Η Μαριάμ και η κουζίνα της Μέσης Ανατολής!

Aπόψε τρώμε με φίλους. Φαγητά με περίεργα ονόματα.

Κύα Τζήμου
η-μαριάμ-και-η-κουζίνα-της-μέσης-ανατολ-61201
Κύα Τζήμου
11924303_1687805534773135_8061547961928091083_n

Ο Γιάννης Μπιτούλης γνώρισε την Μαριάμ Χούρι το 2008. Μαζί της γνώρισε και την κουλτούρα και τις γεύσεις της Συρίας. Βλέπετε η Μαριάμ είναι μετανάστρια δεύτερης γενιάς από την Συρία. Εδώ γεννήθηκε, μεγάλωσε, σπούδασε Μαθηματικός και διδάχτηκε την μαγειρική της χώρας του πατέρα της από δυο ικανότατους σεφ. Τον πατέρα της, Φαγιάντ και τον Γασάν Μπισάρα, τον σεφ της περίφημης Παλμύρας που μεσουρανούσε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90. Ο πατέρας της έφτασε στην Ελλάδα στη δεκαετία του 70, ως φοιτητής στην Αρχιτεκτονική και έμεινε εδώ. Σήμερα, στα 30 κάτι, ο Γιάννης και η Μαριάμ αποφάσισαν να κάνουν επάγγελμα αυτό που αγαπούσαν πολύ και οι δυο τους. Να κάνουν τραπέζια στο σπίτι αραδιάζοντας στους φίλους τους πιάτα από μια μεγάλη λίστα φαγητών από την συριακή κουζίνα. Με κίνητρο την προτροπή των ενθουσιασμένων φίλων αλλά και την οικογενειακή παράδοση που κουβαλούσε ο πεθερός του Γιάννη από το Μπλουντάν της Συρίας, ένα ορεινό θέρετρο της Συρίας όπου η οικογένειά του διατηρούσε εστιατόριο 600 θέσεων.

11259535_1647573002129722_4924618537768806783_n

Η Χειμάρρας είναι ένας πεζόδρομος κάθετος στην Μπότσαρη ακριβώς πάνω από τη Νέα Εγνατία με θέα σε μια παιδική χαρά. Ο χώρος “ελευθερώθηκε” πριν καιρό και 6 μήνες πριν ο Γιάννης και η Μαριάμ, με την υποστήριξη του κυρίου Φαγιάντ αποφάσισαν να το μετατρέψουν σε ένα ζεστό και φιλικό στέκι, το μοναδικό με συριακή κουζίνα στην πόλη. Τον Μάιο το μαγαζί άνοιξε τις πόρτες του και η φήμη του στόμα με στόμα το γεμίζει σχεδόν καθέ βράδυ, αποδεικνύοντας πως όταν αγαπάς κάτι, πετυχαίνεις.

Η Μαριάμ είναι η μαγείρισσα του Μασάγια και ο πατέρας της, ο επικουρικός σεφ που την βοηθά όταν οι κρατήσεις αυξάνουν το μενού με αρκετά μαγειρευτά πιάτα ημέρας. Το Μασάγια ανοίγει καθημερινά, επτά ημέρες την εβδομάδα, από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ και τα μαγειρευτά της Μαριάμ είναι ο μαγνήτης του μαγαζιού.

10929066_1599637246923298_3727152132790266430_n

Σους Μπαράκ (κιμάς τυλιγμένος σε ζύμη, μαγειρεμένος σε γιαούρτι με κομμάτια από μοσχάρι) Ούζι (κοτόπουλο ή αρνί με αρωματικό ρύζι και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς) και Ούζι μπάσα (το ούζι του πασά με σπυρωτό ρύζι μαγειρεμένο με κομματάκια μοσχαριού, μυρωδικά και καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς, γαρνιρισμένο με τρυφερά κομματάκια από αρνί), Φρίκε (φρέσκο σιτάρι ψημένο με αρνάκι ή κοτόπουλο), Μααλούμπε (αρνί και μελιτζάνα ή κοτόπουλο και κουνουπίδι), Σακρίε (μοσχαράκι με κρεμμύδια μαγειρεμένα σε πρόβειο γιαούρτι), Άμπλαμα,(κολοκυθάκια γεμισμένα με κρέας και κουκουνάρι, μαγειρεμένα σε γιαούρτι), Μσάκα (πιπεριές και μελιτζάνες που αφού τηγανιστούν μπαίνουν στο φούρνο πάνω από φέτες ντομάτας και περιχύνονται με σάλτσα), Μφάρακε, χοντροκομένος κιμάς από μοσχαράκι με κολοκυθάκια και αυγά, Μχάμαρα (η κόκκινη), ο πικάντικος αραβικός μεζές από πιπεριά Φλωρίνης και ψιλοκομμένο καρύδι που παντρεύονται με το ταχίνι και το σιρόπι ροδιού και φυσικά τα κλασικά φαλάφελ, τα συκωτάκια με πιλάφι με σταφίδα και κουκουνάρι, το μπαμπαγκανούς και το χούμους, τα πεντανόστιμα παστουρμαδοπιτάκια, σις ταούκ, το κεμπάπ και το εξαιρετικό σουάφ.

12038208_1699590610261294_6499621831518104223_n

Και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την αραβική μαϊντανοσαλάτα, ταμπούλε, με την αυθεντική συριακή συνταγή και τη σαλάτα Φατούς με γλυστρίδα, μαρούλι, ρόκα, ντομάτα και αγγουράκι με σιρόπι ροδιού και σουμάκ. Για επιδόρπιο κνάφε φυσικά.

12141741_1706279482925740_5783567494085460147_n

Όλα τα πιάτα και οι αλοιφές είναι χειροποίητες, ενώ οι σαλάτες παρασκευάζονται την ώρα της παραγγελίας. Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα των υλικών και όλα είναι χειροποίητα. Τo χύμα κρασί είναι βιολογικό, ενώ σερβίρονται άρακ και λιβανέζικοι χυμοί γκουάβα και μάνγκο. Η μουσική είναι lounge Αραβική και Ethnic, οι τιμές ιδιαίτερα προσιτές και το καλωσόρισμα περιλαμβάνει ένα μικρό ορεκτικό-κέρασμα. Στο τέλος ο Γιάννης και η Μαριάμ θα σας κεράσουν φρούτα και γλυκό, ανάλογα με την εποχή. Καθόλου περίεργο που το Μασάγια απέκτησε φανατικούς θαμώνες που δεν έμειναν στην πρώτη φορά. Η παρουσία πολλών Αράβων θαμώνων δείχνει ότι το ζευγάρι ξέρει να μαγειρεύει τις αυθεντικές συνταγές της Συρίας.

12088539_1704067986480223_7446350609795303676_n

Παράπονο του Γιάννη είναι που δεν έχει καταφέρει ακόμα να επισκεφθεί τον τόπο της γυναίκας του. Όταν παντρεύτηκαν το 2011, η κατάσταση εκεί δεν επέτρεπε ταξίδια αναψυχής, ενώ νωρίτερα, η συντηρητική παράδοση της χώρας δεν επέτρεπε την επίσκεψη ενός σύντροφου χωρίς τα επίσημα δεσμά του γάμου.

10996231_1641536026066753_1331814732008303227_n

Κάντε κράτηση, τώρα το χειμώνα είναι απαραίτητη, αφού ο εξωτερικός χώρος περιορίζεται και ρωτήστε για τα πιάτα της ημέρας που είναι διαφορετικά ανάλογα με την διάθεση της μαγείρισσας ή και γιατί όχι με την δικιά σας επιθυμία. Απλώς δηλώστε την νωρίτερα. Η Μαριάμ είναι πρόθυμη να μαγειρέψει τα πάντα, όπως ακριβώς έκανε τα βράδια των δείπνων στο σπίτι, που για ευνόητους λόγους γίνονταν μόνιμα στην τραπεζαρία του φιλόξενου σπιτιού τους.

12036507_1700576603496028_7042303039435156775_n11161348_1639517822935240_4942147116212440872_n11667415_1665132770373745_5926332474025238390_n10849791_1586622831558073_5933544465775938010_n

Massaya, Χειμάρρας 22, τηλ. 2310904202. Ανοιχτό κάθε μέρα, για μεσημέρι και βράδυ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα