Πότε επιτέλους θα κοιτάξετε τα κόμπλεξ σας; – Oι συντάκτες της Parallaxi γράφουν…
Υ.Γ. την επόμενη φορά που θα κατακρίνετε κάποιον για το σώμα του και την όμορφη για εμάς αηδιαστική για εσάς διαφορετικότητα του κοιταχτείτε στον καθρέφτη και αναρωτηθείτε, πόσο άνθρωποι είστε σήμερα;
Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν παραπανίσια κιλά είναι στην παρέα απίστευτα αυτοσαρκαστικοί, χαλαροί, δέχονται την καζούρα και υπερθεματίζουν, σε κάνουν να νιώσεις άνετα. Ξέρετε κάτι; Η ψυχούλα τους το ξέρει.
Συνήθως η ιστορία ξενικά από την παιδική ηλικία όπου τα υπόλοιπα παιδιά είναι σκληρά κι αμείλικτα και οι μεγάλοι αδυνατούν να βρούνε έναν τρόπο να νιώσει το παιδί άνετα. Έπειτα, ό,τι συμβαίνει στη ζωή του ανθρώπου, έχει σχεδόν καθοριστεί από εκείνη την περίοδο και είναι -σχεδόν- αργά.
Μετάνιωσα για πολλά «αθώα» σχόλια σε παιδιά του περίγυρού μου. Δεν έχω διορθώσει όλα αυτά τα χρόνια και πολλά στη συμπεριφορά μου. Συνεχίζω τις περισσότερες φορές να κρίνω από την εξωτερική εμφάνιση. Να τοποθετώ σε κουτάκια τους ανθρώπους, ακόμα και με βάση τον αριθμό που δείχνει η ζυγαριά τους. Κι αυτό γιατί (έτσι μού έμαθαν κι έτσι με βολεύει να πιστεύω) θεωρώ τον εαυτό μου καλύτερο. Και δεν καταλαβαίνω πως έτσι γίνομαι όλο και χειρότερος.
Βλέπω καμιά φορά το βίντεο κλιπ των Άγαμων Θυτών όπου ο Σταρόβας τραγουδά: «Η θεωρία καταρρέει / οι χοντροί είν’ οι ωραίοι…» και στεναχωριέμαι. Γιατί ούτε ο Σταρόβας το πιστεύει, όσο κι αν κάνει πλάκα με τα κιλά του. Κανείς δε θέλει να έχει παραπανίσια κιλά.
*Ακης Σακισλόγλου
Φονιάδες των χοντρών, διαιτολόγοι
*Ραφαήλ Γκαϊδατζής
Λόγια προς υπεράσπιση. Ή και όχι…
Μάχη για να αποδείξουν πως είναι κατά του bodyshaming έδωσαν κάποια δημόσια πρόσωπα τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο της κουβέντας τους για τα κακεντρεχή σχόλια που δέχτηκε η Έλενα Παπαρίζου για τα κιλά της.
Για την ακρίβεια, χίλια δυο ξεστόμισε το στόμα τους, στην προσπάθειά τους να κατακρίνουν όλους εκείνους που μίλησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην καλύτερη των περιπτώσεων (τρόπος του λέγειν το καλύτερη…) για «παραπανίσια κιλά της τραγουδίστριας».
Και αυτό γιατί, στην τελική, μόνο μπανάλ και ολίγον τι κουραστικά κοινωνικά στερεότυπα κατέληξαν να αναπαράγουν από μέρους τους με τα λεγόμενά τους.
«Κουκλάρα η Παπαρίζου», «πανέμορφη», «και ταλαντούχα».
Ας εξηγηθεί εκ νέου, γιατί μάλλον δεν έχει γίνει αντιληπτό: Πέραν του ότι είναι θλιβερό να κατακρίνουμε ή και απλώς να ασχολούμαστε με τη μορφή του σώματος των άλλων ανθρώπων, δέκα φορές πιο τραγικό είναι το εξής:
Να προσπαθούμε να επιχειρηματολογήσουμε επί του θέματος εκθειάζοντας την ομορφιά και το ταλέντο κάποιου σαν άλλο τίποτε. Τουτέστιν. Δεν προσδιορίζεται η αξία κάποιου ανθρώπου ούτε από τα κιλά, αλλά φυσικά ούτε από την ομορφιά ή και το ταλέντο. Θα μπορούσε κάποιος να είναι αληθινό «διαμάντι» ανεξαρτήτως αριθμού κιλών, ομορφιάς, χαρίσματος ή επιτυχημένης πορείας σε έναν τομέα.
Βεβαίως, σε έναν κόσμο δομημένο στην όψη, τα φώτα, τη νιότη, τις λαμπρές καριέρες λίγα είναι αυτά που μπορεί να περιμένει κανείς και πολύ περισσότερο, λίγα είναι αυτά που μπορεί να αλλάξει…
*Στέλλα Παϊσανίδη
Πότε κοιτάχτηκες στον καθρέφτη τελευταία φορά;
Ας μιλήσουμε λοιπόν για ένα θέμα το οποίο δεν θα έπρεπε να θίγεται ακόμα. Ας μιλήσουμε για τα κόμπλεξ εκείνων και τα κιλά τα δικά μας. Ήμουν victim body shaming χρόνια, έχω ξαναπεί πως στα 17 πέρασα τάσεις βουλιμίας τις οποίες ακόμα και σήμερα παλεύω να ελέγξω. Ωστόσο, στάθηκα τυχερή διότι ποτέ δεν με ενδιέφερε τι θα πει ο άλλος για το ΔΙΚΟ ΜΟΥ σώμα. Πέρασα φάσεις που ήμουν 80 κιλά και φάσεις που ήμουν 50, έδωσα τον αγώνα μου για να τα χάσω με την διατροφολόγο μου αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ όχι γιατί ένας κάφρος μου έθιξε την κυτταρίτιδά μου. Απλά γιατί εμένα δεν μου άρεσα στον καθρέφτη.
Όλοι εσείς οι αψεγάδιαστοι, με τα ιδανικά σώματα, την τρομερή και αδιανόητη ομορφιά, τα άψογα αποτριχωμένα και γραμμωμένα κορμιά, βρείτε τις βιτρίνες σας και ταιριάξτε μαζί τους κι εμείς θα είμαστε χαρούμενοι για την ιδανική ζωή που επιλέξατε. Για εσάς το ιδανικό πρότυπο ανθρώπου είναι το τέλειο, για εμάς το ιδανικό πρότυπο είναι το υγιές, το ανθρώπινο, το ατελές, το απολύτως διαφορετικό. Αγαπάμε τις καμπύλες που συνοδεύονται με το καλό φαγητό, μισήσαμε την κυτταρίτιδα μόλις εμφανίστηκε, την αγαπήσαμε γιατί έγινε κομμάτι του δέρματος μας, αντικρίσαμε στον καθρέφτη τις πρώτες ραγάδες μόλις πήραμε παραπάνω κιλά και αντί να ντραπούμε βρήκαμε τρόπο να τις αναδείξουμε, ακούσαμε την ατάκα ”φάε κάτι, πετσί και κόκαλο είσαι” αλλά εσείς που μας το είπατε δεν ξέρατε πως δεν μπορούμε να παχύνουμε λόγω θυρεοειδή. Αυτοί είμαστε, εκείνοι που δεν σας κοιτάξαμε και δεν σας σχολιάσαμε ποτέ για το τι επιλογές έχετε κάνει στον τρόπο ζωής και παραμείνατε αψεγάδιαστοι.
Εκείνοι που μας βγάλατε τα κόμπλεξ σας επάνω μας, μα αντί να το βάλουμε κάτω, μας αγαπήσαμε ακόμα περισσότερο. Θυμάμαι στο Γυμνάσιο η κολλητή μου είχε φάει Bulling από έναν σαν κι εσάς και σταμάτησε να τρώει για 2 εβδομάδες με αποτέλεσμα να φτάσει στο όριο της νευρικής ανορεξίας, τι συζήτηση να ανοίξουμε μαζί σας; Να πούμε τι ακριβώς, το πώς δεν βουτάτε την γλώσσα στο μυαλό; Να αναλύσουμε αυτήν την διαδικασία;
Να σας βρω 10 σχόλια από σάχλες σαν εσάς που κατακρίνετε την Παπαρίζου, στα 40 της, γιατί δεν έχει σώμα 20χρονής μετά από εξωσωματικές; Και ξέρετε, ε; Με πονά το γεγονός ότι υπάρχουν εκεί έξω και γυναίκες που κρίνουν άλλες γυναίκες. Γιατί αυτό με μία λέξη ονομάζεται κόμπλεξ, χωρίς να θέλω να σας στεναχωρήσω βέβαια. Η δική μου θεωρία ωστόσο είναι πως ο κάθε άνθρωπος και το κάθε σώμα είναι διαφορετικό και στα κάθε μάτια μοιάζει θεϊκό, ιδανικά πλασμένο, στην ηλίθια ερώτηση πώς αντιδράς στα αρνητικά σχόλια που δέχεσαι για τα κιλά σου απαντώ σαν την Έλενα ”Στεναχωρήθηκα τόσο που θα φάω ένα μπέργκερ.”
*Μυρτώ Τούλα
Σαράντα βάρκες στο γιαλό, ο Γιάννος μου λέει… σαρανταδυό!
Και κάτι ακόμα. Η διαφορά κριτικής και επικριτικών οχετών είναι τεράστια. Είναι άλλο πράγμα να κριτικάρεις μια κοινωνία για το γεγονός ότι δημιουργεί είδωλα, ότι προωθεί ένα κακό μοντέλο συνύπαρξης και άλλο να κράζεις (γιατί είναι κράξιμο όχι κριτική) μια κοινωνία επειδή είναι υπερβολικά αδύνατη ή υπερβολικά παχιά. Το σώμα του καθένα έχει έναν και μόνο ιδιοκτήτη, τον εαυτό του, και μόνο από αυτόν μπορεί να δέχεται παράπονα.
*Βαγγέλης Θεοδωράκης
Το φαΐ σου έφαγα;
Έχω δεχτεί σχόλια για το σώμα μου, για τα κιλά μου άλλα με «έβρισκαν» μετά από εξαντλητικές δίαιτες υπενθυμίζοντας μου πώς απείχα από το δικό τους ιδανικό, άλλες φορές σχολίαζαν τα έξτρα κιλά που απέκτησα. Μετά από τόσα χρόνια, δεν θυμάμαι ακριβώς τα σχόλια τους, δεν μου χρειάζεται η κακία τους, έμαθα με την πάροδο του καιρού να τα αποβάλλω, να σβήσω τους χαρακτηρισμούς τους από όσα με προσδιορίζουν, το μόνο που θυμάμαι είναι ο πόνος που μου προκαλούσαν.
Είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσεις πώς στην σημερινή κοινωνία η εξωτερική εικόνα σου είναι αυτό που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις, θα κρίνουν πόσο αξίζεις αναλόγως με αυτήν. Η ζυγαριά και οι κοιλιακοί έγιναν το μέσο για να κρίνουμε τους ανθρώπους. Αν είσαι παραπάνω κιλά σύμφωνα με κάποιον άγνωστο στα social media, τότε περίμενε σχόλια ή ακόμα και προσωπικά μηνύματα τύπου «Μα καλά πώς έγινες έτσι, εγώ για το καλό σου το λέω», «Μήπως να σταματήσεις να τρως λίγο;» κ.λπ.
Τέτοια σχόλια έλαβε πριν λίγες ημέρες η Έλενα Παπαρίζου μετά την εκθαμβωτική εμφάνιση της στην φετινή Eurovision. Κακόβουλα σχόλια, meme και πολλά ακόμα είδαμε να γράφονται από αρκετούς μέσω των προφίλ τους. Και ενώ οι υπόλοιποι παρακολουθούμε αυτόν τον πόλεμο στα social media για το πόσο ζυγίζει η Έλενα, η ίδια σχολιάζει επί του θέματος «Στεναχωρήθηκα τόσο πολύ που έγραψαν για τα κιλά μου, που πήγα χθες και έφαγα ένα μπέργκερ» και μας θυμίζει ότι αυτή είναι η σωστή αντιμετώπιση. Όταν δέχεσαι body shaming, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τους απαντήσεις «Το φαΐ σου έφαγα;» και να συνεχίσεις την ζωή σου μακριά από τέτοια άτομα.
*Εύα Καβάζη
Ο,τι και να γίνει θα μας κρίνουν. Οπότε φάτε!
Θεαματική ήταν κατ’ εμέ η εμφάνιση της Έλενας Παπαρίζου, η οποία επέστρεψε στη Eurovision, για να μας θυμίσει τους λόγους που ήταν και παραμένει το Number One, κάνοντας τους Έλληνες και όχι μόνο περήφανους. Όμως, όχι όλους, γιατί κάποιοι δεν έχασαν ευκαιρία να πουν αρνητικά σχόλια για την εμφάνιση της, όπως “Δεν θα βρίσκεις φόρεμα να φορέσεις”, “Απορώ πως την σήκωσαν οι χορευτές” και πολλά άλλα όμορφα μαργαριτάρια.
*Νίκος Γκάγιας
Σας φάγαμε το φαγητό; Όχι! Άρα;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ