολίβια Γουαϊλντ στην καρέκλα του σκηνοθέτη εκείνη υπογράφει εδώ την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της και παρουσιάζει ένα αρκετά φιλόδοξο ατμοσφαιρικό θρίλερ με πρωταγωνιστές μια νεαρή νοικοκυρά και τον σύζυγό της που ζουν σε μια ουτοπική πειραματική κοινότητα στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και σιγά σιγά ανακαλύπτουν τα τρομακτικά μυστικά που κρύβονται πίσω από την αστραφτερή εικόνα αυτής της ιδανικής διαβίωσης. Το τρεϊλερ της ταινίας που ήδη κυκλοφόρησε στα social υπόσχεται μια ταινία με τρομερό σασπένς και το καστ πλαισιώνεται από το νέο αίμα του Χόλυγουντ (Φλόρενς Πιού, Χάρι Σταϊλς, Κρις Παϊν, Ολίβια Γουαϊλντ).

Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα (Paris, 13th District) του Ζακ Οντιάρ

Μια ταινία που αποτελεί για τον ίδιο τον δημιουργό της μια επιλογή – έκπληξη σε σχέση με τις προηγούμενες ταινίες που έχει γυρίσει. Ο Οντιάρ επιστρέφει στο Παρίσι και μάλιστα σε μια ιδιαίτερη γειτονιά του, στο 13ο διαμέρισμα, μια περιοχή γνωστή και ως «Ολυμπιάδες» εξαιτίας των οχτώ πολυόροφων κτιρίων που έχουν το όνομα πόλεων που έχουν φιλοξενήσει τους Αγώνες παρουσιάζοντας ένα μοντέρνο, ασπρόμαυρο δράμα με πρωταγωνιστές τρία κορίτσια κι ένα αγόρι να δίνουν τον δικό τους ορισμό για το τι σημαίνει έρωτας σήμερα. Σημειώστε πως η Σελίν Σιαμά συνεργάζεται στο σενάριο με τον Οντιάρ, το οποίο αποτελεί διασκεύη μιας συλλογής σύντομων διηγημάτων του καρτουνί στα του New Yorker Άντριαν Τομίν.

The Gray Man των Άντονι και Τζοϊ Ρούσο

Λίγο πριν την κυκλοφορία της στο Netflix, η νέα ταινία των Αδερφών Ρούσο κυκλοφορεί στα σινεμά ανάβοντας τα αίματα στην θερινή κινηματογραφική σεζόν. Πρόκειται για μια από τις πιο ακριβές παραγωγές της πλατφόρμας – σε μια περίεργη συγκυρία οικονομικών προβλημάτων -καθώς κόστισε περίπου 200 εκ δολάρια. Πέρα από όλα όσα αφορούν το Netflix το Gray Man διαθέτει δυνατό πρωταγωνιστικό καστ (Ραϊαν Γκόσλινγκ, Κρις Έβανς, Άνα ντε Άρμας) και υπόσχεται σασπένς και δυνατές συγκινήσεις καθώς συνδυάζει τα στοιχεία ενός θρίλερ και μιας κατασκοπευτικής περιπέτειας. Ότι πρέπει για ένα ζεστό βράδυ του Ιουλίου.

Επανεκδόσεις

Καλοκαιράκι χωρίς επιστροφή στα κινηματογραφικά κλασικά δεν γίνεται και έτσι το πρόγραμμα και φέτος έχει αρκετές προτάσεις αγαπημένων ταινιών από το παρελθόν. Ανάμεσα τους θα βρείτε την δροσιστική κλασική κωμωδία του Μπίλι Γουαϊλντερ Μερι κοί το Προτιμούν Καυτό, το Αφήνοντας το Λας Βέγκας του Μαϊκ Φίγκις, το Blow Up του Αντονιόνι αλλά και εξαιρετικά αφιερώματα σε σπουδαίους δημιουργούς όπως ο Άλφρεντ Χιτσκοκ (θα προβληθούν τα Ο Άγνωστος του Εξπρές, Υποψίες, Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων) ο Λουί Μαλ (Ασανσέρ για Δολοφόνους, Η Φλόγα που τρεμοσβήνει, Ατλάντικ Σίτι), Ρομάν Πολάνσκι (Αποστροφή, Μαχαίρι στο Νερό).

Σινεμά με θέα

Πιστό στο καλοκαιρινό ραντεβού του με το κοινό της πόλης το Φεστιβάλ Κινη ματογράφου Θεσσαλονίκης ετοιμάζει και φέτος, για όγδοη χρονιά, ένα εξαιρετικό πρό γραμμα προβολών για το Σινεμά με Θέα, στην οροφή του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μου σικής Θεσσαλονίκης, με υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό Κόλπο. Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν Η Μικρή Μαμά της Σελίν Σιαμά, η Σελήνη 66 Ερωτήσεις της Ζακλίν Λέντζου, το κοφτερό Η Πόλη και η Πόλη των Σύλλα Τζουμέρκα και Χρήστου Πασσαλή, το κλασικό Σκηνές από έναν Γάμο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Επιπλέον το Φεστιβάλ ετοιμάζει για τους σινεφίλ δύο ξεχωριστά event με ειδικές προβολές στον υπαίθριο χώρο της Προβλήτας, στην Πλατεία Αριστοτέλους και όχι μόνο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα