BEST OF PARALLAXI: Τα 10 κείμενα που διαβάσατε περισσότερο τον Οκτώβρη!
Ρεπορτάζ, απόψεις, προτάσεις για σειρές, νέοι άνθρωποι και πολλά άλλα συνθέτουν το μωσαϊκό των πιο δημοφιλών posts.
Αποχαιρετάμε τον Οκτώβρη θριαμβευτικά, ρίχνοντας μία ματιά στα δέκα πιο διαβασμένα κείμενα της Parallaxi. Ρεπορτάζ, απόψεις, προτάσεις για σειρές, νέοι άνθρωποι και πολλά άλλα συνθέτουν το μωσαϊκό των πιο δημοφιλών posts.
Ξεκινούμε λοιπόν την ανάγνωση του top 10. #10 Κατηχητικά, θανατική ποινή, απαγόρευση αμβλώσεων, χημικοί ευνουχισμοί. Σκοτάδια στη χώρα.
Μέσα σε ένα μήνα η Εκκλησία της Ελλάδας οργάνωσε δεκάδες συγκεντρώσεις στους ναούς για την απαγόρευση των αμβλώσεων. Απαίτησε, και η υπουργός της Παιδείας καθώς και ο δήμαρχος της Αθήνας, το κουβεντιάζουν και είναι έτοιμοι να αφήσουν να επιστρέψουν τα κατηχητικά στα σχολικά κτίρια με μοντέρνα ονόματα τύπου «Νεανικές και παιδικές συντροφιές». Με το καλό η επιστροφή και της μπλε ποδιάς. Την ίδια ώρα ο γνωστός για το ακροδεξιό του παρελθόν υπουργός Μάκης Βορίδης, βγήκε με τις ευλογίες προφανώς από το Μαξίμου να μιλήσει για χημικό ευνουχισμό των βιαστών. *Διαβάστε την συνέχεια εδώ.
#9 Ο επιφανής αρχιτέκτονας πίσω από κτίρια – ορόσημα της Θεσσαλονίκης
Αρχιτεκτονικά «διαμάντια» που θαυμάζουμε μέχρι σήμερα. Κτίρια στα οποία όλοι λίγο πολύ κάποια στιγμή στη ζωή μας και στην παρουσία μας στην πόλη, έχουμε μπει σε αυτά, έχουμε περάσει από έξω. Χώροι που έχουν αφήσει και συνεχίζουν να γράφουν τη δική τους ιστορία στην πορεία της Θεσσαλονίκης. Μέρη στα οποία έχουμε ζήσει, μάθει, ερωτευτεί, προβληματιστεί, θαυμάσει, αν δει κάποιος επιγραμματικά τη λίστα των έργων στην πόλη με τα οποία συνδέεται ο Πάτροκλος Καραντινός, ένας αρχιτέκτονας που επικεντρώθηκε μεταπολεμικά στη Θεσσαλονίκη βάζοντας ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στο πέρασμα των χρόνων.
*Η συνέχεια εδώ.
#8 Παλιά γέφυρα Αξιού ποταμού: Μια ακόμα χαμένη ευκαιρία
Όσοι ανήκουν στην γενιά του 1980-1990 θα έχουν σίγουρα ζωντανές μνήμες από την παλιά σιδερένια γέφυρα του Αξιού ποταμού. Μαθητής δημοτικού μου προκαλούσαν δέος τα σιδερένια δοκάρια και ο ήχος από τις ρόδες καθώς πατούσε το αυτοκίνητο για να περάσει στην απέναντι όχθη. *Η συνέχεια εδώ.
#7 Το Μεταξουργείο της Πυλαίας που μοιάζει να πάγωσε τον χρόνο
Έναν ιστορικό θησαυρό, από αυτούς που κρύβονται καλά στη Θεσσαλονίκη, συναντάμε στην περιοχή της Πυλαίας. Το Μεταξουργείο Μπενουζίλιο, ένα από τα πιο παλιά βιομηχανικά κτίρια της χώρας, παρότι «πληγωμένο» από τον χρόνο, μας υποδέχεται περήφανα.
*Η συνέχεια εδώ.
#6 Μπήκαμε στο άγνωστο μουσείο της Θεσσαλονίκης
Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσα “κομμάτια” της ιστορίας συναντάμε καθημερινά σε μία βόλτα μας; Μεταξύ των οδών Ολύμπου και Φιλίππου βρίσκεται η Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, η οποία είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.
*Διαβάστε εδώ.
#5 Η γειτονιά του Βαρδάρη βγαίνει στο σφυρί
Ο Βαρδάρης, η ιστορική γειτονιά της Θεσσαλονίκης, περνάει με γρήγορους ρυθμούς στην τουριστική επικράτεια της βραχυχρόνιας μίσθωσης του Airbnb. Δεν είναι πρωτότυπο να αλλάζει χρήση μια υποβαθμισμένη, ιστορική γειτονιά στις παρυφές του κέντρου μιας μεγάλης πόλης. Η «πρωτοτυπία» στη Θεσσαλονίκη έγκειται στην απουσία σχεδιασμού τόσο για το περιεχόμενο, όσο -και κυρίως- για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτής της βίαιης μετάλλαξης.
*Διαβάστε εδώ.
#4 Γιατί ο ΛΕΞ θα μαζέψει όλη την Σαλούγκα
O ΛΕΞ τραγουδάει για τους “τσόγλανους του δρόμου”, μεγάλωσε πολλές γενιές, μεγάλωσε την δική μου την γενιά, τους λίγο παλιότερους κι αυτούς που τον ανακάλυψαν τώρα. Για πολλούς είναι ο μαύρος ποιητής της γενιάς του, για άλλους είναι ο ράπερ των δρόμων που αισθάνεται, παρατηρεί και γράφει. Στη Σαλούγκα, όπως ο ίδιος αποκαλεί τη Θεσσαλονίκη, η συναυλία του φτάνει το sold out, μετά από εκείνη της Αθήνας να έχει γράψει ιστορία. Περιμένουμε να δούμε λοιπόν μία φορτισμένη συναυλία, συναυλία που θα αλλάξει σελίδα στην ραπ σκηνή. *Διαβάστε εδώ.
#3 Φέτος θα βλέπουμε όλοι σειρές; – Όσα ξεχώρισαν με το “καλημέρα”
Μετά από πολλά χρόνια… τηλεοπτικής ξηρασίας, η καινούρια σεζόν επιφυλάσσει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς που φέτος αποφάσισαν να μπουν δυναμικότερα στον χώρο της μυθοπλασίας.
*Διαβάστε εδώ.
#2 Επτά ιστορικά καταστήματα του κέντρου που αγαπάμε γιατί κράτησαν την προσωπικότητα τους
“Λένε οι άνθρωποι και τα μαγαζιά μιας πόλης είναι εκείνα που διαμορφώνουν την ταυτότητα της” Σε έναν κόσμο ομογενοποιημένο, που η γυψοσανίδα οι ”λιτές γραμμές” κάνουν τα πάντα να μοιάζουν πανομοιότυπα, χωρίς προσωπικότητα, υπάρχουν μερικοί τελευταίοι που επιμένουν να κρατούν την προσωπικότητα τους. Ιστορικά μαγαζιά της πόλης που παρέμειναν ανέγγιχτα, όσα χρόνια και αν έχουν περάσει. Άνθρωποι δεύτερης, τρίτης ακόμα και τέταρτης γενιάς που παλεύουν για να μην χαθούν όλα αυτά, για τα οποία πάλεψαν οι γονείς και οι παππούδες τους. Σ’ ένα κόσμο που όλα μοιάζουν ίδια, εκείνοι αντιστέκονται με όποια δύναμη έχουν και προσπαθούν με αξιοπρέπεια να επιβιώσουν. Παρακάτω θα δούμε επτά ιστορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης, τα οποία έχουν διατηρήσει το στίγμα τους στην πόλη. *Διαβάστε εδώ.
#1 ΕΙΚΟΝΕΣ: Πράγματα που πάνε εντελώς λάθος στη Θεσσαλονίκη
Η καθημερινότητα μιας πόλης είναι δείγμα του πολιτισμού της, του βαθμού αξιοπιστίας των πολιτικών της, της ενσυναίσθησης των κατοίκων της, των υποδομών της, της τήρησης των νόμων. Στις εικόνες που ακολουθούν μερικές από τις κορυφαίες παγογένειες της Θεσσαλονίκης που κανείς δεν κάνει κάτι να βελτιώσει.
*Δείτε εδώ τις εικόνες.