Κυλιέμαι σαν ζάρι…

Και όμως το κύριο γεγονός της 8ης Μαρτίου δεν ήταν ο κ. Μανιτάκης, ούτε η αναίτια βία που διέλυσε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο...

Θωμάς Σιώμος
κυλιέμαι-σαν-ζάρι-1131979
Θωμάς Σιώμος

Στις 3 Μαρτιου του 2010 η δημοσιογραφική ατζέντα περιελάμβανε δύο άνισα γεγονότα: 1ο. Ανακοίνωση των πρώτων μέτρων λιτότητάς της κυβέρνησης Παπανδρέου. 2ο. Κυκλοφορία του πορνό DVD της Τζούλιας Αλεξανδράτου.

Τα κοινωνικά δίκτυα και τα βραδινά δελτία βεβαίως έδωσαν τότε άνισο χώρο και χρόνο στα δύο αυτά γεγονότα προκρίνοντας τη Τζούλια ως σημαντικότερη των μέτρων λιτότητας.

Στις 8 Μαρτίου του 2024 έγινε κάτι ανάλογο, το διαδίκτυο βοά για το τραγούδι της Σάτι και όλοι και όλες σχολιάζουν το κατιτίς τους την ώρα που η κυβέρνηση περνούσε ένα νόμο 205 άρθρων που τελειώνουν την Ελλάδα όπως την ξέρουμε.

Η τέως προεδρίνα της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και η δίωρη της τοποθέτηση σχολιάστηκε περισσότερο από το γεγονός ότι αυτός ο νόμος καταστρατηγεί το Σύνταγμα κσι θεσμοποιεί τις εισοδηματικές διακρίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση.

Το ότι η καταστρατήγηση αυτή, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Reporters United, βασίστηκε σε νομικές συμβουλές του κ. Μανιτάκη που τυγχάνει αμειβόμενος από το Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου το οποίο πρώτο (με τη χρηματοδότηση της CVC) θα ανοίξει Ιατρική Σχολή στην χώρα μας και θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2025, δεν αξιολογήθηκε ως ικανή είδηση αναφοράς στα δελτία ειδήσεων.

Επίσης δεν αξιολογήθηκε ως είδηση ικανή να προβληθεί το γεγονός πως 16 συνταγματολόγοι διαφωνούν με τις απόψεις του κ. Μανιτάκη, ούτε βέβαια το γεγονός πως ο κ. Μανιτάκης απο τότε που συνταξιοδοτήθηκε, από το Ελληνικό Δημόσιο πανεπιστήμιο βγάζει τα προς το ζην βοηθώντας Κυπριακά fund να ιδρύουν Νομικές Σχολές, αρχικά στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης-Πάφου και μετά στο Nicosia University. Κάνει μια δεύτερη καριέρα, μετά την λαμπρή στο Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, στην Κυπριακή ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση. Δεν συζητήθηκε επαρκώς βέβαια και η πολιτικής καριέρα του κ. Μανιτάκη που κατά ομολογία του «έψαξε τρόπο» για να παρακαμφθεί η απαγορευτική σαφήνεια του άρθρου 16, την οποία και αποδέχεται. Τα ελληνικά ΜΜΕ και η σοσιαλμηντιακή σφαίρα δεν έκριναν πως είναι ενδιαφέρον να συζητηθεί αν ο ρόλος του κ. Μανιτάκη είναι ηθικός, νόμιμο και αν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων ή όχι στην περίπτωση αυτή.

Όμως το κύριο γεγονός της 8ης Μαρτίου δεν ήταν ο κος Μανιτάκης, ούτε καν η αναίτια βία που διέλυσε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή, το κύριο γεγονός της σοσιαλμηντιακής δημόσιας σφαίρας ήταν το Ζάρι της Σάττι.

Καληνύχτα και καλή τύχη σε όλους και όλες μας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα