Να σέβεστε τις θυμωμένες θηλυκότητες!

Η Ειρήνη Π. Περπερίδου  γράφει για την χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για τον βιασμό της 24χρονης Γεωργίας.

Parallaxi
να-σέβεστε-τις-θυμωμένες-θηλυκότητες-874042
Parallaxi
Πηγή εικόνας: SOOC

Λέξεις: Ειρήνη Π. Περπερίδου

Η τελευταία εβδομάδα ήταν πολύ δύσκολη, με την πρόσφατη υπόθεση της Γεωργίας αναδύθηκαν στην επιφάνεια ένα σωρό ζητήματα, τα οποία κόχλαζαν μέσα μας! Δεν ήρθαμε πρώτη φορά σε επαφή με αυτά, αλλά κάθε συνειδητοποίηση πονά και θλίβει εξίσου!

Xθες, νωρίς το βράδυ συγκεντρώθηκε ένα πλήθος ανθρώπων στην πλατεία Συντάγματος, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν και ταυτόχρονα να δηλώσουν το παρόν στο μεγάλο κύμα συμπαράστασης στη Γεωργία. Διάβασα, ένα πολύ όμορφο και έξυπνο σλόγκαν “Είμαστε γεμάτ@ στ-Οργή!”! Είναι αλήθεια οι θηλυκότητες βράζουν και είναι οργισμένες από τη χρόνια αδικία και καταπίεση διότι βλέπετε ακόμη και αν διατεινόμαστε πως τα πράγματα είναι καλύτερα ο θυμός υπάρχει. Είναι διαγενεακός και πια ασυγκράτητος!

Σύμφωνα με μια έρευνα του Dr. Jean Baker Miller, οι γυναίκες λόγω του πατριαρχικού τρόπου ανατροφής, διαπαιδαγώγησης και ζωής δεν επιτρεπόταν να εκφράσουν, να δείξουν και να μάθουν να επικοινωνούν τον θυμό τους, διότι αποτελούσε απειλή για την “θηλυκότητά” τους, ενώ αντίθετα οι άνδρες μεγάλωσαν και κάποιοι εξακολουθούν να μεγαλώνουν με την λανθασμένη πεποίθηση ό,τι το να είναι ένας άνδρας επιθετικός και οξύθυμος, ή να εκφράζει τον θυμό του αποτελεί έξοχο δείγμα ανδρισμού και δυναμισμού.

Η πατριαρχική κοινωνία δεν ήθελε και δεν θέλει να ακούσει για τον γυναικείο θυμό! Τον φιμώνει, τον πνίγει και τον τιμωρεί με κάθε δυνατό τρόπο, μεγαλώνοντας ανελεύθερες και ανέκφραστες γυναίκες. “Σςςς, μην μιλάς πολύ! “Μην λες πολλά! Πρόσεξε πως μιλάς! Αυτά τα λόγια δεν ταιριάζουν σε μια γυναίκα!”. Σε κάθε της βήμα, η κοινωνία ειδοποιεί την γυναίκα ό,τι ο θυμός της περισσεύει, πνίγοντας χρόνια αυτά που νιώθει κατέληξε να πνίγει τον ίδιο της τον εαυτό!

Χθες, όμως, αντίκρισα κάτι λαμπερές ματάρες θηλυκοτήτων που παρά το φόβο και την αγανάκτηση που ένιωθαν, δήλωναν παρούσες στο θυμό τους, στον πόνο τους, φώναζαν πως είναι παρούσες και δεν είναι μόνες! Το να ξορκίζεις το κακό αιώνες που κουβαλάμε στην πλάτη μας, ήδη από τις προηγούμενες γενιές, απαιτεί τόλμη και γενναιότητα και αυτές οι θηλυκότητες έχουν μπόλικα και από τα δυο!

Άλλα, έχουν και μπόλικο φόβο, το να είσαι θηλυκότητα σε μια πατριαρχική δομή είναι πολύ δύσκολη συνθήκη, όχι γιατί το επιλέγουμε εμείς, αλλά γιατί άλλοι μας έβαλαν σε μια θέση περιοριστική και περιορισμένη! Κανένα “γιατί” κανενός συστήματος δεν νομιμοποιείται να στερήσει τις θηλυκότητες το αναφαίρετο δικαίωμα για ζωή, ομιλία, έρωτα, σεξ, κοινωνικοποίηση, εργασία, προσφορά κ.α.

Η δυναμική παρουσία είτε δια ζώσης είτε διαδικτυκά δηλώνει το τέρμα της σιωπής και της ανοχής σε οποιαδήποτε κακοποιητική πρακτική, σε όποιον βαθμό και σε όποια διάσταση. Η συνένωση των ανθρώπων θέτει τα όρια στους παροντικούς και εν δυνάμει βιαστές και κακοποιητές και διακηρύττει την ελευθερία, την υποστήριξη και την συλλογική αποτίναξη από ό,τι βλαπτικό για τις θηλυκότητες και την κοινωνία. Η χθεσινή παρουσία αποτελεί ένα προμήνυμα της αλλαγής που είναι καθ’ οδόν!

*Η Ειρήνη Π. Περπερίδου είναι ιδρύτρια της GEA

Δείτε επίσης: 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα