Αψηφώντας τη βροχή
Ποιος φοβάται τα πρωτοβρόχια;
Εικόνα: Ελένη Βράκα
The rain in Spain stays mainly in the plain, λένε οι Άγγλοι. Φαίνεται πως έχουν τόσο γραμμένη την βροχή στα δικά τους μέρη, που ασχολούνται και με το τι γίνεται στην Ισπανία. Βλέπεις, στην Αγγλία βρέχει τόσο συχνά όσο φταρνίζεται ένας κρυωμένος, οπότε δεν τους πολυαπασχολεί το όλο ζήτημα, και δεν επηρεάζει την καθημερινότητά τους.
Είτε βρέχει είτε δεν βρέχει, ότι είναι να κάνουν θα το κάνουν. Η ψιχάλα ή τα καρεκλοπόδαρα δεν πρόκειται να τους κρατήσουν μέσα, αντιθέτως ο ήλιος όταν κάνει τις σπάνιες VIP εμφανίσεις του, τους εκπλήσσει τόσο, που και δουλειές να έχουν, τις παρατάνε και βγαίνουν έξω μπάς και κάνουν λίγη φωτοσύνθεση.
Στην Ελλάδα γίνεται το αντίθετο. Ο ήλιος σουλατσάρει τόσο συχνά στον ουρανό, που δεν μας κάνει και ιδιαίτερη εντύπωση. Το θεωρούμε κάτι το φυσιολογικό. Αντίθετα με τους Άγγλους, που έχουν κίνητρο ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες για να βγούν έξω, εμείς έχουμε κίνητρο για να μείνουμε μέσα. Μόλις μουχλιάσει λίγο η ατμόσφαιρα, ο δείκτης ενεργητικότητάς μας πέφτει σε θερμοκρασία προθέρμανσης, και σπεύδουμε να αναβάλλουμε τις προγραμματισμένες δραστηριότητές μας, όταν αυτές αφορούν διασκέδαση. Γιατί όταν αφορούν δουλειά και είμαστε αναγκασμένοι να βγούμε έξω, κάνουμε κάτι πολύ χειρότερο από το να μιζεριάσουμε στο σπίτι. Βαφτίζουμε το αυτοκίνητό μας ομπρέλα, και το χρησιμοποιούμε μέχρι και για να πάμε στο περίπτερο απέναντι για τσιγάρα. Έτσι, στα αστικά κέντρα τουλάχιστον, παρατηρείται το made in Greece φαινόμενο, μόλις αρχίσει να ψιχαλίζει να δημιουργείται στένωση των δρόμων, που αντιδρούν όπως φαίνεται στο νερό όπως μια μάλλινη μπλούζα. Μαζεύουν, και τα αυτοκίνητα φαίνονται περισσότερα. Όχι ότι αυξάνονται τα αυτοκίνητα εν ριπή οφθαλμού, προς θεού…
Όταν λοιπόν βρέχει και είχαμε σκοπό να βγούμε για καφέ, ο σκοπός πάει περίπατο, και το πράγραμμά μας αλάζει. Πού να βγαίνω τώρα, βρέχει. Λές και είχαμε σκοπό να πιούμε καφέ σε μια πλαστική καρέκλα στην μέση της πλατείας. Προς ενημέρωση του φιλοκαφεδάμωνος κοινού, τα καφέ έχουν ταβάνια, μηδενός εξαιρουμένου. Και αν η θερμοκρασία είναι καλή για να μην καθίσουμε κάτω από αυτά τα ταβάνια, υπάρχουν και κάτι νέες εφευρέσεις, που χρησιμοποιούνται πιλοτικά από το 18ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης στα πλαίσια του αναπτυξιακού νομου, και ονομάζονται «ομπρέλες». Αυτή η νέα εφεύρεση είναι τόσο εκπληκτική, που εκτός από σταθερή και βιδωμένη σε ένα πεζοδρόμιο βγαίνει και σε φορητή version, και μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και για την διαδρομή σπίτι-εκεί που θέλω να πάω. The people when it rains, stay mainly in their home. Η μήπως όχι;