Parallax View

Αγαπητέ πελάτη… μην επιλέξεις ποτέ ξανά το εστιατόριο μας

Ήρθε η ώρα σε τέτοιους ανθρώπους να δείξουμε την έξοδο και με μία φωνή να τους πούμε «καλό βράδυ... μην μας επιλέξετε ξανά»

Νίκος Γκάγιας
αγαπητέ-πελάτη-μην-επιλέξεις-ποτέ-ξα-964433
Νίκος Γκάγιας

Από χθες το απόγευμα όλα μου τα story στα social media γέμισαν με την απάντηση γνωστού μπεργκεράδικου σε πελάτη, ο οποίος αποκάλεσε εργαζόμενο του καταστήματος “καθυστερημένο” επειδή ξέχασε να βγάλει τις πίκλες από το μπέργκερ.

Η δημοσίευση αυτή μέσα σε λίγες ώρες πήρες μεγάλες διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι χρήστες τάχθηκαν υπέρ του καταστήματος και της στάσης που κράτησε.

Ζούμε στο 2023 και είναι τραγικό να διαβάζουμε τέτοιες ειδήσεις και πόσω μάλλον να γινόμαστε μάρτυρες ή και αποδέκτες τέτοιων περιστατικών. Είναι λυπηρό άνθρωποι να προσβάλλουν έτσι απρόκλητα άλλους ανθρώπους.

Έχω δουλέψει στην εστίαση και γνωρίζω από πρώτο χέρι πως τέτοιες συμπεριφορές είναι συχνές και πολλές φορές κρύβονται κάτω από το χαλάκι από τους εργοδότες “γιατί θα χάσουν τον πελάτη”.

Οπότε πρέπει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στην επιχείρηση που αποστόμωσε τον συγκεκριμένο “έξυπνο” που με περίσσιο θράσος κάλεσε και πρόσβαλλε κατά τέτοιο τρόπο τον εργαζόμενο. Είναι ασύλληπτο το πως με τόση ευκολία για ένα απλό λάθος (το να ξεχαστούν οι πίκλες ρε φίλε) κάποιος σηκώνει το τηλέφωνο του και αποκαλεί “καθυστερημένο” έναν άνθρωπο που ούτε καν γνωρίζει. Στη θέση του οποίου θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε. Η μαμά του, η κοπέλα του, ο αδελφός του, η θεία του, το παιδί του κλπ.

Και βέβαια οι πίκλες ήταν η αφορμή. Στη θέση τους θα μπορούσε να είναι η μαγιονέζα, το μαρούλι, η ντομάτα κλπ. Δέχομαι ότι κάποιος δεν τις ήθελε ή δεν μπορεί να τις φάει αλλά δεν ανέχομαι ότι υπάρχουν “μάγκες” που αντί να βγάλουν οι ίδιοι τις πίκλες ή να καλέσουν ευγενικά για να πουν ότι έγινε κάποιο λάθος, επιλέγουν να προσβάλλουν. Στην εστίαση γίνονται λάθη και αυτό είναι ανθρώπινο.

Αναλυτικά η απάντηση του καταστήματος:

«Αγαπητέ πελάτη που χθες αποκαλέσατε τηλεφωνικά τον εργαζόμενό μας ‘’καθυστερημένο’’, επειδή ξέχασε να βγάλει τις πίκλες από το μπέργκερ σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως αυτός ο άνθρωπος έχει 2 γλυκύτατα παιδιά τα οποία έχουν αυτισμό. Καλό σας βράδυ και να μην επιλέξετε ποτέ ξανά το εστιατόριό μας», έγραψαν στην ανάρτησή τους που έχει γίνει viral.

“Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο;” – μία φράση που ποτέ μου δεν κατάλαβα και δεν ενστερνίστηκα. Η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα είναι «κατηγορηματικά όχι». Ποιος είναι αυτός που ορίζει ότι έχει ΠΑΝΤΑ δίκιο ένας άνθρωπος; Ειδικά όταν σε μειώνει, σε προσβάλλει και σε υποτιμάει;

Γνωρίζω δεκάδες περιπτώσεις που οι πελάτες επειδή δίνουν 5,10,15 ευρώ (δεν έχει σημασία το πόσα χρήματα) και πιστεύουν ότι τους ανήκει ο κόσμος, μιλάνε άσχημα και συμπεριφέρονται λες και είναι οι πρώτοι ή οι τελευταίοι άνθρωποι που θα περάσουν από το μαγαζί. Όλα αυτά βέβαια υπό την ανοχή των εκάστοτε αφεντικών, που αντί να τους δείξουν την πόρτα της εξόδου, κάνουν τα γλυκά μάτια για να μην χάσουν κάποιον πελάτη. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν δεκάδες μαγαζιά που διαρκώς αναζητούν νέο προσωπικό διότι όταν ο εργαζόμενος νιώθει ανυπεράσπιστος από παντού, είναι λογικό πως θα φύγει.

Ο ίδιος άνθρωπος που αποκάλεσε “καθυστερημένο” τον συγκεκριμένο εργαζόμενο, είναι ο ίδιος με εκείνον που θα μιλήσει άσχημα στην σερβιτόρα επειδή άργησε ο καφές του ή πολύ συχνά δεν θα απαντήσει καν στο “καλημέρα” του υπαλλήλου. Μάλλον ανήκουν σε μία κατηγορία ανθρώπων που δεν έχουν μάθει πέντε βασικούς κανόνες καλής συμπεριφοράς και σ’ όλους αυτούς ήρθε η ώρα όλοι εμείς να δείξουμε την έξοδο και να τους πούμε «καλό σας βράδυ και μην επιλέξετε ποτέ ξανά το εστιατόριο μας» γιατί τέτοιους είδους συμπεριφορές θα πρέπει να καταδικάζονται από τους πάντες και θα πρέπει να σταματήσουμε να τις κανονικοποιούμε ή να τις προσπερνάμε.

Οι άνθρωποι που δουλεύουν στην εστίαση δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να σε εξυπηρετήσουν καθημερινά, οπότε το ελάχιστο που πρέπει να κάνεις είναι να τους σέβεσαι και όχι να τους υποτιμάς ή να τους προσβάλλεις.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα