Parallax View

Αθηνά Ανδρεάδη: Επιστροφή στην Ελλάδα

Γεννημένη στο Λονδίνο από Έλληνες γονείς, η μητέρα της Αθηνάς της τραγουδούσε για να κοιμηθεί. Παρόλο που η μουσική ήταν πάντα αναπόσπαστο στοιχείο στο σπίτι, ο επιχειρηματίας πατέρας της επέμενε να σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έτσι σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Bath, αλλά συνέχισε να τραγουδάει, κι αφού πήρε το πτυχίο της, είπε αποφασιστικά στους γονείς της […]

Parallaxi
αθηνά-ανδρεάδη-επιστροφή-στην-ελλάδα-20590
Parallaxi
athena_by_tasos_vrettos_img_1901_lo.jpg

Γεννημένη στο Λονδίνο από Έλληνες γονείς, η μητέρα της Αθηνάς της τραγουδούσε για να κοιμηθεί. Παρόλο που η μουσική ήταν πάντα αναπόσπαστο στοιχείο στο σπίτι, ο επιχειρηματίας πατέρας της επέμενε να σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έτσι σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Bath, αλλά συνέχισε να τραγουδάει, κι αφού πήρε το πτυχίο της, είπε αποφασιστικά στους γονείς της ότι θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την μουσική. Έκτοτε, η μουσική της έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, ενώ τώρα κυκλοφορεί το πρώτο της άλμπουμ στην ελληνική γλώσσα, με τίτλο «Γήινοι Άγγελοι».

Από ποια θέματα άντλησες έμπνευση για το υλικό του νέου δίσκου; Μετά από δυο αγγλόφωνους δίσκους αισθάνθηκα την βαθύτερη ψυχική ανάγκη να γράψω στα Ελληνικά. Λατρεύω τη γλώσσα μας και άλλωστε γράφω ποίηση και λογοτεχνία στα Ελληνικά και στα Αγγλικά από μικρή. Γράφω τα τραγούδια του δίσκου εδώ και 3-4 χρόνια περίπου παράλληλα με τις δραστηριότητές μου έξω, κατά την διάρκεια των περιοδειών μου στην Αμερική και στην Αγγλία. Νιώθω παρα πολύ χαρούμενη που ήρθα να τραγουδήσω στη γλώσσα μου και να επαναπροδιορίσω τη σχέση μου με την πατρίδα μου, γιατί μπορεί να είμαι δίγλωσση, αλλά είμαι Ελληνίδα. Αισθάνομαι ότι το χρωστάω στον εαυτό μου και στη μητρική μου γλώσσα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρο και σε ένα τραγούδι του δίσκου που μιλώ συγκεκριμένα για Θεσσαλονίκη-Λονδίνο (Γύρω Γύρω Όλοι).

Ζεις χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Σε επηρεάζει η κατάσταση στην ελληνική πραγματικότητα; Πλέον ζω στην Ελλάδα. Και είναι φυσικό να επηρεάζομαι από την υπάρχουσα κατάσταση. Όμως ελπίζω πάντα στο καλύτερο. Το εύχομαι.

Υπάρχουν πράγματα που σε εκπλήσσουν στη μουσική βιομηχανία σήμερα ή πιστεύεις ότι έχουμε δει τα περισσότερα να έχουν συμβεί; Πιστεύω ότι γεννιούνται ακόμα ‘’μουσικά κινήματα’’. Η δημιουργία είναι αστείρευτο συναίσθημα –για όποιον/α την έχει φυσικά. Ναι θεωρώ ότι εκπλήσομαι ευχάριστα κάθε φορά.

Τι να περιμένουμε αύριο βράδυ στην εμφάνιση σου στη Θεσσαλονίκη; Θα ακούσετε νότες folk-rock, pop, jazz και κλασσική μουσική  με τις ελληνικές της ρίζες. Θα είναι ολοκληρωμένες μελωδίες που θα  «μπερδεύονται γλυκά» με ιστορίες που γίνονται στίχοι. Ιστορίες που εκπέμπουν νοσταλγία, ποιητική αναζήτηση αλλά και νεανική ανησυχία, αυθόρμητη και εξωστρεφή διάθεση. Τα δέκα τραγούδια του δίσκου υπογράφω η ίδια, ενώ σε ένα κομμάτι συνεργάζομαι στιχουργικά με την αγαπημένη μου Λίνα Νικολακοπούλου.

Ο Γιώργος Ανδρέου σε πρόσφατη συνέντευξή είπε τα εξής: “Εξαιρετική, πολύ σημαντική στιχουργός… Όποιος ακούσει τον δισκο Γήινοι Άγγελοι θα διαπιστώσει ότι την ίδια ώρα που υπάρχει η ηχό μιας βαθειάς ποιητικής της Ελληνικής γλώσσας, ταυτόχρονα υπάρχει η γρήγορη, μινιμαλιστικλή σαφής στάση που έχει στο τραγούδι και στο νόημα του ο Αγγλοσαξονικός κόσμος.  Και στις μουσικές της απ΄τη μια μεριά βλέπει κανείς την μεγάλη αγάπη της για τον τόπο της, μοτίβα δημοτικά, λαϊκά, της Ελληνικής τραγουδοποιίας και απο την άλλη του παγκόσμιου χωριού… Στο έργο της βλέπει κανείς μια ανανεωτική ματιά… η Αθηνά έρχεται να καλύψει ένα κενό, με ποιοτικά κριτήρια να επικοινωνήσει με πράγματα του παγκόσμιου χωριού κουβαλώντας την εμπειρία της απο τόσα χρόνια στο εξωτερικό έρχεται να δώσει το πώς αντιλαμβάνεται την Ελληνική τραγουδοποιία και απο την άλλη γοητεύεται απο τους μεγάλους μας συνθέτες, λαϊκούς και “έντεχνους”… με σεβασμό προς την γλώσσα πάντα, μια γυναίκα εξομολογητική, με σπαρακτική ειλικρίνια… Εύχομαι να παραμείνει έτσι να μας χαρίζει τα δώρα της τέχνης της.”

*Η Αθηνά Ανδρεάδη εμφανίζεται Sani Festival, το Σάββατο 19 Ιουλίου, στις 9:30 το βράδυ.

 

 

Διαβάστε επίσης: Η φωνή πίσω από το κορίτσι 

Μπείτε και κάντε like εδώ για να ενημερώνεστε για όλα τα γραμμένα αποκλειστικά για το parallaximag.gr άρθρα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα