Κακό σκυλί, καλή τηλεόραση δεν έχει

Πολλαπλά ΣΟΚ σε ιστορίες για αγρίους στην TV.

Κική Μουστακίδου
κακό-σκυλί-καλή-τηλεόραση-δεν-έχει-376625
Κική Μουστακίδου

«Είδες καλέ τι έγινε με το σκυλί και εκείνο το παιδί;». Όταν ακούω σε στάσεις λεωφορείων (συνήθως) αυτές τις ποτισμένες στον πανικό ερωτήσεις, αγκαζέ με την προσφώνηση «καλέ» και ένα κούνημα του κεφαλιού τύπου άλλο-κακό-να-μη-μας-βρει, καταλαβαίνω αυτομάτως ότι η τηλεόραση πάλι έκανε το θαύμα της.

«ΣΟΚ – Το σκυλί μας επιτέθηκε, δάγκωσε και τραυμάτισε σοβαρά στο πρόσωπο το 10 μηνών μωρό μας». Με αυτή τη λεζάντα υποδέχτηκε στη νέα της, μεταμεσονύκτια εκπομπή η Ελεονώρα Μελέτη τη μητέρα αυτού του παιδιού που έζησε την «απόλυτη φρίκη» σε μια υπόθεση που «συγκλόνισε το πανελλήνιο».

Επί μισή ώρα, μια είδηση που θα αρκούσε απλώς να παίξει ως ολιγόλεπτο ρεπορτάζ σε τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων, ξεδιπλώθηκε τόσο που ξεχείλωσε, αφήνοντας μάλιστα την επίγευση ενός αμφιλεγόμενου συμπεράσματος. Ποιος ήταν ο σκοπός; Να προειδοποιήσει; Να τρομάξει; ‘Η να αναφερθεί ως μεμονωμένο περιστατικό και να μη θίξει κατ΄ανάγκη τα ζωόφιλα αισθήματά μας; Για να το διατυπώσω και πιο απλά, θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος εύλογα στο τέλος: τώρα αυτή την ιστορία γιατί μας την είπε;

Παρά το γεγονός ότι η Ελεονώρα Μελέτη δεν ήταν παρεμβατική με τις ερωτήσεις της και άφηνε χώρο στη συνομιλήτριά της, η συνέντευξη κύλησε σε μία ανακριτική ατμόσφαιρα με υπόκωφα σηκωμένο φρύδι. Η γλώσσα του σώματος της νεαρής αυτής μάνας, το βλέμμα της όταν περιέγραφε με (εξαντλητικές, ανούσιες) λεπτομέρειες το συμβάν, οι παύσεις της, ολόκληρος αυτός ο εξωτερικός μανδύας της πρόδιδε μια ενοχική στάση. Σαν μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή εκπομπών του στυλ Ανδρέα Μικρούτσικου και Αννίτας Πάνια, βάζοντας στο μικροσκόπιο τα δεινά της γειτόνισσας της διπλανής πόρτας, το σόου καταβρόχθισε τον τηλεοπτικό χρόνο λαίμαργα, χωρίς καμία «διατροφική» αξία.

Και ενώ πραγματικά πιστεύω στις ιστορίες που έχουν να διηγηθούν οι άνθρωποι που προσπερνάμε στην καθημερινότητά μας, μιας και ο καθένας μας μπορεί να κρύβει κάτι που αξίζει να ειπωθεί, όταν φωτίζονται τα λάθος κομμάτια του κοινωνικού μας παζλ είναι τόσο, μα τόσο κρίμα.

Είναι που πλέον, οι νέοι ανώνυμοι αστέρες του καιρού μας, αυτοί που καλούνται στην τηλεόραση για να ακουστούν, είναι όσοι κανιβαλίζονται από ανώνυμους σχολιαστές σε ενημερωτικά sites και σε YouTube βίντεο. Όσοι μπορούν να προκαλέσουν ένα νέο γύρο των πολυπόθητων comments.

Σημεία των κακών μας των καιρών…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 4 πράγματα που δεν αντέχω στην ελληνική τηλεόραση

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα