Ελεύθερα Πανεπιστήμια;
«Μα αφού θεσμοθετούνται δίδακτρα στα μη ελεύθερα, δηλαδή στα δημόσια πανεπιστήμια, πώς είναι δυνατόν στα "Ελεύθερα" να μπορούν να μπαίνουν και οι μη έχοντες;»
Λέξεις: Βασίλειος Νιτσιάκος
Διάβασα στις ειδήσεις ότι τα νέα Πανεπιστήμια, τα ιδιωτικά, που ετοιμάζουν, θα ονομασθούν «Ελεύθερα Πανεπιστήμια».
Κατά το «Ελεύθερη Ραδιοφωνία-Τηλεόραση¨, σκέφτηκα.
Επίσης, κατά το «Ελεύθερη Αγορά». Επίσης, κατά το «Ελεύθερη Οικονομία και Κοινωνία». Όλα ελεύθερα. Το ελεύθερο άτομο με την ελευθερία των επιλογών του.
Η ελευθερία με αξιοκρατία. Οι άξιοι να προχωράνε. Οι έξυπνοι να επικρατούν. Οι άλλοι, όσοι δεν τα καταφέρνουν, απλά δεν είναι έξυπνοι και ικανοί, για να μην πούμε ότι είναι ανόητοι και βλάκες.
Αυτά δεν μας λένε οι κήρυκες του νεο-φιλελευθερισμού; Θυμάστε μια βουλευτίνα του Ποταμιού που είχε πει ότι σήμερα όσοι είναι φτωχοί είναι κουτοί;
Ναι, και στα «Ελεύθερα Πανεπιστήμια» θα εισέρχονται οι άξιοι.
Το μόνο κριτήριο θα είναι η αξιοσύνη και έτσι οι επιστήμονες του μέλλοντος θα είναι οι ικανοί και οι άριστοι. Οι άλλοι, που δεν τους κόβει, να γίνουν υδραυλικοί, οδοκαθαριστές, γιατί όχι και βοσκοί. Ο καθείς με βάση τα προσόντα του και την κλίση του.
Έτσι θα πάμε μπροστά.
Αξιοκρατικά και αριστοκρατικά!
Καημένε Κάρολε! Τι τα ’θελες και μίλαγες για την «τυπική ελευθερία»; Για την ελευθερία φενάκη;. Για να γίνεις εχθρός της αξιοκρατίας; Για να γίνεις ο κήρυκας της ισοπέδωσης προς τα κάτω; Της ισότητας στη φτώχεια. Έρμε Κάρολε!
«Ελεύθερα» , λοιπόν, «Πανεπιστήμια». Θα μπορούν ελεύθερα να σπουδάζουν με μοναδικό κριτήριο την αξιοσύνη, φτωχοί και πλούσιοι, εργάτες και αστοί, γηγενείς και μετανάστες, Έλληνες και μη.
Και θα διδάσκουν ελεύθερα πάλι οι αξιότεροι των καθηγητών με αξιοκρατική επιλογή.
Γι’ αυτό και θα πληρώνονται αδρά, γιατί θα είναι οι άριστοι. Και θα πληρώνονται αδρά για να διδάσκουν την αντικειμενική αλήθεια και όχι ιδεολογικοποιημένα πράγματα, που είναι και επικίνδυνα για τη νεολαία. Η ιδεολογία που ταυτίζεται με την ιδεοληψία θα μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Μετρήσιμα πράγματα.
Δημοσιεύσεις, μόρια, δείκτες, προγράμματα, προσέλκυση χρηματοδότησης από την ελεύθερη αγορά, για να ασκείται ελεύθερα η επιστήμη, να απαλλαγεί από τον κρατισμό και τη σοσιαλμανία!
Φαντάζομαι εγώ με το μικρό μου μυαλό, ας έχω διαβάσει και Κάρολο, δηλαδή ιδεοληψίες, ότι οι άξιοι που θα μπαίνουν σε αυτά τα «Ελεύθερα Πανεπιστήμια» θα μπαίνουν και οικονομικά ελεύθερα, δηλαδή δίχως να πληρώνουν, χωρίς δίδακτρα.
Και βάζω πάλι με το λίγο μου μυαλό, μα αφού θεσμοθετούνται δίδακτρα στα μη ελεύθερα, δηλαδή στα δημόσια πανεπιστήμια, πώς είναι δυνατόν στα Ελεύθερα να μπορούν να μπαίνουν και οι μη έχοντες;
Υ.Γ. Με την ανακοίνωση την καθιέρωση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πήραμε την πρωτοβουλία να κάνουμε υβριδικά πραγματικά Ελεύθερα Σεμινάρια Λαογραφίας και Ανθρωπολογίας, τα οποία παρακολουθούν κάθε Πέμπτη 6 με 9 μ.μ., χιλιάδες πολίτες, που διψούν για γνώση.
Ο σχετικός σύνδεσμος βρίσκεται ΕΔΩ
*Ο Βασίλειος Νιτσιάκος είναι Καθηγητής της Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.