Κάθε πράγμα στον καιρό του!

της Βίκυ Μπαρμπόκα Πλημμυρισμένοι από μία τεράστια ποικιλία και από την παγκοσμιοποιημένη εύκολη διάθεση αγαθών που ακολουθεί το μοτίβο «τα πάντα ανά πάσα εποχή», καταλήγουμε συχνά να αποπροσανατολιζόμαστε και να τρεφόμαστε «εκτός εποχής». Για παράδειγμα, μερικά από τα διατροφικά σφάλματα που διαπράττουμε είναι ότι καταναλώνουμε ντομάτες τον χειμώνα, μπανάνες την άνοιξη και  λάχανο το καλοκαίρι. […]

Parallaxi
κάθε-πράγμα-στον-καιρό-του-22888
Parallaxi
freska-lahanika-kai-froyta.jpg

της Βίκυ Μπαρμπόκα

Πλημμυρισμένοι από μία τεράστια ποικιλία και από την παγκοσμιοποιημένη εύκολη διάθεση αγαθών που ακολουθεί το μοτίβο «τα πάντα ανά πάσα εποχή», καταλήγουμε συχνά να αποπροσανατολιζόμαστε και να τρεφόμαστε «εκτός εποχής». Για παράδειγμα, μερικά από τα διατροφικά σφάλματα που διαπράττουμε είναι ότι καταναλώνουμε ντομάτες τον χειμώνα, μπανάνες την άνοιξη και  λάχανο το καλοκαίρι.

Αν και δεν το συνειδητοποιούμε, τα φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής συνεπάγονται υψηλότερες τιμές, εισαγωγή από άλλες – συνήθως μακρινές – χώρες και επακόλουθη χαμηλότερη θρεπτική αξία, καθώς έχουν διατηρηθεί και φτάσει στο τραπέζι μας με την παρέμβαση τεχνητών μέσων, όπως κατάψυξη επί μακρόν, αλυσιδωτές μεταφορές ή και πρόσθετα φυτοφάρμακα. Στον αντίποδα, η επιλογή φρούτων και λαχανικών εποχής επαληθεύει τη γνωστή φράση «το τερπνόν μετά του ωφελίμου».

Με άλλα λόγια, είναι ευνοϊκό η διατροφή μας να συμβαδίζει με τη ροή των εποχών επειδή έτσι πετυχαίνουμε μία σειρά από οφέλη για την υγεία και την τσέπη μας, αλλά και για το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, τρώγοντας τρόφιμα στη σωστή εποχή τους απολαμβάνουμε και αξιοποιούμε ταυτόχρονα όλες τις θρεπτικές ουσίες τους και προσφέρουμε στον οργανισμό μας όλα όσα χρειάζεται κατά τη διάρκεια του έτους. Ζεστές και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές τον χειμώνα, πράσινες και τρυφερές την άνοιξη, δροσερές και ελαφρές το καλοκαίρι. Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι δεν είναι ίδιο να τρώμε έναν φρεσκοκομμένο φρούτο που αναδίδει έντονα όλα τα αρώματα του με ένα άλλο που έχει καταψυχθεί ή ταξιδέψει από μακριά χάνοντας μερικά από τα πολύτιμα συστατικά του.

Σε πρακτικό  μαγειρικό επίπεδο βγαίνουμε επιτέλους από το δύσκολο ερώτημα «τι να μαγειρέψουμε σήμερα;», αφού  έχουμε μία τεράστια ποικιλία τροφίμων για νέες συνταγές και γεύσεις Και πέραν αυτού, δίνουμε μία ανάσα στο πορτοφόλι μας, δεδομένου ότι τα εποχιακά προϊόντα είθισται να είναι πιο φθηνά λόγω της αφθονίας τους και της εγγύτητας του τόπου παραγωγής τους. Αυτό με άλλα λόγια μειώνει τα έξοδα μετακινήσεων, συσκευασίας και αποθήκευσής τους.  

Τελευταίο, αλλά πλέον σημαντικό: Βοηθάμε το περιβάλλον. Δεν είναι ψέμα ότι η καλλιέργεια ειδών εκτός εποχής έχει ως απόρροια τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων φυσικών πόρων (νερό, καλλιεργήσιμες εκτάσεις κοκ)  λιπασμάτων και πολύτιμης ενέργειας , ενώ  όταν ταξιδεύουν από μακριά συνεπάγονται πολλά τροφοχιλιόμετρα.

Η Καλύτερη Ζωή, η νεα πρωτοβουλία του WWF Ελλάς για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, μοιράζεται εδώ μαζί σας έναν πρακτικό πίνακα με την εποχικότητα φρούτων και λαχανικών τον οποίο και μπορείτε να αναρτήσετε στο ψυγείο σας. Έτσι, θα γίνετε ειδικοί στο πότε τρώμε τι και σταδιακά θα καταφέρετε να γεμίσετε το καλάθι των αγορών σας με εποχικά και τοπικά τρόφιμα. Καλή αρχή με χρώμα, γεύση και ποικιλία στο τραπέζι σας!

*Η Βίκυ Μπαρμπόκα, Υπεύθυνη επικοινωνίας «Καλύτερη Ζωή»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα