Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης και η ταυτότητα που της αξίζει

Να “αγγίξει” κάθε γειτονιά, προωθώντας την ενημέρωση, την άμεση ανάκτηση της πληροφορίας, την ευρύτερη γνώση και την καλλιτεχνική δημιουργία

Parallaxi
η-δημοτική-βιβλιοθήκη-θεσσαλονίκης-κ-1084318
Parallaxi

Λέξεις: Λένα Παπαθανασίου

Στις 22/11/2023 πραγματοποιείται   στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, στο Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης», το Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης.

“Οι εργασίες θα λήξουν την 24/11/2023 και ,σύμφωνα με το Πρόγραμμα του, θα επιχειρήσει φέτος να φέρει κοντά όλα τα είδη βιβλιοθηκών, όλες τις ειδικότητες βιβλιοθηκονόμων, αρχειονόμων, εκπαιδευτικών, ακαδημαϊκών και φίλων των βιβλιοθηκών προκειμένου:

  • Να ανοίξουν ένα βήμα διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων
  • Να αναζητήσουν μία κοινή πορεία και να θέσουν κοινούς στόχους
  • Να παρουσιάσουν το έργο των βιβλιοθηκών αλλά και την ερευνητική δράση των ερευνητών και ακαδημαϊκών
  • Να αναδείξουν τα προβλήματα με στόχο την εξεύρεση λύσεων και προοπτικών
  • Να ενδυναμώσουν τις συνεργασίες μεταξύ των βιβλιοθηκών, βιβλιοθηκονόμων και ακαδημαϊκής κοινότητας
  • Να θέσουν θέματα σε νομοθετικό, λειτουργικό και οικονομικό επίπεδο

Βασική προσδοκία του συνεδρίου είναι να αποτελέσει το έναυσμα ώστε οι επαγγελματίες των Ελληνικών Βιβλιοθηκών να μπορέσουν να εξυπηρετούν με τον πλέον δόκιμο τρόπο την κοινότητά τους εφαρμόζοντας καινοτόμες ιδέες, στρατηγικές και νέες τεχνικές και πρακτικές”.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα της ανασυγκρότησης του “αποξηραμένου” θεσμού των Δημοτικών Βιβλιοθηκών, όπως περιέγραψα σε πρόσφατο άρθρο μου στην “Παράλλαξη”, ωστόσο αυτήν την χρονική στιγμή βρίσκεται σε φάση πλήρους αποδόμησης, αποτέλεσμα των επιλογών της τελευταίας -κυρίως-Διοίκησης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

Καθώς τα χρόνια περνούσαν ,η πορεία που ακολουθούσαν όλο και περισσότερες Βιβλιοθήκες  στην Περιφέρεια ήταν θεαματικά αντίστροφη με αυτήν του Δικτύου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ενδεικτικά αναφέρω το «θαύμα της Βέροιας», όταν η Δημόσια Βιβλιοθήκη της κέρδισε το «Βραβείο Πρόσβασης στη Γνώση» από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates, του Gothenburg της Σουηδίας, ένα  Βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους 1.000.000$.

Επίσης την κυριολεκτική μεταμόρφωση  της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Κέρκυρας που έγινε γνωστή ως περίπτωση επιτυχημένης Δημόσιας Βιβλιοθήκης, στους βιβλιοθηκονόμους της Ευρώπης και του κόσμου, μέσα από ανακοινώσεις και συμμετοχές σε Συνέδρια.

Το 2012, η Διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, με Αντιδήμαρχο Πολιτισμού τον Σπύρο Πέγκα ,προχώρησε σε μία κίνηση ,η οποία πραγματικά μας γέμισε χαρά ,υπερηφάνεια και αισιοδοξία για το μέλλον της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της πόλης μας.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εγκαινίασε τη συνεργασία του με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Future Library: Προώθηση Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Κοινωνικών Δικτύων», αποκλειστικής χρηματοδότησης από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» , με συμμετοχή στις δράσεις που είχαν ως όραμα να φέρουν τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας στην καρδιά των τοπικών κοινοτήτων ως νέες πηγές πολιτισμικού ενδιαφέροντος.

Το «Δίκτυο Υπηρεσιών για Παιδιά», στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενίσχυσης των Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών ξεκίνησε την ίδια χρονιά με 8 βιβλιοθήκες της Κεντρικής Μακεδονίας (4 στο Δήμο Θεσσαλονίκης, 2 στο Δήμο Καλαμαριάς, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς).

Στόχος ήταν η δημιουργία δικτύων βέλτιστης πρακτικής που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των νέων παιδικών τμημάτων, παρέχοντας στα παιδιά και τους εφήβους της κάθε περιοχής την αδιάκοπη δυνατότητα δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου τους, με έμφαση στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών ,μέσω της ανακαίνισης των εσωτερικών χώρων των βιβλιοθηκών και της κατάρτισης των βιβλιοθηκονόμων.

Ακολούθησαν δράσεις για την προώθηση της φιλαναγνωσίας, συνεργασίες με την Εθνική Βιβλιοθήκη και άλλα τέτοια ενδιαφέροντα που έδωσαν προσωρινά το “φιλί της ζωής”.

Μετά, το όνειρο, απλώς τελείωσε..

Ταυτίζομαι απόλυτα ως προς την φιλοδοξία που πρέπει να χαρακτηρίζει το όραμα κάθε Δημάρχου και των Αντιδημάρχων του, την προσφορά δηλαδή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους δημότες σε ένα περιβάλλον δυστοπικό, με έλλειψη δημιουργικής έμπνευσης, απαξίωσης των αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων, σπατάλης των δημόσιων πόρων σε έργα σαθρά και ανούσια, απουσίας πολιτισμικής διάστασης στην καθημερινότητα.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης πρέπει να βρει την ταυτότητα που της αξίζει, ως μία σύγχρονη Ευρωπαική Βιβλιοθήκη που “αγγίζει” κάθε γειτονιά, προωθώντας την ενημέρωση, την άμεση ανάκτηση της πληροφορίας, την ευρύτερη γνώση και την καλλιτεχνική δημιουργία.

Προϋπόθεση για την υποστήριξη ενός τέτοιου σχεδίου αποτελεί η συγκρότηση μίας Εφορευτικής Επιτροπής Βιβλιοθηκών που θα αποτελείται από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Δημοτικούς Συμβούλους, μέλη της Υπηρεσίας αλλά κυρίως προσωπικότητες από τον χώρο της πνευματικής Θεσσαλονίκης (την Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, την Ένωση Συντακτών Εφημερίδων Μ/Θ, τους Συλλόγους Εκδοτών και Βιβλιοπωλών ,τα Πνευματικά Ιδρύματα της πόλης κ.α.) .

Το συγκεκριμένο Όργανο θα αποτελεί τον ενδιάμεσο φορέα διαβούλευσης μεταξύ κοινωνίας και Διοίκησης και θα συνεπικουρεί τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, έχοντας λόγο και ρόλο.

Διά ταύτα:

Θέματα ημερήσιας διάταξης,ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ διαβάθμισης:

  • Η πλήρης αναδιοργάνωση της Βιβλιοθήκης σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του οργανογράμματος (στο πλαίσιο του νέου ΟΕΥ) ,του Διοικητικού σχήματος, της οικονομικής διαχείρισης, του προσωπικού, της στοχοθεσίας κ.λ.π
  • Η διεκδίκηση κονδυλίων, χορηγιών, Προγραμμάτων και συνεργασιών
  • Η εξασφάλιση προσωπικού , μια προσπάθεια που πρέπει να γίνει με ζήλο και αφοσίωση, άοκνα και αποτελεσματικά με στόχο να αποκατασταθεί το ολοήμερο Πρόγραμμα Λειτουργίας όλων των Βιβλιοθηκών του Δικτύου
  • Η επίσπευση των εργασιών αποκατάστασης στα κτίρια του Δικτύου όπου έχουν καταγραφεί σοβαρά προβλήματα
  • Η συνεχής ανακαίνιση ,συντήρηση και βελτίωση του εξοπλισμού και της υλικοτεχνικής υποδομής των χώρων
  • Ο συνεχής εμπλουτισμός και η ανανέωση της συλλογής των βιβλίων προς δανεισμό, με δαπάνη ικανών κονδυλίων
  • Η επίβλεψη της Πρακτικής Άσκησης φοιτητών Βιβλιοθηκονομίας και Αρχειονομίας
  • Η διοργάνωση πολλών εκδηλώσεων με καλεσμένους διακεκριμένους ομιλητές
  • Η αξιοποίηση Προγραμμάτων εκπαίδευσης και πολιτισμού των συναφών Υπουργείων και φορέων
  • Η λειτουργία Κέντρου Πληροφόρησης στο χώρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης
  • Η ανάδειξη της ξενόγλωσσης συλλογής και η δημιουργία ερευνητικής συλλογής
  • Η λειτουργία, σε ξεχωριστή αίθουσα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, για χρήση από άτομα με αναπηρία (τυφλοί,κωφάλαλοι,άτομα με κινητικά προβλήματα )
  • Η διασφάλιση της εξελικτικής διαδικασίας και αναβάθμισης της ψηφιοποίησης τεκμηρίων
  • Η συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού ώστε να παρακολουθεί τις εξελίξεις τόσο στη διεθνή πρακτική οργάνωσης και διοίκησης Βιβλιοθηκών, όσο και στην Επιστήμη της Βιβλιοθηκονομίας

Οι δάσκαλοί μας, άφησαν πίσω τους τα απομεινάρια του πάθους για την πρόοδο, την βελτίωση, την καινοτομία και ορισμένες αρχές που το προσωπικό εξακολουθεί να τιμά με φιλότιμο

την εργατικότητα,

την προσήλωση στους στόχους,

την επιμονή στην προσπάθεια,

την αξιοπρέπεια.

Η νέα Δημοτική Αρχή θα μας έχει συμμάχους  στην ανάκτηση της δυναμικής του θεσμού.

*Η Λένα Παπαθανασίου είναι βιβλιοθηκονόμος

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα