Parallax View

Μεζέδες, γεύσεις και ουσία

της Βαγγελιώς Χρηστίδου Βρίσκεται στη δυτική έξοδο της πόλης και το όνομά του είναι «δεμένο» με την έννοια του «συνεταιρίζεσθαι». Το «Σέμπρικο» εστιατόριο που άνοιξε το 2012 μια παρέα νέων ανθρώπων, περιλαμβάνει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου τοπικά και χειροποίητα προϊόντα και γεύσεις. Κι έχει καταφέρει, μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας του, να γίνει ένα από τα […]

Βαγγελιώ Χρηστίδου
μεζέδες-γεύσεις-και-ουσία-32694
Βαγγελιώ Χρηστίδου
sempriko_13.jpg

της Βαγγελιώς Χρηστίδου

Βρίσκεται στη δυτική έξοδο της πόλης και το όνομά του είναι «δεμένο» με την έννοια του «συνεταιρίζεσθαι». Το «Σέμπρικο» εστιατόριο που άνοιξε το 2012 μια παρέα νέων ανθρώπων, περιλαμβάνει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου τοπικά και χειροποίητα προϊόντα και γεύσεις. Κι έχει καταφέρει, μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας του, να γίνει ένα από τα πιο γνωστά «στέκια» πελατών κάθε ηλικίας κι επαγγέλματος, με τη φήμη του να έχει διασπαρθεί ακόμη κι εκτός πόλης και χώρας.

«Σέμπρικο ή Δίφραγκο»; Αυτό ήταν ένα από τα πρώτα διλήμματα που αντιμετώπισαν οι μελλοντικοί τότε ιδιοκτήτες του εστιατορίου που άνοιξε το Μάιο του 2012 στην οδό Φράγκων 2, στην περιοχή των Δικαστηρίων στη Θεσσαλονίκη. Το όνομα είχε ωστόσο ήδη αποφασιστεί. Το «Σέμπρικο», (σ.σ. από τη «Σεμπριά», που στην Πελοπόννησο είναι Συνεταιρισμός καλλιεργητών και στην Ήπειρο σημαίνει «μοιρασιά»), είχε πάρει τη μορφή του και το χαρακτήρα του, πριν ακόμη ανοίξει. Σχεδόν στο σύνολό τους, άλλωστε, οι αρχικοί 10 συνεταίροι του εστιατορίου, αποτελούσαν από χρόνια πριν μια παρέα, που υποστήριζε και πρέσβευε με διάφορους τρόπους με διάφορους τρόπους τη συνεργασία, τη συνύπαρξη και την αλληλεγγύη. Έτσι, ακόμη και το πρώτο για αρκετούς από αυτούς επαγγελματικό εγχείρημα, δεν θα μπορούσε να απέχει από τις παραπάνω αξίες….

Δυόμιση χρόνια γνωριμιών…

Οι πόρτες του άνοιξαν στις 25 Μαϊου του 2012 και ήδη με το πέρασμα του καλοκαιριού, το «Σέμπρικο» είχε περιληφθεί στις λίστες με τα καλύτερα εστιατόρια με μαγαζιά για έξοδο της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, δυόμιση χρόνια μετά, συνεχίζει με την ίδια μορφή και τους ίδιους ρυθμούς, έχοντας γίνει πλέον γνωστό σε κόσμο εντός κι εκτός της πόλης και ιδιαίτερα αγαπητό, σε όσους προτιμούν τις πατροπαράδοτες κι αυθεντικές γεύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι γεμάτο όλη την ημέρα, είτε το καλοκαίρι, οπότε και βγαίνουν τα …τραπεζάκια έξω, είτε το χειμώνα, που οι μυρωδιές των φαγητών ζεσταίνουν το χώρο μαζί με τις φωνές και τα χνώτα των πελατών.

Όποιος μπει να φάει ή να πιει τον καφέ του στο μαγαζί, μπορεί να βρει από δικηγόρους – λογικό, αφού τα Δικαστήρια είναι μόνο δύο βήματα από εκεί, μέχρι μέλη πολιτικών σχημάτων, το δήμαρχο Θεσσαλονίκης με τους δημοτικούς συμβούλους του, αλλά και κόσμο που έχει εκτιμήσει όλο αυτό το διάστημα το «Σέμπρικο» και τους ανθρώπους του. Ο λόγος; Κυρίως η φιλοσοφία του μαγαζιού, που συνδυάζει εξαιρετικά μεγάλες μερίδες με πολύ χαμηλές τιμές.

«Έχουμε πελάτες απ’ όλο τον κόσμο, ακόμη και από τη Νότιο Αφρική, τη Νέα Ζηλανδία κι από αλλού», λέει ο Ηλίας, ένας από τους 12 σήμερα «εταίρους» του «Σέμπρικο». «Ίσως μας μαθαίνουν μέσω του Ίντερνετ (σ.σ. κατά κανόνα το μαγαζί διαφημίζεται από … μόνο του, μέσω ιδιωτικών πρωτοβουλιών, ενώ οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες του, δεν έχουν κάνει ποτέ διαφήμιση), συχνά μας προτείνουν στους πελάτες τους ξενοδοχεία και Youth Hostel της πόλης. Μέσα στη δική μας φιλοσοφία είναι η όσο το δυνατόν πιο απλή παρουσίαση του “Σέμπρικο”, εκτός των περιπτώσεων που υπάρχει πρωτοβουλία του εκάστοτε συντάκτη κάποιου ΜΜΕ – όπως και τώρα».

Η αλήθεια είναι ότι, το «Σέμπρικο» είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρων των οποίων η φήμη… προηγείται των ιδίων, αφού ακόμη και χωρίς διαφήμιση, η πελατεία του αγγίζει ήδη τις αρκετές χιλιάδες κόσμου…

«Βουτιά» στις γεύσεις

Το πιο γνωστό πιάτο του «Σέμπρικο», είναι η σπαλομπριζόλα με τα διάφορα συνοδευτικά της, αφού και μόνο η μαρινάρα της, αρκεί για να μυρίσει όλο το μαγαζί. Δημοφιλής και η σφακιανή πίτα, τα σκαλτσούνια, οι πίτες που φτιάνονται από τους ίδιους – όπως και το ψωμί, τα ραβιόλια, το μαντί.

Όλα τα κρασιά επιλέγονται με προσοχή από καλλιεργητές ανά τη χώρα, ενώ στο μεγαλύτερό τους ποσοστό, τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για πρώτες ύλες στην κουζίνα και που σερβίρονται, φτάνουν στο χώρο του «Σέμπρικο» απευθείας από τους παραγωγούς τους. Στόχος, όπως αναφέρεται και παραπάνω, η στήριξη των τελευταίων, αλλά και η διάθεση προϊόντων που μπορεί κανείς να βρει πιο σπάνια και μόνο σε μικρές ποσότητες (π.χ. η «μανούρα» της Σίφνου).

Στο μικρό «μπακάλικο» που διαθέτει ο χώρος, όλα τα χρώματα και οι γεύσεις: πιπέρια και άλλα μπαχαρικά, βότανα στις γλάστρες τους, τουρσιά, ζυμαρικά, τυριά και αλλαντικά απ’ όλη την Ελλάδα, σε ειδική προθήκη.

Το φθινόπωρο βγαίνει, ο χειμώνας αρχίζει να μπαίνει για τα καλά στη Θεσσαλονίκη, τα τραπεζάκια σύντομα θα μαζευτούν μέσα και θα αρχίσει κανονικά η τρίτη χειμερινή σαιζόν για το εστιατόριο – συνεταιρισμό. Κάθε Δευτέρα, ημέρα ξεκούρασης, η συνέλευση των μελών του τα βάζει κάτω, τα μετράει και τα …επαναπροσδιορίζει.

Για να δούμε λοιπόν, τι μας επιφυλάσσει για φέτος το «Σέμπρικο»…Α! Και πριν πάτε, το πιο συνετό είναι να κάνετε πρώτα ένα τηλέφωνο για να… «κόψετε» κίνηση. Ειδικά τις ώρες φαγητού, τα τραπέζια είναι πάντα γεμάτα…

* Πληροφορίες: «Σέμπρικο», Φράγκων 2, Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310 557513

Διαβάστε τα υπόλοιπα εστιατόρια που ξεχωρίσαμε στην πόλη εδώ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα