Διαβατά: Ο αντίλογος
Η δυτική Θεσσαλονίκη διχάστηκε. Μια ψύχραιμη φωνή κατά του κέντρου υποδοχής στα Διαβατά.
Λέξεις : Χρήστος Πολυτίδης
Εικόνα: Γιάννης Τζιμπρές
Όντας πολίτης μίας χώρας όπου η ιστορία της συνδέεται με άρρηκτο τρόπο σε θέματα μετανάστευσης και προσφυγιάς, και προερχόμενος από προγόνους που ήρθαν ως πρόσφυγες του Ποντιακού Ελληνισμού στην Ελλάδα, θα ήθελα να επισημάνω κάποια σημαντικά στοιχεία και να εκθέσω την γνώμη μου για την σημερινή κατάσταση που υφίσταται στην Ελλάδα, καθώς επίσης να τονίσω κάποιες σημαντικές διαφορές.
Η θέση μου απέναντι στο Μεταναστευτικό πρόβλημα (δεν αναφέρομαι με τον όρο «Προσφυγικό» καθότι αφορά ΚΑΙ ανθρώπους που δεν είναι μόνον πρόσφυγες πολέμου), είναι δεδομένη και ξεκάθαρη και έχει ως εξής: Είμαι υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Είμαι υπέρ της βοήθειας των μεταναστών Είμαι υπέρ της ίσης μεταχείρισης των μεταναστών Είμαι κατά της δημιουργίας τρόμου προερχόμενο από την παρουσία μεταναστών ΑΛΛΑ (και αυτό το αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκβιάζει την ορθότητα των τοποθετήσεων μου) Είμαι κατά των μονομερών ενεργειών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Κυβέρνηση Είμαι κατά των ενεργειών που πράττονται με κίνδυνο την Δημόσια Ασφάλεια και Υγεία Είμαι κατά της λήψης αποφάσεων που επιβαρύνουν τις συνθήκες διαβίωσης είτε των κατοίκων μίας περιοχής, είτε των ιδίων των μεταναστών
Είμαι ο Πολυτίδης Χρήστος λοιπόν και κάτοικος Δήμου Παύλου Μελά και γνώστης των πεπραγμένων και των συνθηκών στον Δήμο Δέλτα, και θα προσπαθήσω μέσα στις επόμενες παραγράφους να επεξηγήσω που έγκειται το πρόβλημα και η αντίθεση της δημιουργίας ενός Κέντρου Μεταναστών, όχι μόνο στα Διαβατά, αλλά σε οποιαδήποτε περιοχή που περιλαμβάνεται σε πυκνοκατοικημένο πολεοδομικό συγκρότημα.
Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας απόφασης
Αρχικά ας συζητήσουμε τον εμπαιγμό του οποίου έτυχαν οι Δημότες του Δήμου Δέλτα, και αυτός δεν είναι άλλος από την ειλημμένη απόφαση του Δήμου και την συμφωνία με την Κυβέρνηση για την δημιουργία του Κέντρου Μεταναστών στο σημείο όπου βρισκόταν παλαιότερα το Στρατόπεδο Αναγνωστόπουλου 1090 και βρίσκεται ανάμεσα στους Δήμους Δέλτα και Ωραιοκάστρου. Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Δήμαρχος Δέλτα Κος Φωτόπουλος έκανε γνωστή την πρόθεση και εν συνεχεία όπως αποδείχθηκε την απόφαση της κυβέρνησης, να χρησιμοποιήσει το Στρατόπεδο ως Κέντρο Εγκατάστασης Μεταναστών (Relocation Camp – K.E.M. εφεξής), τονίζοντας πως ξεκίνησαν εργασίες δημιουργία του K.E.M. εν αγνοία του. Η κίνηση του αυτή κίνησε τις υποψίες αρκετών ήδη Δημοτών, διότι θεωρείται αδιανόητο ο Δήμαρχος και τα μέλη που απαρτίζουν το Δ.Σ. του Δήμου, να μην γνώριζαν πως εκτελούνται εργασίες εντός του χώρου ευθύνης του Δήμου. Οπότε αποδεδειγμένα ο Δήμαρχος Κος. Φωτόπουλος είχε προσυμφωνήσει ήδη για την δημιουργία του K.E.M. αγνοώντας κάποιες βασικές παραμέτρους, με πιο σημαντική αυτήν, της γνώμης των Δημοτών. Για αρκετούς μήνες τηρήθηκε σιγή ιχθύος και έμοιαζε με ένα θέμα που είχε χαθεί στα συρτάρια των διοικούντων και πως δεν θα πραγματοποιηθούν εργασίες. Τον Φεβρουάριο του 2016 οι εργασίες ξεκίνησαν και πάλι, και αυτή την φορά ο Δήμαρχος Δέλτα, αποφάσισε να κινηθεί εναντίον της δημιουργίας του K.E.M. όχι από προσωπική βούληση, αλλά εν μέσω αποδοκιμασιών και κινητοποιήσεων των Δημοτών του Δήμου Δέλτα και διαφόρων περιφερειακών Δήμων. Υπέπεσε δε για ακόμη μία φορά στο λάθος να αναφέρει πως δεν γνώριζε τίποτα, ενώ εμφανιζόταν τον Σεπτέμβριο να έχει πλήρης ενημέρωση για το θέμα, γεγονός που προκάλεσε τον εκνευρισμό των Δημοτών, και εν συνεχεία και τον προπηλακισμό του, γεγονός το οποίο θεωρώ κατακριτέο και οφείλει να εκλείψει, καθότι η βία δεν είναι η απάντηση σε καμία πολιτισμένη όπως θέλουμε να θεωρούμαστε κοινωνία. Ο Δήμαρχος του Δήμου Δέλτα μαζί με τους Δημάρχους περιφερειακών Δήμων σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν εκτάκτως για το θέμα της δημιουργίας του K.E.M., αντιπρότειναν κάποιες άλλες περιοχές και εγκαταστάσεις, γεγονός που προκάλεσαν πρόσθετο εκνευρισμό, διότι εξ’ αρχής δεν έγινε κατανοητός ο λόγος της αντίθεσης του K.E.M.. Δεν είναι δυνατόν να προτείνονται άλλα μέρη όπως το Πρώην 424 Γ.Σ.Ν.Θ, ή κάποια αποθήκη στον Ο.Λ.Θ. ή γενικότερα εκτάσεις πλησίον πολεοδομικών συγκροτημάτων της πόλης.
Κεφάλαιο Κινητοποιήσεις Σε όλο το χρονικό διάστημα που έγινε γνωστή η τελεσίδικη απόφαση για την δημιουργία του K.E.M., υπήρξαν αντιδράσεις και η άμεση κινητοποίηση των Δημοτών, που ξεκίνησε από την 24ωρη φύλαξη του Στρατοπέδου για να μην γίνει έναρξη εργασιών και πάλι, και κατέληξε στο σήμερα και έπειτα από την απομάκρυνση των πολιτών από τις αστυνομικές δυνάμεις και την εγκατάσταση των πρώτων μεταναστών, υλοποιείται κάθε δυνατή προσπάθεια για την διεκδίκηση κάποιων βασικών μέτρων. Οι κινητοποιήσεις ουδέποτε είχαν σκοπό την σύγκρουση με τις δυνάμεις της αστυνομίας, και ουδέποτε προάχθηκε η βία και η καταστροφή της Δημόσιας περιουσίας. Όλα έγιναν στο πλαίσιο των δίκαιων αιτημάτων των πολιτών και πάντα με την καθοδήγηση και την σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Αγώνα η οποία πάντα σε συνεργασία με τους Δημότες και με τα αποτελέσματα της εκάστοτε συγκέντρωσης, λάμβανε τις όποιες αποφάσεις. Δεν ξέρουμε τι θα επιφέρει το μέλλον σε ο,τι αφορά τις κινητοποιήσεις, ωστόσο είναι δεδομένο πως θα συνεχιστεί η διεκδίκηση κάποιων βασικών πραγμάτων όπως η Δημόσια Υγεία και η Ασφάλεια.
Η λέξη Ρατσισμός στις μέρες μας Αν για κάτι κατηγορήθηκαν ουκ ολίγες φορές όσοι τάχθηκαν κατά της δημιουργίας του K.E.M., είναι πως είναι Ρατσιστές και σε μερικές ακραίες περιπτώσεις και ως Φασίστες. Δυστυχώς στις μέρες μας η πρόταση «Είσαι Ρατσιστής» αποτελεί πανάκεια και καραμέλα στα χείλη όσων δεν αντιλαμβάνονται την διαφορά στα όσα υποστηρίζονται. Αν ψάξουμε τα βαθύτερα αίτια, αντιλαμβανόμαστε πως η σημερινή σημασιολογία εκφέρεται καθαρά όταν δεν αποδεχόμαστε την διαμονή μεταναστών στη χώρα μας, ακόμη και αν αιτιολογήσουμε με απτά στοιχεία πως δεν δύναται να προσφέρουμε την διαμονή, αν δεν τηρηθούν κάποιες βασικές απαιτήσεις. Γνωρίζω αρκετό κόσμο που θα προσφέρει βοήθεια αν αυτή ζητηθεί στους μετανάστες, και τυγχάνει να είναι κόσμος που ΔΕΝ επιθυμεί να υπάρχει το K.E.M. στα Διαβατά. Αυτό τους κάνει και πάλι ρατσιστές; Ας μην επεκταθούμε περισσότερο, αλλά ας προσέχουμε λίγο όταν εκτοξεύουμε χαρακτηρισμούς εν αγνοία του τι εστί κάθε ένας που απλά αντιτίθεται στη δημιουργία του K.E.M.
Οι μετανάστες θα υποβαθμίσουν την περιοχή; Εδώ πρόκειται για ένα επικοινωνιακό κόλπο και μάλιστα φτηνό, στο οποίο επιδόθηκαν αρκετοί συμπολίτες μας κραδαίνοντας το προσωπείο του ανθρωπιστή. Ουδέποτε αναφέραμε πως ο μετανάστης ως οντότητα και ως άνθρωπος με το δικαίωμα στη ζωή θα υποβαθμίσει την περιοχή. Η περιοχή δεν υποβαθμίζεται από τους ανθρώπους καθ’ αυτούς και την παρουσία τους, αλλά από τις πράξεις αυτών και της εκάστοτε τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων. Και εμμένοντας στην φράση «από τις πράξεις αυτών», θέλω να αναδείξω στην επόμενη θεματική ενότητα, πως κάποιοι μετανάστες, μπορεί ομολογουμένως ελάχιστοι, με τις πράξεις τους να υποβαθμίσουν την Ασφάλεια της περιοχής.
Γιατί δεν θέλουμε Κ.Ε.Μ. στα Διαβατά; Είναι ίσως η ερώτηση που έχει απαντηθεί από εκατοντάδες άτομα, 100 διαφορετικούς τρόπους. Απαντώ με βάση τα όσα γνωρίζω, και με προσωπική πάντα τοποθέτηση που δεν υιοθετείται αυτομάτως από το σύνολο των Δημοτών. Αρχικά να πούμε πως τα Διαβατά βρίσκονται σε μία περιοχή που έχει αφεθεί στο έλεος της από την τοπική αυτοδιοίκηση και δεν πληροί ούτε τις πιο βασικές προϋποθέσεις ώστε να θεωρηθεί μία φιλική προς τον Δημότη περιοχή.
– Εγκαταστάσεις ΕΛ.ΠΕ (ΕΚΟ) – Φυλακές Διαβατών – Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού – Οικισμοί Αθίγγανων και έναντι του στρατοπέδου και στο Στρατόπεδο Γκόνου
Τα παραπάνω αποτελούν απλά μία εικόνα του τι συμβαίνει στην περιοχή, όπου πρόσθετα υστερεί σε μέτρα τάξης και ασφάλειας. Θα απορήσετε και θα ρωτήσετε: Και οι μετανάστες σε τι θα ενοχλήσουν αν έρθουν; Σας λέω εγώ, σε τίποτα. Και επειδή ο σοφός λαός πριν πεινάσει μαγειρεύει λένε, εγώ θα πάω σε έναν υποθετικό σύνδεσμο. ΑΝ συμβεί το οτιδήποτε έκνομο από πλευράς κάποιου μετανάστη, τότε ποια θα είναι η έκβαση σε όλο αυτό το ζήτημα; Πως θα απαιτηθεί από τους Δημότες να μην αντιδράσουν και να μην φερθούν και αυτοί έκνομα με κατάλυση του περί δικαίου αισθήματος; Τελικά όμως τα παραπάνω που ανέφερα δεν έχουν σχέση με την δημιουργία Κ.Ε.Μ.; Ίσως και να έχουν, αφού αν το δούμε διεξοδικά, ο κόσμος κουράστηκε να έρχεται δεύτερος, και τα όσα επένδυσε στην περιοχή όπου ζει, να μην του επιστρέφονται σε παροχές και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Προτιμήθηκε να χορηγηθούν κονδύλια, να απασχοληθούν αστυνομικές δυνάμεις, στρατιωτικές δυνάμεις, πολιτικό προσωπικό για να δημιουργηθεί ένα Κ.Ε.Μ., όταν η περιοχή τα τελευταία χρόνια δεν έχει δει την δημιουργία ούτε ενός πάρκου, την δημιουργία ορθού οδικού άξονα δίχως κακοτεχνίες, την σιδηροδρομική σύνδεση του προαστιακού παρόλο που υφίστανται γραμμές, την εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος καθότι βρίσκεται πλησίον φυλακών και κέντρου ψυχολογικής υποστήριξης καθώς επίσης υπάρχουν αποδεδειγμένα και με στοιχεία στην αστυνομία Αθίγγανοι που επιδίδονται σε παράνομες ενέργειες.
Βλέπετε το θέμα δεν είναι ρατσιστικό. Είναι κοινωνικό πρώτα. Όταν ήδη σε μία ΥΠΟΒΑΣΘΜΙΣΜΕΝΗ και ΦΤΩΧΗ όπως ανέφερε ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ προστασίας του Πολίτη, λέγοντας πως στη Θέρμη δεν μπορεί να γίνει Κ.Ε.Μ. καθότι είναι ακριβή περιοχή, δίχως να έχεις επιλύσει κάποια ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ προβλήματα, δεν μπορείς να επιβαρύνεις κι άλλο την κατάσταση.
Ο ουσιαστικός λόγος του ΟΧΙ στο Κ.Ε.Μ. Είναι ευρέως γνωστό πως η Ελλάδα απορροφά κονδύλια από την Ε.Ε για την διαχείριση του μεταναστευτικού. Ωστόσο ποιες ενέργειες έγιναν σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της ως κράτος μέλος της Ε.Ε.; Αν λάβουμε υπόψη τις διεθνείς συνθήκες και τις υποχρεώσεις που υφίστανται, εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε πως η Ελλάδα και δη ο κρατικός μηχανισμός για ακόμη μία φορά λειτούργησε το σύστημα άρπα-κόλλα. Η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες έχει διαχωρίσει τις έννοιες Πρόσφυγας και Μετανάστης. Επί του θέματος μας, πρόσφυγας στη προκειμένη περίπτωση, είναι ο άνθρωπος που εγκατέλειψε την χώρα του εν μέσω πολέμου και για να προστατεύσει την ζωή του καθώς και την οικογένεια του.
Κανείς δεν αμφισβητεί την ιδιότητα του πρόσφυγα και του αγώνα για επιβίωση. Ωστόσο η Ελλάδα μέχρι σήμερα ΑΔΥΝΑΤΕΙ να διαχωρίσει και να τμηματοποιήσει το κύμα μεταναστών, και ακόμη και όταν καταφέρνει να το πράξει, δεν φέρεται ως πρέπει, και να απελάσει άμεσα όσους δεν πληρούν τα κριτήρια ώστε να θεωρηθούν πρόσφυγες. Και φτάνουμε στο Κ.Ε.Μ. όπου δεν αμφιβάλλω πως το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών επιθυμούν να φύγουν προς άλλα κράτη, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το ποιον του κάθε ένα από αυτούς τους ανθρώπους.
Ποιος θα μου διασφαλίσει πως όσοι εξέρχονται του Κ.Ε.Μ. θα επιστρέψουν το βράδυ, και πως ανάμεσα τους δεν υπάρχουν και αυτοί που έχουν προϊστορία με την παρανομία και ακόμη χειρότερα με σοβαρές κακουργηματικές πράξεις;
Ξέρω πως πολλοί θα πούνε πως τσουβαλιάζω ανθρώπους, αλλά όχι δεν το κάνω. Απλά προασπίζω τα συμφέροντα μου και την ασφάλεια μου. Μην σας φαίνεται παράξενο ούτε καταχρηστικό. Ένας ακόμη λόγος και είναι λυπηρό που θα το πω, είναι η νοοτροπία ευτυχώς ελάχιστων, να αποτελούν απειλή για τους μετανάστες λόγω κάποιων ακραίων ιδεολογιών. Και μόνο η παρουσία ενός μετανάστη, μπορεί να αποτελέσει αιτία για να δημιουργηθεί ένταση ακόμη και επίθεση εναντίον τους. Ακόμη και αυτή την περίπτωση δεν την σκέφτηκαν όσοι προτίμησαν να εγκαταστήσουν το Κ.Ε.Μ. σε κατοικημένες περιοχές. Για αυτούς τους ελάχιστους οι μετανάστες ως ΣΥΝΟΛΟ είναι απολίτιστοι άνθρωποι δίχως ανθρώπινες αξίες και με μόνο στόχο την εγκληματική τους συμπεριφορά. Αναγνωρίζω πως υφίστανται αυτοί που λένε, αλλά όχι στο σύνολο, αλλά κάποια μερίδα ανθρώπων, όπως φυσικά αυτούς τους συναντάμε σε διάφορα Έθνη και όχι μόνο στις εθνικότητες των μεταναστών.
Η εξαγρίωση των μεταναστών Καθημερινά γινόμαστε δέκτες και θεατές από τα διάφορα ΜΜΕ των όσων συμβαίνουν στα νησιά, και με την επιθετικότητα των μεταναστών εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και των πολιτών. Όταν πλέον ο μετανάστης που επιθυμεί να συνεχίσει προς την χώρα προορισμού του, περιορίζεται στην Ελλάδα λόγω σφράγισης των συνόρων, τότε ο εκνευρισμός αυξάνεται και γίνεται κατανοητό. Άλλωστε στην Ελλάδα και εμείς οι ίδιοι αγωνιούμε για το μέλλον μας και ας έχουμε και μία σκεπή πάνω από το κεφάλι μας, ποσω μάλλον αυτοί οι άνθρωποι που εγκλωβίζονται εν μέσω πολιτικών παιχνιδιών σε μία χώρα που δεν έχει να τους προσφέρει εργασία και διασφάλιση.
Οπότε μία ακόμη ανησυχία που προκύπτει και μετατρέπεται και σε εκνευρισμό λόγω της αδιαφορίας της κυβέρνησης, είναι πως θα προστατευθεί η περιοχή, όταν και ΕΦΟΣΟΝ υποχρεωθούν οι μετανάστες να μείνουν στα κέντρα επ αόριστο; Όταν θα υπάρξουν παρόμοιες εικόνες όπως από τα νησιά, αλλά πλέον στη 2η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, όπου ο καθένας μπορεί να έρθει στην περιοχή, ποιος θα διασφαλίσει την ομαλή καθημερινότητα μας;
Γιατί το μεταναστευτικό είτε θέλουν να το παραδεχθούν είτε όχι στην κυβέρνηση, αποτελεί μία ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει αν συνεχιστούν οι λάθος χειρισμοί. Αποτελεί ίσως πλέον τον ΠΙΟ σοβαρό λόγο μετά και τις τελευταίες πληροφορίες που αναφέρουν πως Σκόπια και Σερβία κλείνουν τα σύνορα, να εναντιωθούμε στη περαιτέρω λειτουργία του Κ.Ε.Μ. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αποδεκτή η λειτουργία του, είναι η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και να τροποποιηθεί σε Κ.Ε.Μ. Κλειστού τύπου με απαγόρευση εξόδου, αλλά και εκεί θα υπάρξουν αντιδράσεις και συγκρούσεις. Και δεν είμαι σίγουρος πως είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν είτε την μία εκδοχή είτε την άλλη.
Και που να πάνε οι Μετανάστες;
Αρχικά η Τουρκία και η Ελλάδα να κάνουν σωστά την δουλειά τους και να επιτρέψουν ΜΟΝΟ σε πρόσφυγες την διέλευση τους, καθώς επίσης να δοθεί βαρύτητα σε οικογένειες με παιδιά κάτω των 12 ετών και κατόπιν με μία ανάλογη διαβάθμιση την είσοδο σε άλλες κατηγορίες μεταναστών. Άμεση απέλαση όσων δεν είναι πρόσφυγες πολέμου, ή έχουν χαρακτηριστεί ως άτομα με κακουργηματικό παρελθόν (θα εκπλαγείτε αν μάθετε πως υπάρχει δυνατότητα ελέγχου του κάθε ατόμου με μέσα που απλά δεν χρησιμοποιούνται ή αποσιωπούνται) Δημιουργία Κ.Ε.Μ. 25χλμ από τα σύνορα και τουλάχιστον 20χλμ μακριά από ευρύτατα κατοικημένες περιοχές και άρτιες υποδομές, όπου θα μπορούν να προωθήσουν ΑΜΕΣΑ τους Πρόσφυγες, και φυσικά αν δοθεί βαρύτητα στην 1η και 2η παράγραφο της παρούσας θεματικής ενότητας, τότε η διέλευση θα γίνεται άμεσα δίχως κλείσιμο συνόρων. Λύσεις υπάρχουν. Πολιτική βούληση δεν υφίσταται.
Γιατί δεν έγιναν τα Κ.Ε.Μ. στις περιοχές που ανέφερα; Ένα Κ.Ε.Μ. εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος και μακριά από κατοικημένες περιοχές, δεν δικαιολογεί μεγάλα κονδύλια και παρουσία μεγάλης αστυνομικής δύναμης για τον φόβο επεισοδίων καθώς και επίσης ειδικές εγκαταστάσεις ασφαλείας. Και επειδή η πολιτική σκηνή της χώρας μέχρι σήμερα μας έχει αποδείξει πως όλα γίνονται με γνώμονα την οικονομική ευμάρεια του εκάστοτε πολιτικού, ήταν φυσικό να επιλεγούν τοποθεσίες που να δικαιολογούν μεγαλύτερα κονδύλια ώστε να είναι πιο εύκολο να δικαιολογηθούν δαπάνες υπέρ τρίτων με ειδικές συμβάσεις. Βλέπετε αυτό που έχει εξοργίσει τους κατοίκους και τους δημότες γενικότερα, είναι η απάθεια του Δήμου, και η κωλυσιεργία του Δημάρχου να ενημερώσει ορθώς τους Δημότες του. Και αυτή η συμπεριφορά δείχνει πως και ο Δήμαρχος ήταν μέρος ενός παιχνιδιού στις πλάτες μας. Δυστυχώς η πολιτική σκηνή της Ελλάδας στήνεται επάνω σε παιχνίδια συμφερόντων και οι αποφάσεις λαμβάνονται με το χέρι στον κουμπαρά που προορίζεται για το καλό της χώρας, αλλά εν συνεχεία καταναλώνεται υπέρ συμφερόντων ιδιωτικού συμφέροντος. Και εύχομαι αυτό κάποια στιγμή να σταματήσει να υφίσταται.
Τι πρέπει να γίνει αφού πλέον το Κ.Ε.Μ. δέχθηκε τους πρώτους μετανάστες; Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επικρατήσει η λογική. Από εκεί και πέρα όπως ανέφερα στην εισαγωγή, δεν έχουμε κάτι εναντίον αυτών που ήρθαν στο Κ.Ε.Μ., αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα επιτηρούμε και δεν θα διασφαλίσουμε την περιοχή μας, για τις ελάχιστες εξαιρέσεις που μπορεί να συνυπάρχουν μέσα στο πλήθος των μεταναστών. Δεν θα αφήσουμε ούτε το μίσος, ούτε τον τρόμο να υπερισχύσει της ανθρωπιάς μας και θα σταθούμε επάξια στο ρόλο μας ως ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Απλώς ένα είναι το σίγουρο. Χέρι που σε ταϊζει δεν το δαγκώνεις, γιατί αν το κάνεις, τότε αλλάζει η συμπεριφορά και η όποια υποστηρικτική αντιμετώπιση έτυχες μέχρι στιγμής.
Ένα άλλο θέμα που οφείλει να προσεχθεί, είναι αυτό της ΑΜΕΣΗΣ μεταφοράς του Α.Τ. στα Διαβατά και η επαρκής κάλυψη με προσωπικό 24 ώρες το 24ωρο και ενισχυμένη αστυνόμευση της περιοχής.
Οι τοποθετήσεις μου ίσως να μην γίνουν αρεστές σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, ωστόσο αποτελούν πάντα προσωπική γνώμη και όπως προείπα δεν υιοθετούνται εκ των προτέρων από κανέναν. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορώ να αποκαλούμαι Ρατσιστής, Φασίστας, Εθνικιστής και διάφορες άλλες βαρύγδουπες λέξεις που με κατηγορούν για κάτι που δεν είμαι. Είναι φανερό πως η ένσταση μας ξεκινά από την αδιαφορία προς τους Δημότες τόσα χρόνια και καταλήγει στον ανεπαρκή μηχανισμό που δεν διαφυλάσσει την ομαλή επίλυση του μεταναστευτικού. Όταν γίνουν τα παραπάνω κατανοητά, τότε οι επικριτές θα αντιληφθούν πως το πρόβλημα δεν είναι οι μετανάστες καθ’ αυτού, αλλά η τακτική Κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης να μας θεωρούν πιόνια στη σκακιέρα των αποφάσεων τους.
Με εκτίμηση.
Διαβάστε επίσης: Διαβατά: Γιορτή και μνημόσυνο για τους δικούς μας παππούδες και γιαγιάδες