Κάθε ξενάγηση είναι μία μικρή γιορτή
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού, ο Ιωάννης Κιουρτσόγλου μοιράζεται τις εμπειρίες του
Λέξεις: Ιωάννης Κιουρτσόγλου
Όταν αποφοιτούσα από την Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης, δεν ήμουν απλά ακόμη ένας διπλωματούχος ξεναγός μετά από ένα σχεδόν τριετές (ιδιαίτερα απαιτητικό και καθημερινών υποχρεωτικών παρακολουθήσεων) πρόγραμμα σπουδών, μα ένας άνθρωπος και πολίτης ριζικά αλλαγμένος.
Έχοντας φωτισμένους ανθρώπους για καθηγητές (Φάκλαρης, Παϊσίδου, Μπρούσκου κ.ά.) σε 26 διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, η ματιά προς τον κόσμο μέσα από το πρίσμα της γνώσης, απέκτησε υπόβαθρο σταθερότερο του ενστικτώδους.
Η ομορφιά έγινε πιο έντονη και ζωντανή και η ασχήμια συχνότερα ενοχλητική από πριν. Κάθε επόμενη ημέρα, εβδομάδα, χρόνο αλλά και με κάθε επόμενο γκρουπ, διαπίστωνα την πολυεπίπεδη ευθύνη του επαγγελματικού τίτλου “διπλωματούχος ξεναγός”: ως εκπρόσωπος της χώρας σε αλλοδαπό κοινό ο/η ξεναγός είναι ζωντανή μονάδα μέσω της οικογενειακής ιστορίας, της ιστορίας της χώρας και ταυτόχρονα καλείται να κρατήσει ισορροπίες σε πολυποίκιλα θρησκευτικά, πολιτικά, κοινωνικά κ.ά. ακροατήρια και να κρατάει απόσταση από ενδεχόμενα προσωπικά πάθη ή πεποιθήσεις, έχοντας επίσης ως προτεραιότητα την έγνοια για την ασφάλεια και σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων που οδηγεί.
Με παράξενο τρόπο, στο απαιτητικό της φύσης του ξεναγού, βρίσκεται και η ομορφιά.
Οι προκλήσεις πολλές και αρκετά συχνά περιέχουν και τον ανθρώπινο πόνο – συμβαίνει συχνά να είναι κάποιος/ κάποια συνάδελφος μακρυά και να ενημερωθεί για κάποια απώλεια ανθρώπων του (αλλά και ζώων του) ή γινόμαστε μάρτυρες ξαφνικού θανάτου μέλους του γκρουπ μας και σκάβουμε βαθιά μέσα μας για να φέρουμε στην επιφάνεια τα αποθέματα ψυχής και δύναμης που χρειάζονται.
Ο/η ξεναγός είναι σε κάθε περίπτωση, ο άνθρωπος που θυμούνται πάντα οι επισκέπτες μας, ακόμη και χρόνια πολλά μετά από την εμπειρία τους στην Ελλάδα. Μάλιστα, προτρέπουν φίλους τους να επισκεφτούν την χώρα μας και να προσπαθήσουν να ξεναγηθούν από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες ξεναγούς.
Από την άλλη, οι ξεναγοί που διαβάζουμε στο πεδίο όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επισκέπτες, μπορούν να βοηθήσουν καταθέτοντας την εμπειρία τους για να βελτιωθεί η εμπειρία του ταξιδιού τους.
Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, έχουν γίνει δυστυχώς κινήσεις υποβάθμισης της εκπαίδευσης των ξεναγών. Στους καιρούς που διανύουμε, της “φαστ φουντ” εμπειρίας, της άμεσης αλλά όχι απαραίτητα αληθούς πληροφορίας και της γενικότερης πτώσης του εγκυκλοπαιδικού επιπέδου αλλά και γλωσσικής ένδειας, είναι μόνο προς όφελος της χώρας οι ξεναγοί της να είναι εφοδιασμένοι με σύγχρονα εργαλεία επικοινωνίας με το κοινό τους χωρίς εκπτώσεις ποιότητας στην παροχή υπηρεσιών.
Φέτος και καθόλου τυχαία, η παγκόσμια ομοσπονδία ξεναγών WFTGA γιορτάζει την σημερινή Διεθνή ημέρα ξεναγών (21 Φεβρουαριου), έχει ως κύριο σύνθημα την λέξη ΕΙΡΗΝΗ και τους ξεναγούς ως πρέσβεις της ανά την υφήλιο. Τα κατά τόπους σωματεία οργανώνουν δωρεάν ξεναγήσεις, κάτι που θα συμβεί και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στην Θεσσαλονίκη.
Με τις ξεναγήσεις να αποτελούν σημαντικό εργαλείο πληροφόρησης στο κοινωνικό, ιστορικό και πολιτιστικό πλαίσιο και γίγνεσθαι των τοπικών κοινωνιών, τα παραδείγματα συναδέλφων σε διάφορες χώρες, που παλεύουν για την διάσωση αξιών και πολιτισμικών ταυτοτήτων , έρχεται να προσδώσει ακόμη μία όμορφη πτυχή στο ήδη πολυδιάστατο που συνιστά η ξεναγική.
Κάθε ξενάγηση είναι μία μικρή γιορτή. Ελάτε μαζί μας.
*Ο Ιωάννης Κιουρτσόγλου είναι ξεναγός