Η μετατόπιση προς τα δεξιά… και πιο πέρα

Πώς μεταφράζεται η γενική τάση προς την ακροδεξιά

Αλέξανδρος Βασιλείου
η-μετατόπιση-προς-τα-δεξιά-και-πιο-πέρ-1024941
Αλέξανδρος Βασιλείου

Σε εκλογές συμμετοχής 52,09%, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό παρόμοιο της προηγούμενης θητείας της, βαίνοντας σε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με σημαντική πτώση του ποσοστού του, καταγράφοντας μάλιστα τα χαμηλότερα ποσοστά αξιωματικής αντιπολίτευσης από την μεταπολίτευση και μετά (όσον αφορά απερχόμενα κόμματα εξουσίας∙ τον Μάιο του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταλάβει 16,78%, όμως ως ανερχόμενο κόμμα).

Οι αιτίες και οι εικασίες για αυτήν την απώλεια ποσοστού έχουν αναλυθεί αρκετά μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών του 2023.

Ως εκ τούτου, η συζήτηση δε θα κινηθεί σε επίπεδο των δυο πρώτων κομμάτων ή τις μεταβολές στα υπόλοιπα γνωστά κόμματα. Θέμα της συζήτησης αποτελεί η ακροδεξιά παρουσία στη Βουλή. Τα κόμματα αυτά είναι: Σπαρτιάτες. Ελληνική Λύση, Νίκη.

Γενικά, συνοψίζοντας το αποτέλεσμα αυτό, κατανοούμε ότι η Ελλάδα ακολουθεί την τάση των ευρωπαϊκών χωρών και δίνει ποσοστά στην ακροδεξιά.

Το ποσοστό που συσπειρώνουν τα ακροδεξιά κόμματα μαζί ξεπερνάει το τρίτο ΠΑΣΟΚ. Πράγματι, ανέκαθεν στη χώρα υπάρχει ακροδεξιό στοιχείο, με ίσως μεγαλύτερα ποσοστά- και σίγουρα πιο συσπειρωμένα- αλλά αυτό δε μειώνει το σημασία του αποτελέσματος.

Η κατάσταση καταδεικνύει ρευστότητα στην πολιτική συμπεριφορά των Ελλήνων και εγείρει θέματα για την σταθερή εκλογική βάση πολλών κομμάτων. Επίσης, αποτελεί σίγουρα αποτυχία του πολιτικού συστήματος και καταδεικνύει έλλειψη πολιτικής παιδείας,

Οι Σπαρτιάτες

«Θα ήθελα, βεβαίως, να ευχαριστήσω και τον Ηλία Κασιδιάρη, για την σημαντική βοήθεια που μας έδωσε, ήταν το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση για να φτάσουμε σε αυτό εδώ το αποτέλεσμα» λέει ο πρόεδρος του κόμματος Σπαρτιάτες Βασίλης Στίγκας και οι συζητήσεις που ανοίγουν είναι πολλές και σημαντικές.

Το νέο και σημαντικά ανερχόμενο κόμμα της Βουλής, Σπαρτιάτες, αποδίδει μέρος της επιτυχίας του σε καταδικασμένο πρώην βουλευτή, στέλεχος εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, γεγονός που προβληματίζει και δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για την δράση του κόμματος εντός Βουλής.

Πως μεταφράζεται το εκλογικό αποτέλεσμα

Αρχικά, και σε κοινωνικό επίπεδο, πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτό το αποτέλεσμα έρχεται λίγες μέρες μετά από την τραγωδία του ναυαγίου στην Πύλο. Ενώ έχουν χαθεί τόσοι άνθρωποι, ο ελληνικός λαός αναδεικνύει κόμματα με αντιμεταναστευτικά γνωρίσματα, κόμματα εμφορισμένα με ρατσιστικές αντιλήψεις

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι εκτιμήσεις δείχνουν απαισιοδοξία για την πολιτική κατάσταση. Με τα κόμματα της Αριστεράς να «τρώγονται» αλληλο- αποδίδοντας ευθύνες και αναζητώντας «ποιος τελικά είναι ο χρυσός χορηγός της Νέας Δημοκρατίας», δίνεται χώρος για σημαντικές ακροδεξιές διεκδικήσεις μέσα στη Βουλή, ενώ βάσει ιδεολογικών καταβολών των κομμάτων αυτών, προβλέπεται καταψήφιση σε τυχόν προοδευτικές προτάσεις της κυβέρνησης, αναφορικά με ισότητα πολιτών ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικής προτίμησης, καταγωγής, θρησκεύματος κ.ό.κ. Βέβαια το κυβερνών κόμμα έχει αυτοδυναμία, οπότε οι προτάσεις του, τις περισσότερες φορές, είναι ήδη αποφάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και πολλά από τα εκτός Βουλής κόμματα που συγκέντρωσαν κάποιες ψήφους, επρόκειτο για ακροδεξιά κόμματα.

Αυτό δείχνει την γενική τάση προς την ακροδεξιά, αφού σε επίπεδο ψηφοφόρων, εκείνοι δίνουν ψήφους σε τέτοια κόμματα ενώ σε επίπεδο πολιτευτών, πληθαίνουν οι φωνές που προτάσσουν το πατριωτικό συναίσθημα και το εθνικό φρόνημα, «αγιάζοντας τα μέσα».

Μένει να δούμε πως πραγματικά θα εξελιχθεί η κατάσταση της νέας, οκτακομματικής βουλής.

*Οι εκτιμήσεις βασίζονται στις ιδεολογικές προεκτάσεις όπως έχουν περιγράφει από τα ίδια τα κόμματα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα