Εμπειρία για να τη θυμάσαι. Δυο λέξεις: La Pasteria.
Λέγαμε από καιρό στο γραφείο να πάμε για φαγητό μετά τη δουλειά. Το δίλημμα αφορούσε το είδος της κουζίνας. Σαν περίπου σε μια μυστική συμφωνία η ομήγυρη ψήφισε ιταλικό με μια φωνή. Και μάλιστα αυθεντικό ιταλικό. Φτάσαμε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής στο Μediterranean Cosmos. H ωραιότερη ώρα της εβδομάδας, στην εναλλαγή ανάμεσα στη μέρα […]
Λέγαμε από καιρό στο γραφείο να πάμε για φαγητό μετά τη δουλειά. Το δίλημμα αφορούσε το είδος της κουζίνας. Σαν περίπου σε μια μυστική συμφωνία η ομήγυρη ψήφισε ιταλικό με μια φωνή. Και μάλιστα αυθεντικό ιταλικό. Φτάσαμε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής στο Μediterranean Cosmos. H ωραιότερη ώρα της εβδομάδας, στην εναλλαγή ανάμεσα στη μέρα που τελειώνει και τη νύχτα του Σαββατοκύριακου που ξεκινά. Μπαίνοντας στη La Pasteria το μάτι όλων έπεσε στη La Groceria. Το μικρό υπέροχο μπακάλικο με τα ιταλικά προϊόντα στην είσοδο του καταστήματος. Περιεργαστήκαμε για ώρα τα βάζα με τις σάλτσες, τις συσκευασίες των ζυμαρικών, τα μανιτάρια, τις σος για σαλάτες, τα ειδικά αλάτια, τα ριζότο, τους καφέδες και όλες τις υπέροχες λιχουδιές και ο καθένας μέχρι να φτάσουμε στο τραπέζι είχε ήδη αποφασίσει τι θα ψωνίσει φεύγοντας.
Το τραπέζι που διαλέξαμε στο βάθος είχε εξαιρετική θέα στο μπαρ όπου ο μπάρμαν ετοίμαζε με προσήλωση εντυπωσιακά cocktails, καθώς απλωνόταν μπροστά μας μια θεαματική σκάλα με ψάθινα καλάθια στην οροφή της. Ο ουρανίσκος μας ένιωσε τα πρώτα σκιρτήματα. Στο τραπέζι ήρθαν ένα καυτό Rose Devil, ένα υπέροχο Mochito και μερικές ασυνήθιστες γεύσεις βασισμένες σε λεμόνι, βότκα, μέντα. Δεν χρειάστηκε τίποτε περισσότερο από τα κοκτέιλ μας για να χαλαρώσουμε.
Η ώρα της παραγγελίας ήταν μια πραγματική απόλαυση. Σπάνια συναντά κάνεις τόσο ενημερωμένο και πρόθυμο προσωπικό να απαντήσει σε απορίες που προκύπτουν από την ανάγνωση των ονομάτων στον κατάλογο, απορίες σε σχέση με τις συνταγές και τους τρόπους παρασκευής των πιάτων. Άλλωστε και οι περισσότεροι ρωτούν, όπως μάθαμε, τα ίδια πάνω κάτω πράγματα και ζητούν και προτάσεις κρασιών, από τα υπέροχα ελληνικά που προς τιμήν τους επέλεξαν για να συνοδεύσουν τα ιταλικά πιάτα.
Επιλέξαμε με δημοκρατικές διαδικασίες τα πρώτα, υπέροχες bruschettas, Pomodoro και Proscuitto και φρεσκοκομμένο Prosciutto di Parma παρουσιασμένο εντυπωσιακά σε μία πρωτότυπη απλώστρα, απίθανα μανιτάρια Misto Panna, σοταρισμένα με σκόρδο, αλλά και τις υπέχοες Zuffoli di Pollo e Formaggio και Zuffoli di Verde e Caprino, φλογέρες κοτόπουλου και λαχανικών. Δοκιμάσαμε επίσης το Salmone alla Griglia, έναν υπέροχο τραγανό σολωμό, μια εκπληκτική πίτσα με μοτσαρέλα και ντομάτα και άλλη μια με μασκαρπόνε που σε άφηνε άφωνο. Τα ονόματα τους: Pizza Margherita και Pizza Mascarpone e Prosciutto Affumicato. Το Risotto Funghi e Tartufato με τα μανιτάρια και την τρούφα ήταν το τέλος του πρώτου μέρους για να φτάσει η ώρα των ζυμαρικών, που είναι και η πιο δυνατή στιγμή της βραδιάς. Οι Pasta της La Pasteria με όλη τη γνωστή γκάμα αγαπημένων μακαρονάδων κάθε είδους: H Pasta Marinara τους (pasta με θαλασσινά), τα Ravioli alla Fiorentina με ricotta, σπανάκι και τρούφα, (το απόλυτο must εδώ) και όλα τα αγαπημένα ζυμαρικά, που ο Μποτρίνι τα έχει απογειώσει με τις πινελιές του, είναι όσα σε καλούν να πάρεις τη δύσκολη απόφαση για το κυρίως σου.
Τελειώσαμε τη βραδιά με το μυθικό Tiramissu classico, που φημίζεται ως το καλύτερο της πόλης, και το Luna di cioccolato ( ψημένo στο φούρνο calzone γεμιστό με σοκολάτα και μασκαρπόνε).
Μας έκανε εντύπωση ότι εδώ υπήρχαν άνθρωποι που έτρωγαν και στο μπαρ, μια νέα συνήθεια της πόλης που κερδίζει διαρκώς φίλους, αλλά και ότι η ιδέα του μπακάλικου έχει κερδίσει τις εντυπώσεις όλων των θαμώνων και πως τα φιλικά μενού classicο, speciale και esclusivo (από 12€ έως 18€) έχουν εκπληκτικές προτάσεις ολοκληρωμένων συνδυασμών πιάτων.
Τις εξαιρετικές γευστικές εντυπώσεις μας συμπλήρωσαν οι άψογοι στο σέρβις και στην εξυπηρέτηση άνθρωποι του προσωπικού, πρόθυμοι να λύσουν κάθε απορία μας και φυσικά ένα υπέροχο περιβάλλον. Προβλέπουμε να γίνει αγαπημένο στέκι και το καλοκαίρι, έξω στην πλατεία του Cosmos. Να πάτε. Λίγες φορές νιώθει κάνεις τόσο πλήρης από την εμπειρία που έζησε σε ένα εστιατόριο.
*Mediterranean Cosmos, 11ο χλμ. Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης / Ν. Μουδανιών, Τηλ. 2310 472262