«Αριστοφάνης-Ηρώνδας: Contra Tembo: Μια συναρπαστική «μάχη» επί σκηνής

Είδαμε και σχολιάζουμε την σύγχρονη αριστοφανική κωμωδία σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα στο Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης

αριστοφάνης-ηρώνδας-contra-tembo-μια-συναρπασ-925675

Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ «Αριστοφάνης – Ηρώνδας: Contra tempo», σε δημιουργική σύνθεση κειμένων Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα έκανε την πρεμιέρα της στο Θέατρο Δάσους στις 6 Ιουλίου στο πλαίσιο των θεατρικών εκδηλώσεων του 8ου Φεστιβάλ Δάσους 2022. 

Η παράσταση αποτέλεσε μια συναρπαστική και ελκυστική «μάχη» επί σκηνής των δυο κωμικών ποιητών που πάλλεται μεταξύ του γέλιου και του δακρύου και ταυτόχρονα έναν «πόλεμο» ανάμεσα στα δύο φύλα με μοναδικό εφόδιο την εύρωστη σάτιρα.

Ο σκηνοθέτης σε συνεργασία με τους σκηνογράφους Αλεξάνδρα Σιάφκου και Αριστοτέλη Καρανάνο διχοτόμησαν την σκηνή του Θέατρου Δάσους σε μια κωμική «αρένα», στην οποία συναγωνίζονταν το χιούμορ και η αιχμηρή γλώσσα του Αριστοφάνη με τους κωμικούς μιμίαμβους του Ηρώνδα, αποτελούμενη από μια καντίνα στα αριστερά και μια σκηνή τσίρκου που θύμιζε καμπαρέ στα δεξιά αυτής. 

Ο ανατρεπτικός και συχνά συκοφαντικός λόγος της παράστασης με τα αριστοφανικά ποιητικά χαρακτηριστικά και τη θεατρική δεξιοτεχνία επιτέλεσε την αποστολή του και έθιξε εύστοχα τα σύγχρονα σημεία της επικαιρότητας μέσω των ευφυιών υπαινιγμών, του χιούμορ, της καυστικής σάτιρας και λεπτής ειρωνείας, των άξεστων και άσεμνων χειρονομιών.

Η ανάθεση των ρόλων στους ηθοποιούς από τον σκηνοθέτη ήταν επιτυχημένη και εύστοχη με αποτέλεσμα ο καθένας τους να προσδώσει στην συγκεκριμένη παράσταση το δικό του στίγμα. Ο Ταξιάρχης Χάνος εύγλωττος και άμεσος υποδύθηκε τον Αριστοφάνη και ανέδειξε για ακόμα μια φορά το πολύπλευρο ταλέντο του. Ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Χατζησάββας, με έξοχη κινητικότητα και σωστή άρθρωση ενσάρκωσε με καυστική σάτιρα και ξεκαρδιστικές ατάκες την περσόνα του Ηρώνδα. Ο Σταμάτης Γαρδέλης με την αρμόζουσα ενδυματολογική επιλογή και το χαρακτηριστικό αρλεκίνικο βάψιμο απέδωσε άψογα τον ρόλο του Διόνυσου. Στους απολαυστικούς ρόλους των υπηρετών οι Τάσος Χαλκιάς που υποδύθηκε άψογα και με ρεαλιστικό χιούμορ το ρόλο του Ιππώναξ -Κέρδωνα και ο Δημήτρης Πιατάς στον ρόλο του Λέλεξ.

Έξοχη η παρουσία του χορού σε όλη τη διάρκεια του έργου , ο οποίος αποτελούνταν από τους εύπλαστους και ταλαντούχους ηθοποιούς Θαλασσινή Βοσταντζόγλου, Τερέζα Καζιτόρη, Θάνος Κοντογιώργης, Μάρα Μαλγαρινού, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Βασίλης Παπαδόπουλος, Σπύρος Σιδέρης, Θεοφανώ Τζαλαβρά, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Νίκος Βατικιώτης, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Παναγιώτης Καμμένος, Ηλέκτρα Καρτάνου, Λίνος Μάνεσης, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Τάσος Τυρογαλάς. Η συλλογικότητα, ο άψογος συγχρονισμός και ο αδιάκοπος ρυθμός τους, μετέφεραν την παράσταση σε υψηλά επίπεδα υπογραμμίζοντας το αριστοφανικό κλίμα της κλασσικής κωμωδίας.

Αναφορικά με τα ενδύματα των ηθοποιών η Αλεξάνδρα Σιάφκου και ο Αριστοτέλης Καραμάνος έντυσαν τους υποκριτές με πολύχρωμα ρούχα δίνοντας μια εύθυμη και παιγνιώδη ατμόσφαιρα στο έργο. Τέλος η μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη σε συνδυασμό με τους φωτισμούς του Λευτέρη Παυλόπουλου στόλισαν και συμπλήρωσαν αρμονικά τη θεατρική πράξη.

Συμπερασματικά, η παράσταση αποτέλεσε αναμφίβολα μία από τις πιο επιμελημένες καλοκαιρινές παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Ο Γιάννης Ρήγας δημιούργησε μια παράσταση με πολλή επιμέλεια και έμπνευση η οποία λειτούργησε ως δίαυλος επικοινωνίας και στοχασμού των βαθύτερων ανησυχιών των πολιτών για την πολιτισμική αλλά και πολιτική ζωή του τόπου τους.

Συντελεστές

Δημιουργική σύνθεση κειμένων: Άκης Δήμου

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας

Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος

Μουσική-Προσαρμογή στίχων: Γιώργος Χριστιανάκης

Χορογραφία-Επιμέλεια κίνησης: Αναστασία Κελέση

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Μουσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου

Διδασκαλία ακροβατικών: Ηλέκτρα Καρτάνου

Βοηθός σκηνοθέτη: Αντρέας Κουτσουρέλης

Βοηθός σκηνογράφων-ενδυματολόγων: Δανάη Πανά

Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου

Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου

Η μουσική της παράστασης ηχογραφήθηκε στο studio Royal Alzheimer Hall, με ηχολήπτες τον Τίτο Καργιωτάκη και τον Χρήστο Χαρμπίλα και στο studio M, με ηχολήπτες τον Γιώργο Μάνιο και Βασίλη Στεργίου.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Γιώργος Αβραμίδης (τρομπέτα), Γιάννης Μαρίνος (τρομπόνι), Βασίλης Μπαχαρίδης (τύμπανα, κρουστά), Κώστας Τσούγκρας (ακορντεόν), Φώτης Σιώτας (βιολί, βιόλα), Νίκος Βελιώτης (τσέλο), Γιώργος Χριστιανάκης (πιάνο, πλήκτρα, κρουστά, κιθάρα).

Πρωταγωνιστούν (με σειρά εμφάνισης): Ταξιάρχης Χάνος (Αριστοφάνης-Κινησίας), Δημήτρης Πιατάς (Λέλεξ: Δούλος Αριστοφάνη -Μυρρίνη), Σταμάτης Γαρδέλης (Διόνυσος), Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Ηρώνδας), Τάσος Χαλκιάς (Ιππώναξ: Δούλος Ηρώνδα- Κέρδωνας)

Διανομή (με σειρά εμφάνισης):

Πολυξένη Σπυροπούλου (Ταξιθέτρια), Βιβή Μιτσίτσκα (Σάσα Ψαρομηλίγκου), Μαργαρίτα Αλεξιάδη (Βίττινα), Παναγιώτης Καμμένος (Γάστρωνας- Κότταλος- Δρίμυλος), Νίκος Βατικιώτης (Πυρρίας – Σώμα – Γρύλλος- Κυρία), Ηλέκτρα Καρτάνου (Μητρίχη), Λίνος Μάνεσης (Γύλλη), Μάρα Μαλγαρινού (Λυσιστράτη), Τερέζα Καζιτόρη (Γυναίκα – Κυκνώ – Κυρία), Σπύρος Σιδέρης (Γέρος), Θαλασσινή Βοσταντζόγλου (Μυρρίνη – Γυναίκα), Θεοφανώ Τζαλαβρά (Λαμπιτώ), Γιάννης Τσεμπερλίδης (Κλεονίκη), Βασίλης Παπαδόπουλος (Κήρυκας), Αριστοτέλης Ζαχαράκης (Λαμπρίσκος – Οπίσθιος), Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Θράσσα–Πρόβουλος), Βιργινία Ταμπαροπούλου (Μητροτίμη), Ιωάννα Δεμερτζίδου (Μητρώ), Τάσος Τυρογαλάς (Κυρία), Θάνος Κοντογιώργης (Λεωνίδας Χασαλεύρης)

Χορός

Θίασος Αριστοφάνη: Θαλασσινή Βοσταντζόγλου, Τερέζα Καζιτόρη, Θάνος Κοντογιώργης, Μάρα Μαλγαρινού, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Βασίλης Παπαδόπουλος, Σπύρος Σιδέρης, Θεοφανώ Τζαλαβρά, Γιάννης Τσεμπερλίδης

Θίασος Ηρώνδα: Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Νίκος Βατικιώτης, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Παναγιώτης Καμμένος, Ηλέκτρα Καρτάνου, Λίνος Μάνεσης, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Τάσος Τυρογαλάς

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα