Η ομορφιά ως κριτήριο πολιτικής διάβρωσης;

Πόσα “Gate Scandals” δύναται να απορροφήσει η εγχώρια και διεθνής πολιτική σκηνή; Η απάντηση είναι προφανής, όσα παράγει!

Ειρήνη Περπερίδου
η-ομορφιά-ως-κριτήριο-πολιτικής-διάβρ-947495
Ειρήνη Περπερίδου

Πόσα “Gate Scandals” δύναται να απορροφήσει η εγχώρια και διεθνής πολιτική σκηνή; Η απάντηση είναι προφανής, όσα παράγει!

Το βράδυ της Παρασκευής ξεκίνησαν να διαρρέουν τα πρώτα δημοσίευμα πως η τέως πια Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωβουλεύτινα του ΠΑ.ΣΟ.Κ- ΚΙΝΑΛ βρίσκεται υπό κράτηση, καθώς συλλήφθηκε επ’ αυτοφώρω για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διαφθοράς και του χρηματισμού, με σκοπό τον επηρεασμό αποφάσεων του ευρωπαϊκού θεσμού.

Υποστηρίζεται από μερίδα του τύπου ό,τι το QatarGate μπορεί να αποτελεί και το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα πρώτα δημοσιεύματα έκαναν λόγω για τη σύνδεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος με την προώθηση της υποψηφιότητας της χώρας του Qatar εντός της ΕΕ, ως φετινής διοργανώτριας χώρα του Παγκόσμιου Κυπέλου Ποδοσφαίρου.

Οι δηλώσεις της ίδιας περί «εργασιακού παραδείσου» (τα ακριβή της λόγια ήταν: «[ΤΟ Qatar] είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα») στο Qatar απείχαν πολύ από την πραγματικότητα, η οποία δυστυχώς είναι ζοφερή για το εργατικό δυναμικό της χώρας. Το τρέχον χρονικό διάστημα έχουν γίνει διεθνώς πολλές δημοσιογραφικές έρευνες και ντοκιμαντέρ για τις παράνομες και αναξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας: την εκμετάλλευση, τα εργατικά ατυχήματα και τη πρόκληση θανάτων των εργαζομένων από αφυδάτωση κ.α.. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου έχασαν τη ζωή τους συνολικά πάνω από 6.500 μετανάστες-εργάτες.

Από τότε μέχρι και σήμερα, η αρχική σελίδα του facebook και του twitter μου έχει κατακλυστεί από δημοσιεύματα, αναρτήσεις και σχόλια χρηστριών και χρηστών. Η Εύα Καϊλή, βρίσκεται στη μέγγενη των εξελίξεων, καθώς πέραν του βαρύ κατηγορητηρίου, -βάσει τόσο του βελγικού, όπως σύμφωνα με το ιδιωτικό διεθνές δίκαιο είναι ο τόπος τέλεσης της αδικοπραξίας, όσο και του ελληνικού ποινικού κώδικα- εργαζόμενες από προηγούμενα εργασιακά της περιβάλλοντα, όπως το ΚΕΘΙ, επώνυμα καταγγέλλουν συνθήκες εργασιακού εκφοβισμού και κακομεταχείρισης. Η ίδια ξηλώθηκε επί μια νυκτί από την Αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει πια προφυλακιστεί.

Προκαταβολικά, θεωρώ χρήσιμο να σημειώσει πως το παρόν κείμενο δεν έχει σκοπό να ασχοληθεί με τη νομική ανάλυση της υπόθεσης, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της προδικασίας, αλλά θα εστιάσει με αφορμή την τρέχουσα υπόθεση σε δευτερογενή ζητήματα.

Το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο και είναι απολύτως κατανοητό, καθώς η Εύα Καϊλή αποτελούσε ένα εκλεγμένο πολιτικό πρόσωπο επί σειρά ετών αρχικά στην ελληνική Βουλή, κοινώς τα αδικήματα αφορούν ένα δημόσιο πολιτικό πρόσωπο, το οποίο τυγχάνει να έχει εκλεχθεί από μερίδα του ελληνικού λαού και εκπροσωπούνταν από την ίδια εντός Ευρωκοινοβουλίου.

Η Εύα Καϊλή, πριν την αποκάλυψη του εν λόγω σκανδάλου, διένυε με γυμνούς οφθαλμούς μια επιτυχημένη πορεία στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, φλερτάροντας το τελευταίο διάστημα και σε εσωτερικό επίπεδο με το κόμμα της Ν.Δ. Τι πήγε λάθος; Η εξουσία δημιουργεί απληστία και τυφλώνει;

Η υπόθεση ανασύρει από τη συλλογική μνήμη τα παρελθοντικά πολιτικά σκάνδαλα της «χρυσής» εποχής της διακυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Ο λαός και ειδικά οι νεότερες γενιές πλήρωσαν το μάρμαρο πολύ ακριβά και εξακολουθούν να το πληρώνουν. Ο λογαριασμός ήταν ασύμφορος.

Η εξουσία για αιώνες είχε φύλο και είχε ταυτιστεί με την ανδρική κυριαρχία. Σήμερα, όπου γίνονται προσπάθειες και γυναίκες λαμβάνουν σημαντικές θέσεις εξουσίας παρατηρούμε δυστυχώς συχνά η πιστή επανάληψη κακών πατριαρχικών πρακτικών.

Αν και η εξουσία είχε και εν μέρει έχει φύλο, καθώς τα αριθμητικά ποσοστά αποδεικνύουν ό,τι οι γυναίκες έχουν να διανύσουν χιλιόμετρα ακόμη στο πεδίο της ανάληψης νευραλγικών θέσεων. Οι ρυθμίσεις τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο της ποσόστωσης των γυναικών, ως τεχνικής βελτίωσης και προώθησης της έμφυλης ισότητας μαρτύρα το κρίσιμο σημείο, στο οποίο βρισκόμαστε. Το φαινόμενο της γυάλινης οροφής (glass ceiling) κρατά καλά!

Η πατριαρχία και οι πεποιθήσεις της από την άλλη δεν ξεχωρίζει καμία και κανέναν. Η εκμετάλλευση, η επιβολή και η κυριαρχία με άνισους όρους και αθέμιτα μέσα μπορεί να εφαρμόζεται και από γυναίκες.

Αυτό με λυπεί προσωπικά, διότι η Εύα Καϊλή -πριν την αποκάλυψη όλων αυτών των στοιχείων και συμπεριφορών-, ως μια νέα γυναίκα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα φρέσκο και επιτυχημένο παράδειγμα για νέες γυναίκες και θηλυκότητες, καθώς σε μια ανδροκρατούμενη πολιτική σκηνή εκείνη ανελίχθηκε και έφτασε στο αξίωμα της Αντιπροεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ασχέτως του εάν είμαστε φίλα προσκείμενες/-οι στον ευρωπαϊκό θεσμό δεν παύει να ήταν μια τιμητική διάκριση.

Θα μπορούσε να προσφέρει πολλά, τόσο στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού έργου, όσο και στην προώθηση των γυναικείων και lgbtqia+ δικαιωμάτων, μα εκείνη από ό,τι φαίνεται επέλεξε τον δρόμο του άκρατου καπιταλισμού και της πατριαρχίας που πληγώνει όλες/όλους μας καθημερινά.

Οι διαφωνίες επί ιδεολογικού επιπέδου, αλλά και η σοβαρότητα των πιθανολογούμενων αδικημάτων, δεν είναι καλό να νομιμοποιεί και να επιτρέπει την διαιώνιση κακών παρελθοντικών πρακτικών περί σεξιστικών σχολίων αναφορικά με την εμφάνισή της. Η εξωτερική ομορφιά δεν συνεπάγεται και εσωτερική και ούτε όμως αποτελεί μέσο καυστικών σχολίων, πως αποτελεί κατάρα. Τα sexist gender bias θριάμβευσαν για ακόμη μα φορά, πως σχετίζεται η όποια εξωτερικής εμφάνισή ή το σωματικό της ανάστημα με τα αποδοθέντα από το κατηγορητήριο αδικήματα;

Οι σαφείς απατήσεις θα δοθούν από την εισαγγελική και ανακριτή έρευνα των βελγικών αρχών, – οι οποίες μπορεί εν προκειμένω στα μάτια της ελληνικής κοινής γνώμης να είναι περισσότερο εμπιστεύσιμες- συνδυαστικά με τα επιγενόμενα αποδεικτικά τεκμήρια της επερχομένης δίκης, μέχρι τότε όμως όλα βρίσκονται στο στάδιο της προδικασίας και αυτό θα πρέπει να γίνει από και όλες/όλους σεβαστό, καθώς το τεκμήριο αθωότητας, δρα προστατευτικά για την κατηγορούμενη.

Το τεκμήριο της αθωότητας αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θεσμικά κεκτημένα του νομικού πολιτισμού, το οποίο αποτελεί προϊόν κοινωνικής, πολίτικης και νομικής ωρίμανσης. Το τεκμήριο της αθωότητας κατοχυρώνεται τόσο σε διεθνές νομικό επίπεδο, στο άρθρο 14 παρ. του Διεθνούς Συμφώνου του ΟΗΕ για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, όσο και σε ευρωπαϊκό στο άρθρο 48 παρ 1 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το άρθρο 6 παρ 1 και 2 της ΕΣΔΑ και σε εθνικό αρχικά στο 20 παρ. 1 του Σ, δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και έπειτα στον ΚωδΠοινΔικ στο άρθρο 71 και τέλος του Ν. 4596/2019. Συγκεκριμένα, το τεκμήριο αθωότητας ορίζει ό,τι μέχρι την αμετάκλητη τη δικαστική απόφαση, η πιθανή παρότρυνση του κοινού να πιστέψει την ενοχή της κατηγορούμενης στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα αποτελούσε παραβίαση του τεκμηρίου. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως σε περίπτωση πρωτόδικης δικαστικής καταδίκης δεν θα πρέπει να γίνεται λόγος ενοχής, αλλά θα πρέπει να γίνεται σταθμισμένα και λελογισμένα, βάσει του σταδίου της ωρίμανσης της δικαστικής απόφασης.

Η Εύα Καϊλή είναι η δεύτερη ευρωβουλευτίνα, έπειτα από την καταδίκη του Γιάννη Λαγού ευρωβουλευτή της Χ.Α, η οποία βρίσκεται εντός φυλάκων, -βέβαια οι υποθέσεις τους βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο νομικής ωρίμανσης, καθώς η υπόθεση της πρώτης δεν έχει ακόμη εκδικαστεί πρωτόδικα, ενώ του Γιάννη Λαγού εκδικάζεται ενώπιον του Α΄ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών το τρέχον χρονικό διάστημα, τα δεδομένα αυτά θα ήταν καλό να μας προβληματίσουν συνολικά, τόσο αναφορικά με το επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, όσο και αναφορικά με τις δημοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες πρέπει να διέπονται από διαφάνεια και αρχές δικαίου.

Η εκτελεστική λειτουργία ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, άλλωστε αποτελεί τον καθρέφτη της κοινωνίας, καθώς οι πολίτες εκλέγουν δια της ψήφου τις/τους αντιπροσώπους τους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα