Εσείς τι δώρο θα στέλνατε στον Άη Bασίλη;
Δικαιούται άραγε και ο Άη Βασίλης κάποιο μικρό δωράκι; Κι αν ναι, ποιο θα επιλέγατε να του στείλετε; Μήπως όμως να τον γνωρίζαμε λίγο καλύτερα πρώτα;
Λέξεις: Πάνος Γεωργιάδης
Δικαιούται άραγε και ο Άη Βασίλης κάποιο μικρό δωράκι; Κι αν ναι, ποιο θα επιλέγατε να του στείλετε; Μήπως όμως να τον γνωρίζαμε λίγο καλύτερα πρώτα;
Η ιστορία του
Αυτή η δημοφιλής και λατρεμένη φιγούρα των παιδιών, είναι ένα πανέξυπνο διαφημιστικό κατασκεύασμα γνωστής αμερικανικής εταιρείας αναψυκτικών. Ήταν το 1931 όταν ο Άη-Βασίλης εμφανίστηκε σε πρωτοχρονιάτικα δώρα και προϊόντα της εταιρείας στα χρώματα βεβαίως εκείνης. Η επιτυχία ήταν απίστευτη με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί η εικόνα του σε όλο τον κόσμο μέχρι και σήμερα.
Η αρχή βέβαια έγινε πολύ νωρίτερα το 1823 όταν δημοσιεύθηκε το ποίημα «A Visit from St. Nicholas» (Μια επίσκεψη από τον Άγιο Νικόλαο) με τη συγκεκριμένη του μορφή. Για εμάς τους ορθόδοξους Χριστιανούς ο πραγματικός Άη Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος ο οποίος έζησε στην Καππαδοκία και αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή στη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και θεωρείται στην παγκόσμια ιστορία ως ο εμπνευστής αλλά και πρώτος δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας. Η ύπαρξή και ο ρόλος του επίσης είναι αποδεκτός και από χώρες μη Χριστιανικές.
Ο σημερινός Αη Βασίλης
Η όλη εμφάνισή του είναι για Όσκαρ ενδυμασίας και σκηνοθεσίας. Η καλοσυνάτη και μόνιμα χαμογελαστή φατσούλα του, παραπέμπει ίσως και στον παππού που ονειρευόμαστε και ίσως λίγοι έχουμε.
Τα έξτρα κιλάκια του δεν ενοχλούν κανέναν, αντίθετα με την πραγματική ζωή που οι υπέρβαροι είναι σχεδόν υπό διωγμό. Η λευκή αφράτη του γενειάδα, τα γυαλάκια το κόκκινο χρώμα της στολής, η μετακίνησή του με έλκηθρα, ταράνδους και ελάφια, αλλά και ο γεμάτος σάκος με δώρα, τον κατατάσσουν σε κάτι μαγικό. Η ελπίδα και η προσμονή ότι θα διαβάσει προσεκτικά το γράμμα μας αλλά και θα βρει τρόπο να μας φέρει το δώρο που του ζητήσαμε, τον καθιστούν «ίνδαλμα» στα παιδικά μάτια. Βέβαια τα παιδιά αδιαφορούν πλήρως που θα βρει εκατομμύρια ευρώ για να τα αγοράσει αλλά και πότε θα προλάβει να τα φέρει στο σπίτι ενώ κοιμούνται.
Η ύπαρξή του «βολεύει» και τους γονείς αφού δημιουργούν γύρω από το πρόσωπό του ένα παραμύθι με «καλά» και «κακά» παιδιά, ενώ διαπραγματεύονται το δώρο πιο απενοχοποιημένα.
Μια δήλωσή τους του τύπου: «Αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη φέτος ήμουν καλό παιδί κτλ κτλ…» αλλά και η επιείκειά του ότι συγχωρεί ακόμη και τα «κακά παιδιά», τον καθιστούν ως την προσωποποίηση της καλοσύνης και της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Ακόμη και η θεατρικότητα ότι θα έρθει από την καμινάδα, ή θα αφήσουμε επίτηδες ξεκλείδωτη την πόρτα για να μπει, ή θα αφήσουμε κουραμπιέ, μελομακάρονο και ένα ποτήρι νερό για να ξαποστάσει, εξάπτουν την φαντασία των παιδιών.
Γενικά θα λέγαμε πως η «ύπαρξη» του Άη Βασίλη είναι σε όρους τουρισμού μια καταπληκτική «ταξιδιωτική εμπειρία». Γύρω από αυτόν κινούνται απίστευτα ποσά σε δώρα, παιχνίδια, ταξίδια ( το «χωριό» του στο Ροβανιέμι πχ), έχουν γυριστεί ταινίες, γράφτηκαν βιβλία κτλ.
Εννοείται πως πρέπει να κρατήσουμε αυτό το μύθο με νύχια και με δόντια και για πολλούς λόγους. Και αν ο καλοκάγαθος και χουβαρντάς Άη Βασίλης δίνει τα πάντα στους άλλους, εμείς άραγε τι δώρο θα του παίρναμε για όλα όσα έχει κάνει για εμάς; Άντε να σας δω τώρα…
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ