Η γιορτή στο τραπέζι
Χριστούγεννα σημαίνει οικογενειακό τραπέζι. Ζεστή ατμόσφαιρα, λαμπάκια, κεριά, τσουγκρίσματα. Φίλοι που έρχονται να προστεθούν στο μεγάλο τραπέζι και παραδοσιακές συνταγές. Πολλές συνταγές. Ζητήσαμε από δυο παλιές νοικοκυρές, μια σεφ και ένα food blogger να μας δώσουν τις συνταγές τους για ένα χριστουγεννιάτικο μενού. Θα μπείτε στην κουζίνα οπωσδήποτε. ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΚΡΑΣΑΤΟ Συνταγή από την Πέπη Δήμητσα, […]
Χριστούγεννα σημαίνει οικογενειακό τραπέζι. Ζεστή ατμόσφαιρα, λαμπάκια, κεριά, τσουγκρίσματα. Φίλοι που έρχονται να προστεθούν στο μεγάλο τραπέζι και παραδοσιακές συνταγές. Πολλές συνταγές. Ζητήσαμε από δυο παλιές νοικοκυρές, μια σεφ και ένα food blogger να μας δώσουν τις συνταγές τους για ένα χριστουγεννιάτικο μενού. Θα μπείτε στην κουζίνα οπωσδήποτε.
ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΚΡΑΣΑΤΟ
Συνταγή από την Πέπη Δήμητσα, κάτοικο Ορμύλιας Χαλκιδικής
Υλικά για τη μαρινάτα
• 1 ποτήρι κόκκινο κρασί • Μισό ποτήρι λάδι • 3 σκελίδες σκόρδο • 2-3 φύλλα δάφνης • Ξύσμα από πορτοκάλι ακέρωτο • Μισό ποτήρι χυμό πορτοκάλι • Πιπέρι μαύρο
Αφού πλύνουμε και σκουπίσουμε καλά το κρέας το βάζουμε μέσα σε ένα μπολ και ρίχνουμε τα υλικά της μαρινάτας. Αφήνουμε 24 ώρες στο ψυγείο.
Υλικά για το μαγείρεμα
• Λίγο λάδι για το σοτάρισμα • 5 ολόκληρα κρεμμύδια όχι πολύ μεγάλα χαραγμένα στο επάνω μέρος στα τέσσερα • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι και χυμό πορτοκάλι • Λίγο μέλι • Αλάτι και πιπέρι
Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάτα και το σκουπίζουμε καλά ώστε να είναι εντελώς στεγνό. Το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να ζεσταθεί. Σε μία πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να κάνει κρούστα. Στη συνέχεια το σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Το αφήνουμε να πάρει βράση και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά. Θέλει περίπου 3 ώρες μέχρι να γίνει τρυφερό.
Σακρίε (συριακή συνταγή)
Συνταγή από τη Μαριάμ, σεφ στο εστατόριο Massaya
Υλικά
4 μεγάλα κρεμμύδια 2 αυγά 1 κιλό μοσχαρίσιο ποντίκι 1,5 κιλό πρόβειο γιαούρτι 0,5 κιλό αγελαδινό γιαούρτι Ελαιολαδο Βούτυρο Αλάτι Πιπέρι μαύρο Πιπέρι λευκό 5-6 σπυριά κάρδαμο 5-6 σπυριά μπαχάρι 2-3 γαρύφαλα Τζιντζερ σε σκόνη Δυοσμο ξερό Ρύζι για το σερβιρισμα
Χτυπάμε στο μπλεντερ για 5 λεπτά το αγελαδινό και το πρόβειο γιαούρτι. Κατόπιν χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα προσθέτουμε τα 2 αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά.
Στο τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και μετά 1 κ. σ. φρέσκο βούτυρο. Αφού κάψει προσθέτουμε το κρέας και το σωτάρουμε μέχρι να αποκτήσει μια απαλή κρούστα. Με αυτόν τον τρόπο διατηρεί τα υγρά του και τα αρώματά του. Στη συνέχεια τοποθετούμε το κρέας σε βαθειά κατσαρόλα το σκεπάζουμε με νερό και το βράζουμε. Αν χρειαστεί ξαφρίζουμε. Ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά. Στη μέση του βρασίματος, προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμενα σε φέτες και μόλις γίνει το κρέας στραγγίζουμε σε τρυπητό ώστε να φύγουν όλα τα υγρά και αφαιρούμε τα μπαχαρικά (γαρύφαλο, κάρδαμο, μπαχάρι).
Βάζουμε το χτυπημένο γιαούρτι σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Λίγο πριν βράσει το γιαούρτι προσθέτουμε το στραγγισμένο κρέας με τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα 2 με 3 λεπτά αφού αρχίσει να βράζει.
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο πασπαλίζοντας με ξερό δυόσμο και συνοδεύουμε με ατζέ πιλάφι ή κάποιο άλλο ρύζι της αρεσκείας σας.
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΠΟΧΗΣ, ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ (Αρχική εικόνα)
Συνταγή από τον Δημήτρη Κοπαράνη, food blogger, κάτοικο Θεσσαλονίκης
Υλικά
Φύλλα πράσινης σαλάτας Φύλλα παντζαριού 2 μεγάλα παντζάρια, βρασμένα σε φέτες 8 μικρά καρότα, βρασμένα στη μέση κομμένα 1 ακτινίδιο κομμένο σε φέτες 1 ρόδι, τους σπόρους του 1/2 κούπας παρμεζάνα τριμμένη 1 κ.σ. μουστάρδα 2 κ.σ. χυμό λεμονιού 8 κ.σ. ελαιόλαδο Αλάτι και πιπέρι
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα βάζοντας τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα βάζο και κουνάμε μέχρι να ανακατευθούν τα υλικά καλά.
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα φύλλα της σαλάτας και του παντζαριού. Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα βρασμένα παντζάρια, τα καρότα, το ακτινίδιο, το ρόδι, την παρμεζάνα και τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε αμέσως σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μερίδες.
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ (περίπου 30 κομμάτια)
Συνταγή από την Βαγγελιώ Μπαλή, κάτοικο Θεσσαλονίκης
Υλικά για τη ζύμη
1/4 φλυτζάνι κονιάκ 1/4 φλυτζάνι χυμο πορτοκαλιού 1/2 φλυτζάνι βιτάμ (λιωμένο) 1/2 φλυτζάνι λάδι 1/4 φλυτζάνι ζάχαρη 1 κ.γ. Κανέλα 1 κ.γ. Γαρίφαλο 1 φλυτζάνι αλεύρι (μέσα ανακατεύω 1κ.γ. Μπέικιν και 1/2 κ.γ. Σόδα) 2-2 1/2 φλυτζάνια αλεύρι
Υλικά για το σιρόπι
1,5 φλυτζάνι ζάχαρη 1 φλυτζάνι μέλι 1 φλυτζάνι νερό
Ανακατεύουμε όλα τα υγρά της ζύμης, που είναι λίγο ζεστά λόγω του λιωμένου βιτάμ) και προσθέτουμε το 1 φλυτζάνι αλεύρι με το μπέικιν και τη σόδα. Ανακατεύουμε καλά και μετά προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, όσο σηκώσει για να γίνει μια μαλακή ζύμη). Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς. Πλάθω 28-30 κομμάτια σε ό,τι σχήμα θέλω και ψήνω για 25′ με 30′ λεπτά. Τρυπώ με μια οδοντογλυφία για να ελέγξω να μην παραψηθούν. Εν τω μεταξύ ετοιμάζω το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζω τα υλικά και μόλις αρχίσει να βράσει αφήνω 5 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια.
Μεταφέρω τα μελομακάρονα σε ένα άλλο ταψί και τα απλώνω. Ρίχνω το σιρόπι ενώ είναι ζεστά κια τα δυο. Τα αναποδογυρίζω για να ρουφήξουν παντού. Τα γυρίζω ξανά και πασπαλίζω από πάνω με τριμμένο καρύδι.