Featured

Να μιλήσετε στα παιδιά για τη Γαρυφαλλιά

Γι΄αυτό είναι ανάγκη να μιλήσουν για 'κείνη στα παιδιά τους. Για να μείνει κενή η θέση μια για πάντα.

Κωνσταντίνα Καδέρη
να-μιλήσετε-στα-παιδιά-για-τη-γαρυφαλλ-789020
Κωνσταντίνα Καδέρη

Πόσες φορές χρειάστηκε να γυρίσεις το κεφάλι σου προς τα πίσω για να βεβαιωθείς ότι δεν κινδυνεύεις; Ανεξάρτητα αν είναι πρωί ή βράδυ, ιδιαίτερα αν είσαι μόνη. Τρέμεις στην ιδέα ότι τα σενάρια που πλάθεις στο μυαλό σου θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα. Σενάρια για μια πραγματικότητα που ενώ εσύ απεύχεσαι, είναι η καθημερινότητα εκατομμυρίων γυναικών σ΄όλο το κόσμο. Σενάρια που δημιουργεί ο φόβος. Αυτός που επωμίστηκες ήδη από τα νεανικά σου χρόνια και ενισχύεται περισσότερο στο άκουσμα μιας ακόμη γυναικοκτονίας.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί και άλλες τόσες εκείνες που δεν πρόφτασαν να βγουν στο φως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κατά μέσον όρο, 137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους.

Δεν είναι απλώς ένας αριθμός. Ήταν η Ελένη Τοπαλούδη, η Κωνσταντίνα Τσάπα, η Καρολάιν Κράουτς, η Γαρυφαλλιά. Δεν είναι απλώς ονόματα. Ήταν μια 21χρονη φοιτήτρια στην Ρόδο,  μια 28χρονη μητέρα από τη Μακρινίτσα Πηλίου, μια 20χρονη μητέρα από τα Γλυκά Νερά, μια 26χρονη γυναίκα στη Φολέγανδρο. Δεν ήταν μόνο αυτό.

Ήταν γυναίκες με συναισθήματα και ευαισθησίες. Με τα δικά τους βιώματα και προβλήματα. Άνθρωποι που θα μπορούσαν να είναι στην δική μας γειτονιά, στη δική μας παρέα, στη δική μας οικογένεια. Ήταν άνθρωποι και δε γυναίκες που δολοφονήθηκαν. Όχι δεν ήταν η κακιά η ώρα. Ούτε μια στιγμή αδυναμίας του δράστη. Τα αίτια είναι άλλα. Πολύ βαθιά ριζωμένα μέσα στη κοινωνία.

Αυτά τα γερά θεμέλια πρέπει να γκρεμίσουν οι νέες γενιές. Να μάθουν ότι όταν «στραβώσει η φάση» δεν σημαίνει πως αυτόματα ο άνδρας έχει το δικαίωμα να ρίξει τη γυναίκα στη θάλασσα. Να μάθουν ότι όταν η γυναίκα, η κοπέλα, το κορίτσι λέει «όχι» σημαίνει «όχι!». Να μάθουν πως ο φόβος του να κυκλοφορείς μόνη σου στο δρόμο δεν είναι κληρονόμημα που πρέπει να διαιωνιστεί.

Γι΄αυτό οι γενιές του σήμερα πρέπει να μην θεωρήσουν τη Γαρυφαλλιά ως μια ακόμη είδηση γυναικοκτονίας από έναν «30χρονο δράστη». Αυτόν που τις τελευταίες μέρες συγκέντρωσε τη δημόσια κατακραυγή, αλλά σε λίγους μήνες θα ξεχαστεί και θα δώσει τη θέση του στον επόμενο. Γι΄αυτό είναι ανάγκη να μιλήσουν για ‘κείνη στα παιδιά τους. Για να μείνει κενή η θέση μια για πάντα.

Δείτε επίσης:

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα